Skip to main content

Glukose gjør oss sårbare for influensavirus

En høy glukosekonsentrasjon øker risikoen for at celler i kultur blir infisert av influensavirus. Eksperimenter fra 2013 har vist at jo mer glukose som tilsettes en cellekultur, desto mer øker risikoen for spredning av influensavirus i kulturen. Siden diabetikere har forhøyet konsentrasjon av blodsukker (glukose), kan man forvente at de har økt risiko for å få influensa i forhold til ”normalbefolkningen”. Dette har vist seg å være korrekt. Sammenlikninger med ikke-diabetikere har vist at diabetikere har økt risiko for å bli innlagt på sykehus med influensa og for at de blir overført til en akuttavdeling når de er blitt innlagt. En annen studie viste at en gruppe diabetikere i alderen 25 til 64 år hadde større risiko for å dø av influensa eller lungebetennelse enn personer uten diabetes i samme aldersgruppe. IM

Kilder:

Allard R, Leclerc P, Tremblay C mfl. Diabetes and the severity of pandemic influenza A (H1N1) infection. Diabetes Care 2010; 33: 1491-3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20587722

Kohio HP, Adamson AL. Glycolytic control of vacuolar-type ATPase activity: A mechanism to regulate influenza viral infection. Virology 2013; 444: 301-9. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23876457

LES OGSÅ  Podkast: Hvordan bør man styrke immunforsvaret dersom man er redd for koronaviruset?

Valdez R, Narayan V, Geiss LS mfl. Impact of diabetes mellitus on mortality associated with pneumonia and influenza among non-hispanic black and white US adults. American Journal of Public Health 1999; 89: 1715-21. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10553394


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner