Skip to main content

Frukt og grønt: hvilke gir mest sprøytemiddelrester?

Denne uka kan du lese om hvilke frukter og grønnsaker som inneholder mest sprøytemiddelrester. Videre tar vi opp dette:

  • Kan magnesium motvirke angst og bidra til bedre psykisk helse?
  • Hvilke kosttilskudd er lure å ta om våren?
  • Sinkmangel ved ikke-alkoholisk fettlever
  • Til tross for HPV-vaksine fortsetter forekomsten av livmorhalskreft å stige
  • Innvendinger mot kosttilskudd
  • Sju tidlige symptomer på nyresykdom
  • Kan vitamin D forebygge demens?
  • Sterkt overvektig ung mann ugjenkjennelig etter ekstrem vektnedgang
  • Anthony Faucis helsebyrå kan bli delt opp

Tekst Iver Mysterud

Fagredaktør Iver Mysterud
Iver Mysterud er fagredaktør i Helsemagasinet

Hvilke frukter og grønnsaker inneholder mest sprøytemiddelrester?

Dette er tema for en artikkel i The Epoch Times 19. mars basert på en rapport fra The Environmental Working Group i USA. Dette er en non-profit miljøhelseorganisasjon.

Ifølge rapporten inneholder 75 prosent av ikke-økologisk, ferske frukt og grønnsaker i USA rester av potensielt skadelige sprøytemidler. Rapporten rangerer de 12 verste og de 15 minst problematiske varene for å hjelpe forbrukere i å velge fornuftig. På topp av verstinglista troner
1) jordbær
2) spinat og
3) grønnkål, kruskål og sennepsgrønn.
På topp av den beste lista er
1) avokado
2) søt mais
3) ananas.

Kan magnesium motvirke angst og bidra til bedre psykisk helse?

Minst halvparten av befolkningen i vestlige land har for lite magnesium i kroppen. Dette mineralet spiller en viktig rolle i mer enn 600 biokjemiske reaksjoner. Magnesium er blant annet viktig for nervesystemets funksjon og regulering av signalstoffer i nervesystemet (nevrotransmittere).

LES OGSÅ  Influensavaksiner har liten effekt

Det er også med på å regulere aktiviteten i den såkalte HPA-aksen (signaler fra hypotalamus via hypofysen til binyrebarken), som er en del av kroppens stressrespons. Studier har ikke overraskende vist at magnesiummangel kan føre til symptomer på angst og depresjon. Det er tema for en artikkel på Stylist.co.uk.

Hvilke kosttilskudd er lure å ta om våren?

Med våren i anmarsj blir det lysere og varmere. Økt nivå av dagslys fører til lavere produksjon av melatonin, som gjør at vi får mer energi og sover mindre. En artikkel på Ravishmag.co.uk 4. mars foreslår fem kosttilskudd som er spesielt gunstige å innta om våren: sink, vitamin C, betaglukaner, omega-3-fettsyrer og gurkemeie. Artikkelen forklarer hvorfor disse fem er særlig viktige å innta.

Sinkmangel ved ikke-alkoholisk fettlever

Ved ikke-alkoholisk fettlever kan kroppen ha problemer med å ta opp næringsstoffer, for eksempel sink. Dette kan ramme huden, blant annet i form av utslett rundt munnen. Temaet tas opp i en artikkel på Express.co.uk 2. mars.

Til tross for HPV-vaksine fortsetter forekomsten av livmorhalskreft å stige

Dette er tema for en artikkel av den amerikanske osteopaten Joseph Mercola i The Epoch times 18. mars. HPV-vaksinen ble hyllet som et gjennombrudd som ville redusere nivåene av denne dødelige krefttypen, men 17 år senere er det en ”urovekkende topp” til tross for at 80 prosent er ”beskyttet” av vaksinen.

Det kan tyde på at vaksinen gjør kvinner mer mottakelige enn ikke-vaksinerte jevnaldrende for HPV-gentyper som ikke dekkes av vaksinen. Det betyr at kvinner som fikk vaksinen, har byttet en risiko for en annen.

LES OGSÅ  Utmattelsessyndrom og tarmflora

Innvendinger mot kosttilskudd

En artikkel i The Epoch Times tar opp innvendinger mot bruk av kosttilskudd. Selv om kosttilskudd kan motvirke næringsmangler og ha en rekke helsefordeler, kan de også være forbundet med problemer. Artikkelen fokuserer på syntetiske tilskudd, som sammenliknes med naturlige kosttilskudd.

Noen syntetiske vitaminer har en annen struktur enn naturlige varianter. Dette gjelder for eksempel vitamin E, mens syntetisk vitamin C har samme struktur som naturlige varianter. Dette har vi tatt opp i Helsemagasinets faste spalte om ortomolekylær medisin.

Sju tidlige symptomer på nyresykdom

Nyresykdom er kjent som den ”stille drapsmannen” fordi den ofte ikke har noen åpenbare tidlige symptomer. Det er anslått at opptil 90 prosent av personer i USA med kronisk nyresykdom er uvitende om at de har sykdommen før den er veldig framskreden.

Dette er tema for en artikkel i The Epoch Times 26. mars. I senere stadier kan pasienter oppleve nyresvikt, som krever dialyse eller transplantasjon, samt andre alvorlige helseproblemer som inkludert hjerteinfarkt og hjerneslag. Flere tidlige symptomer på nyresykdom virker ikke å være relatert til nyrene, men de er faktisk forårsaket av redusert nyrefunksjon. I artikkelen presenteres sju symptomer man bør være oppmerksom på.

Kan vitamin D forebygge demens?

I en ny studie fant canadiske forskere at vitamin D reduserte risikoen for utvikling av demens med 40 prosent i studiegruppa. Forskerne samlet data for over 12 000 personer som alle var demensfrie og med en gjennomsnittsalder på 71 år. Disse ble fulgt i ti år. De som tok tilskudd av vitamin D, ble sammenliknet med personer som ikke tok tilskudd. Studien ble publisert i Alzheimer’s & Dementia 1. mars.

LES OGSÅ  Hvorfor fikk vi ikke bedre covid-19-vaksiner?

Sterkt overvektig ung mann ugjenkjennelig etter ekstrem vektnedgang

Den inspirerende historien om 38 år gamle Casey King fra USA kan du lese om i The Epoch Times 21. mars. Han ble diger allerede på videregående skole og har fått igjen livsgnisten og et godt sosialt liv etter ekstrem vektnedgang. Han veide 370 kg og har gått ned vel 270 kg.

Anthony Faucis helsebyrå kan bli delt opp

Den amerikanske helsebyråkraten Anthony Fauci ledet i 40 år Det nasjonale instituttet for allergi og infeksjonssykdommer (NIAID). Et lovforslag i USA for å dele denne institusjonen i tre nasjonale forskningsinstitutter er under behandling: Det nasjonale instituttet for allergiske sykdommer, Det nasjonale instituttet for infeksjonssykdommer og Det nasjonale instituttet for immunologiske sykdommer.

Ifølge lovforslaget kan direktørene for disse tre institusjonene bare kunne inneha jobben i to femårsterminer, altså ti år. Senatet skal også godkjenne direktørene for de tre nye instituttene (Fauci ble aldri godkjent eller valgt.)

Lovforslaget er framsatt at de to republikanske senatorene Rand Paul og Chip Roy, som har vært sterke kritikere av Fauci, særlig hans lederskap under koronapandemien og hans støtte til nedstengninger, maskepåbud og obligatorisk vaksinering. Temaet er tatt opp i en artikkel i The Epoch Times 23. mars.

God påskehelg, og god lesning!


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner