Skip to main content

Friskere av autoimmun- sykdom?

[wcm_restrict]

Forfattere: Sofie og Erik Hexeberg
Tittel: Nytt blikk på autoimmun sykdom. Bruk mat som medisin.
Utgiver: Cappelen Damm 
Utgivelsesår: 2019
ISBN: 978-82-02-60918-4
Pris: kr 349; innbundet, 255 sider (www.cappelendamm.no)

Tekst Dag Viljen Poleszynski

Friskere av autoimmun- sykdom? / 2019 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Ekteparet Sofie og Erik Hexeberg, begge leger med doktorgrad, har skrevet en grundig bok om hvordan man kan bedre tilstanden for pasienter med autoimmunsykdom kalt Nytt blikk på autoimmun sykdom. De baserer sine råd på kliniske erfaringer med tallrike pasienter siden de opprettet Dr. Hexebergs klinikk i 2010, kombinert med studier av vitenskapelig litteratur. Boka består av fire deler: 

Del 1 diskuterer hva autoimmune sykdommer er og hvorfor de oppstår. Åtte kapitler gir en grundig gjennomgang av symptomer og diagnostisering, immunforsvarets rolle, proteintoleransetester og cøliaki som modellsykdom. Autoimmune sykdommer er alltid forbundet med betennelse i kroppen, og forfatterne gir en grundig forklaring på mulige årsaker, forklarer i detalj hvordan genetikk, lekk tarm og andre faktorer bidrar til betennelser. Blant andre faktorer diskuterer de ubalanse mellom inntaket av omega-3- og omega-6-fettsyrer, sukker, insulinresistens, kronisk stress og hormonell ubalanse.

Del 2 tar opp ulike autoimmunsykdommer, illustrert med en rekke pasienthistorier. Åtte kapitler fokuserer på kjente tilstander, inkludert ulcerøs kolitt, Crohns sykdom, Graves sykdom og høyt stoffskifte, diabetes type 1, leddgikt og multippel sklerose. Kapitlene underbygges med henvisning til vitenskapelige studier.

LES OGSÅ  Noen har stjålet fokusevnen vår – vil du ha den tilbake?

Del 3 gir i fire kapitler råd om behandling og hva man selv kan gjøre. De diskuterer blant annet nytten av et ketogent kosthold, som kan inneholde mer enn 80 energiprosent (E%) fett og mindre enn 5 E% fra karbohydrat. Et annet viktig poeng er at de skreddersyr kostholdet individuelt for hver pasient ved blant annet å undersøke hvorvidt det foreligger intoleranse for eksempel mot korn, melk, egg og nøtter/frø. Deretter skisserer de tre nivåer for valg av kosthold: Strengt, som inkluderer ketogent kosthold, moderat, som er mer liberalt, og enkelt, som også inkluderer moderate mengder egg, nøtter, mandler og oljefrø (solsikke, lin, sesam). 

Del 4 inneholder en rekke tips og oppskrifter. De diskuterer spiserutiner og gir forslag til frokost, lunsj, middag, desserter og salte godbiter. Et eget kapittel forteller hvordan man kan fortolke laboratoriesvar, forklarer ord og uttrykk, og som vedlegg følger en oversikt over karbohydratinnholdet i en rekke vanlige matvarer.

Boka avsluttes med 115 referanser henvist til i teksten og et detaljert stikkordregister. På 255 sider har forfatterne fått med seg et vell av nyttig informasjon, og vi oppfordrer lesere både med og uten autoimmunsykdom til å kjøpe boka!

/wcm_restrict]

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner