Skip to main content

Gjør bruk av kokosfettet!

Kokosfett er en god fettkilde som gir raskere energi enn de fleste andre fettkilder fordi det inneholder mest korte og mellomlange fettsyrer. Disse blir raskt brutt ned slik at vi får dannet energimolekylet ATP (adenosin trifosfat). Kokosfett har antiseptiske egenskaper og motvirker virus, bakterier, sopp og andre mikroorganismer.

Tekst Anne Lene Johnsen og Dag Viljen Poleszynski     Foto Shutterstock

Ikke bare er kokosfett fint å steke og bake med, det kan brukes også på mer kreative måter, både utvortes og innvortes. En liten boks med kokosfett kan du lett ta med deg i veska.

Etter soling

En dag i sola tærer på huden, og vi vil selvfølgelig også unngå å flasse. Smør deg inn med kokosfett etter at du har solt deg, det bidrar til myk og god hud, og du flasser mindre. Dette har Stillehavsboere gjort i århundrer fordi de har erfart at det kan motvirke tørr og brent hud og heller ikke hadde tilgang på solkrem med ”faktor”.

Med mindre du vil lukte sterkt av kokos, kan du jo bruke en variant uten duft. Eller for all del: Litt ”kokosparfyme” kan kanskje være litt forførende?

LES OGSÅ  Infeksjoner og Alzheimers sykdom

Som hårbalsam

Fra Ulla Chauton fikk vi tips om å bruke kokosfett for å ”fete” opp håret: Masser litt kokosfett inn i hårtuppene mens håret fremdeles er litt fuktig etter vask. Dette fungerer som en naturlig, god hårkur!

Ha i teen eller kaffen

Mange av oss kan eller vil av ulike grunner ikke ha melk i teen eller kaffen. I stedet for kan du røre ut litt kokosfett! Det tilfører deilig fett og kan også dempe effekten av garvesyre i kaffen og motvirke mineraltap. I Polen bruker mange gjerne svinefett (smalec) i stedet. Bruker du den varianten som har kokossmak, får du også en ekstra smakspiff.

På leppene

Kokosfett er en ypperlig leppepomade. Du trenger ikke mye, men litt på tørre lepper gjør underverker. Et mye mer naturlig alternativ enn ”kunstige” kjøpepomader med masse tilsetningsstoffer i!

Smøre på kløende stikk

Har du fått et stikk eller annen kløe, kan det virke lindrende å smøre på kokosfett. Har du i tillegg noen tabletter eller vitamin C i pulverform med deg , er dette et godt, lite ”hverdagsapotek”.

Som kropps- og håndkrem

Kokosfett kan naturligvis brukes på hele kroppen, også som fot- og håndkrem. Lunkent kokosfett er flytende og egner seg fint til massasje og trekker bedre inn i huden enn oljer som inneholder lengre fettsyrer.

Redning for tørre albuer

Plages du av tørr hud på albuene? Smør dem inn med kokosfett! Tørre albuer kan selvfølgelig være tegn på noe annet, for eksempel lett hypotereose, men å lindre litt på symptomet er også lov.

Litteratur:

Fife B. The healing miracles of coconut oil. Colorado Springs, CO: HealthWise, 2001.

LES OGSÅ  Fett håp for Alzheimers sykdom

Holzaprel C, Holzapfel L. Coconut oil for health and beauty. Summertown, TE: Healthy Living Publications, 2003.


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner