Skip to main content

Fra sterk til sårbar

[wcm_restrict]

Merete er vant til å være sterk. I en lang periode har hun følt seg energiløs med uro i brystet. På denne bakgrunnen kommer hun til meg.

I begynnelsen bruker vi tid på å forsikre Merete om at det er greit at hun går i terapi, og at hennes problemer er verd å lytte til. Dette gjør jeg ved å oppmuntre henne og rose henne fordi hun tok kontakt. Jeg sier ikke noe om hennes sårbarhet, men gjentar det hun forteller og stiller oppfølgende spørsmål. Det er tydelig at Merete ønsker å være sterk, og at hun trenger tid til å bli bedre kjent med andre sider ved seg selv. Hun er veldig uvant med å være så sliten, for selv om hun lenge har hatt tunge tanker, har hun klart hverdagens sysler godt. 

Merete forteller meg at hun ikke har pratet med noen om sine tunge tanker. Hun er ikke redd for å prate om dette og anser seg selv som ganske åpen, selv om hun opplever det egoistisk å prate om seg selv. Merete tror heller ikke at de nærmeste rundt henne ville akseptere at hun er sårbar fordi de er vant til at hun er den sterkeste i omgangskretsen og neppe ville forstå henne. Merete har følt seg ensom fordi hun har vært alene om sine vonde følelser og tanker. Hun beskriver ektemannen som snill, men savner at det ikke er mer tak i ham. Han gjør ingenting for å støtte henne uten at hun sier hva han skal gjøre.

LES OGSÅ  Å dele kontor øker risikoen for uførepensjonering

Merete blir gjerne den sterke som har full oversikt på hvordan hverdagen skal være hjemme. I det siste er hun blitt lei av å være den sterke som har regien. Hun har om og om igjen fortalt ektemannen hva han bør endre på, slik at de får det bedre sammen. Han nikker og virker keitete fordi han ikke klarer å følge hennes retningslinjer for hvordan han skal imøtekomme hennes behov.

Merete sa dette til meg: – Vet du hva? Jeg tror mannen min er redd for meg. Han gjør det jeg ber om, men ingenting jeg ikke har bedt om. Jeg skjønner nå at det ikke er så rart, for jeg er flink til å fortelle ham hva han bør gjøre. Han legger merke til når jeg har hatt en vanskelig dag, akkurat som han håper at det går over dersom han lar være å spørre meg. Nettopp fordi han ikke vet hvordan han skal møte meg, føler jeg meg langt fra sterk.

Mitt spørsmål var da: – Hva skjer med deg da, når han unngår å spørre om hvordan du har det?

Merete svarte: – Da blir jeg engstelig fordi jeg er så redd for å miste ham. Tenk om han ikke vil ha meg, når jeg ikke er sterk som jeg pleier! 

Merete forteller neste gang at hun hadde gått rett hjem og fortalt mannen at hun var redd for å miste ham. Han hadde virket overrasket og glad over det hun sa. Han hadde svart at han ikke hadde tenkt å gå noe sted, og at hun ikke trengte å være redd. Mer hadde han ikke sagt, men en endring hadde skjedd over natta med begge to. At hun hadde turt å fortelle ham at hun var redd, hadde bidratt til at hun hadde senket garden. Merete hadde ikke fortalt hva han burde gjøre, men vist hvordan hun hadde det. Han var fortsatt ikke sterk i sine ord, men hadde vist ved sine handlinger at han var der for henne. Det han gjorde denne ettermiddagen, var et eksempel, men det var i de små, nære tingene hun opplevde positive endringer – ikke bare i ham, men også i henne. Merete merket seg at mannen hennes nå oftere var i nærheten når de var hjemme fra jobb. Han var mer tilstede. Tidligere hadde hun ikke verdsatt dette nok fordi hun var opptatt av at han burde endre seg. Nå gjorde hun det, og selv om hun ikke sa noe om det til ham, virket det som han la merket til at hun satte pris på ham. 

LES OGSÅ  Deprimert av p-piller?

Om forfatteren

Lene Sofie Arnesen (f. 1970) er terapeut, kursholder og forfatter. Hun er utdannet gestalt- (Norsk Gestaltinstitutt) og familieterapeut (Diakonhjemmet, Oslo) og har drevet Hverdagsterapeuten siden 2008. Der tilbyr hun både individuell terapi og parterapi.

Som terapeut har hun hatt flere tusen samtaler i terapirommet. Gjennom sitt årelange terapiarbeid har hun utviklet eksempler og metaforer som kan gjøre det både enkelt og forståelig for klientene å få bedre selvfølelse og dermed psykisk helse. 

Dette innlegget er et bearbeidet utdrag fra boka Positive tanker er bullshit: Hemmeligheten bak sunn selvfølelse (2020). 

E-post: lene@hverdagsterapeuten.no

Nettside: www.hverdagsterapeuten.no

/wcm_restrict]

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner