Skip to main content

Frisk fra kols med rugspiredråper

Odd Magne Stave (f. 1949) ble utsatt for asbest på jobben i mange år. I 2004 fikk han diagnosen kols (kronisk obstruktiv lungesykdom). Idet han vurderte operasjon for lungefortetning, prøvde han et naturmiddel lagd av rug som førte til at han unngikk operasjon og i stedet økte lungekapasiteten med 70 prosent.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Tekst Birthe Storaker     Foto privat og Shutterstock

Odd Magne hadde i fem år fast arbeidsplass som skipsrørlegger på et verft på Sunnmøre. I denne perioden ble han daglig utsatt for asbest. Etter hvert fikk han problemer med blant annet luftveiene og fikk diagnosen kols1 i 2004. Like etter at han ble vurdert for operasjon for lungefortetning i 2006, leste han en artikkel i et ukeblad om en dame som hadde brukt rugspiredråper mot astma og hadde fått redusert symptomene betraktelig. Odd Magne tenkte at det ikke kunne skade å prøve dette naturmiddelet og bestilte det umiddelbart. Etter ett års bruk hadde han ifølge sin legejournal (12.11.2009) fått 70 prosent økt lungekapasitet, og han slapp operasjon.

Asbest


Odd Magnes arbeid på verftet på Sunnmøre innebar innpakking av eksosrør med tykk asbesttråd. Disse ble slått hardt sammen med et håndverktøy av stål ofte 10 cm fra ansiktet på grunn av trange omgivelser. I tillegg sveiste han galvaniserte rør med gass og gasolin. – Dette holdt vi ofte på med spesielt i samarbeid med bygging av fabrikker ombord i båtene, forteller Odd-Magne. Prosessen førte til utvikling av giftige gasser, og for ikke å kaste opp maten de hadde spist i løpet av dagen, måtte de drikke en liter helmelk når de kom hjem fra arbeidet. I denne tidsperioden var verneutstyr lite tilgjengelig, og det som var å få tak i, var så vanskelig å bruke at det ikke ble brukt.

LES OGSÅ  Vitamin D-forskning – status 2014

– I denne perioden røykte jeg rulletobakk, forteller Odd Magne. Det var som regel ikke fyr i sigaretten, men den hang i munnvika hele tiden mest som filter for ikke å få i seg de farlige gassene vi omgikk. Hadde han visst at det skulle gi varige skader på lungene over 20 år seinere, ville han aldri ha valgt den typen arbeid. – Det er lett å være etterpåklok, sier han.

I år 2000 og utover var Odd Magne stadig forkjøla, noe som ofte førte til lungebetennelser. I 2002 ble han hasteinnlagt på sykehus. Han hadde da fra april vært plaget med mye slim i luftveiene med bronkitt og hoste, men trass i medisinering ble han bare verre. Odd Magne fikk medikamentene Ery-Max, Klacid, Doxylin og Imacillin, men disse førte bare til forbigående bedring.

En måneds tid etter innleggelsen ble det tatt røntgen av lungene, som viste uendret fortetning på høyre side. Odd Magne hadde på det tidspunktet ikke røykt på 1,5 år. Han fikk en grundig undersøkelse med blant annet bronkoskopi og fikk fysioterapi for drenasje av restinfiltrat. I lengre tid hadde han tatt vanlige astmamedisiner, blant annet Ventoline. I tillegg hadde han inhaleringsapparat med saltvannsoppløsning og andre slimløsende midler som han brukte jevnlig. – Jeg var et kort opphold på Glittreklinikken, forteller Odd Magne. Der fikk han tilrettelagt trening og medisinsk oppfølging, noe som gjorde at han ble i bedre fysisk form. Dette var også til god hjelp for slimdrenasje.

Tilbake til hverdagen

– Etter dette kom hverdagen tilbake, forteller han. Med mer stillesitting var slimdanningen tilbake for fullt og verre enn før. Han fikk mindre og mindre nytte av Ventoline, som fikk mindre og mindre effekt. Det hele endte opp med innleggelse i desember 2006, og da følte han seg så syk at han ikke trodde at han kom til å overleve.

Med en kraftig dose penicillin og langvarig kur kom Odd Magne seg såpass at han fikk reise hjem til familien. Han trodde faktisk at dette bare gikk nedover, siden han for hver nye runde ble dårligere og dårligere. Han lurte på om han overlevde flere innleggelser og fikk beskjed av lungelegen at de ville vurdere å operere fortetningsområdet i høyre lunge.

Tips fra ukeblad

– Mens jeg i romjula satt hjemme og vurderte situasjonen, viste min kone meg et ukeblad hvor det stod en artikkel om en dame som var svært dårlig av kols, forteller Odd Magne videre. Hun hadde tatt et naturpreparat og var nå så bra at hun hoppet på trampoline med barnebarna.

LES OGSÅ  Har en kvise i nesa noe med astma og kols å gjøre?

Odd Magne er av natur svært skeptisk til slike historier, men ble nysgjerrig og tenkte at det ikke kunne være så mye å tape på å prøve preparatet. Adressen fant han på internett, og han bestilte rugspiredråper for første gang.


Etter to dager kom dråpene, og klokka 16:30 den dagen tok han første dose. Han hostet i denne perioden vanligvis opp slim hvert tredje minutt. – Jeg forstår fortsatt ikke hvordan familien kunne holde ut dette bråket, sier Odd Magne, men de ble vel vant til det etter hvert.

Samme kveld ved 20:30-tiden merket han seg at han kun hadde hostet to ganger siden han tok rugspiredråpene. Etter dette ble det rask bedring, og han så lysere på sin helsetilstand. – Siden den dagen har jeg kun hatt én lungebetennelse og to bronkitt-tilfeller, men det skyldes ikke lungeskaden, forteller han.

Den 12.11.2009 var han tilbake til kontroll på sykehuset og fikk vite at lungekapasiteten hans hadde økt med 70 prosent! – Legen lurte på hva de hadde gjort som hadde hatt så bra effekt.
– Jeg viste fornøyd fram flaska med rugspiredråpene, forteller han entusiastisk. Legen noterte ned opplysningene.

Rene lunger

Etter 14 dager mottok Odd Magne et brev fra legen med resultatet av røntgenbildene. De viste at lungene var helt rene og fine. Han har siden ikke vært innom sykehuset i forbindelse med lungene.

Hans egen konklusjon er at lungene hans ble varig skadd som følge av arbeidet han hadde som skipsrørlegger. Det ble ikke funnet rester av asbest ved biopsi, men han føler i ettertid at de la altfor stor vekt på at refluksplagene han hadde vært plagd med, kunne være årsaken til lungeskadene og fulgte ikke godt nok opp det gamle skadesporet.

– Slimløsende midler åpner nok luftveiene og gjør det lettere å få ut slim, mener Odd Magne. Men samtidig åpner det nok opp en ”motorvei” for uønskede mikroorganismer som vil ned i luftveiene. Min erfaring er at det hjelper litt i starten, men så blir det verre.

Odd Magne kremter fremdeles innimellom og hoster fortsatt opp litt slim av og til: Han mener selv at dette skyldes en varig skade på høyre lunge som ikke kan leges, og at han vil måtte leve og dø med det.

LES OGSÅ  Gunstige virkninger av ekstra vitamin E

Odd Magne er blitt frisk og arbeidsfør og er fortsatt i arbeid. Som sanger og musiker klarer han seg fint. Han er takknemlig for at han ble oppmerksom på og prøvde rugspiredråpene og for dette naturmiddelets fantastiske effekt. – Jeg har fortalt om dette til mange mennesker og kommer fortsatt til å gjøre det. Tilbakemeldingene fra alle er at det har en positiv effekt på luftveisplager.

Odd Magnes avsluttende spørsmål lyder slik: –  Hvorfor kan ikke legene anbefale slik naturmedisin til alle med kols eller astma? Er det legemiddelindustrien som ligger bak og forhindrer dette? Skal mange folk dø og som ellers kunne fått hjelp og et bedre liv?

– Jeg bare spør, avslutter Odd Magne.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Fakta om rugspiredråper»]Oralmat original (tidl.kjent som Oralmat Blå) er et EU-godkjent kosttilskudd av rugspirer som omsettes fritt i Norge. Rugspiredråper som anvendes som immunterapi, er uten selen og utelukkende framstilt fra et aktivert uttrekk av rugspirer, sammensatt av rugplantens naturlige oppbygging av aminosyrer, enzymer, antioksidanter, betaglukaner 1,3/1,6, fettsyrer, fytoøstrogener, proteiner, vitaminer, mineraler og sporstoffer. Pollen er ikke utviklet i spirer og gluten separeres i framstillinsprosessen.

Virkestoffer og betydningen av dråpeform

Virkestoffene trekkes ut på en skånsom måte som ivaretar biologisk renhet og synergieffekt. Synergieffekten forsterkes av betaglukaner type 1,3/1,6 – en godt dokumentert immunmodulator som bidrar til at synergieffekten fra virkestoffene samlet, blir sterkere enn effekten fra hver enkelt forbindelse. Fordelen med dråper kontra kapsler og pulver er at virkestoffene frigjøres fra dråpene og tas direkte opp i blodet, intakt fra nedbrytningsprosessene i fordøyelsen. Idet kun virkestoffene tas opp i blodet, mens ingredienser som antioksidanter, emulgator, søtstoff, mfl. blir liggende igjen i dråpene under tungen, kan du svelge eller spytte ut dråpene etter behov. Er du for eksempel allergisk mot en eller flere av ingrediensene, kan dråpene spyttes ut, i trygg forvissing om at virkestoffene er tatt opp i blodet.[/gdlr_box_icon]

Kilder:

1.  https://www.lhl.no/lunge/kols/


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner