Skip to main content

Gluten gir mage- og tarmsymptomer

Mange som sliter med problemer i mage- og tarmsystemet, blir bedre av å kutte ut gluten. Dette gjelder også folk som ikke har cøliaki. En gruppe australske forskere ønsket å teste virkningene av eliminasjon av gluten i en grundig studie av pasienter med irritabel tarm-syndrom. Cøliaki var avvist som årsak, og alle var symptomfrie på et kosthold uten gluten. Det ble trukket lodd om hvilken halvpart som skulle spise gluten (to brødskiver og en tebolle per dag) og hvilken som skulle få mat uten gluten i inntil seks uker.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.


Forsøket viste entydig at gluten kunne utløse symptomer hos denne gruppa uten cøliaki. Denne problemstillinga er dermed underbygget av en høykvalitetsstudie, noe som støtter annen forskning og omfattende klinisk erfaring om at man bør undersøke eventuell intoleranse for gluten samt kasein i melk, dersom man sliter med mage- og tarmproblemer. IM

Kilde:

Biesiekierski JR, Newnham ED, Irving PM mfl. Gluten causes gastrointestinal symptoms in subjects without celiac disease: A double-blind randomized placebo-controlled trial. The American Journal of Gastroenterology 2011; 106: 508-14.Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner