Skip to main content

God oversikt over betennelse som kjennetegn ved kronisk sykdom

[wcm_restrict]

Den svenske ingeniøren Martina Johansson og den svenske legen Ralf Sundberg er erfarne skribenter og aktive i svensk helsedebatt. I Betennelsesfri har de slått seg sammen for å dokumentere hvordan svake betennelsesreaksjoner (inflam masjon) henger sammen med et vidt spekter av sykdommer og tilstander. Temaet er viktig, og boka anbefales.

  OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Tekst Iver Mysterud

Stadig mer forskning har de siste årene avdekket at kroniske betennelser er en underliggende tilstand ved en rekke kroniske sykdommer – fra hjerte- og karsykdom til Alzheimers sykdom og psykiske lidelser. Et stort antall kroniske helseproblemer kjennetegnes med andre ord av forekomsten av samme tilstand i kroppen, selv om de plagsomme symptomene varierer. Hvis man kan forebygge og eventuelt behandle én sykdom som kjennetegnes av betennelse i kroppen, kan man samtidig forebygge og behandle en rekke ulike sykdommer. Betennelser kan være en konsekvens av et dårlig kosthold, feil livsstil og en rekke giftstoffer som inntas via mat, drikkevann, huden eller inhaleres. 

Betennelse er en viktig markør for en rekke forskjellige lidelser der årsaken ikke alltid er åpenbar. Svake betennelser gir en pekepinn på at det er mulig å gjøre noe med tilstanden ved endring av kosthold, livsstil og eksponering for miljøfaktorer. Boka gir et dypdykk i hva som skjer i kroppen når man spiser og lever feil. På veien tar forfatterne et oppgjør med myndighetenes kostholdsråd og en rekke myter om helse, for eksempel slik som at mettet fett er usunt/farlig fordi det fører til høyere nivå av totalkolesterol i blodet, og dermed er en ”risikofaktor” eller til og med en årsak til hjerte- og karsykdom.


Innhold

Boka inneholder en innledning, 12 kapitler, en nummerert liste over kilder som er brukt, tre vedlegg og en stikkordliste. Midt i boka er det presentert 13 fargeplansjer; ellers forekommer ingen illustrasjoner. I hvert kapittel oppsummeres sentrale ord og uttrykk i rammer på grå bakgrunn. Dette gir en fin oversikt.

LES OGSÅ  Pensum for vitebegjærlige nr. 6 2011

Kapitlene

I innledningskapitlet sier forfatterne litt om vår tids kroniske sykdommer og påpeker at et hovedtrekk ved de fleste er lavgradig kronisk inflammasjon. De trekker opp linjene for hva resten av boka handler om. 

Kapittel 2 handler om genetikk og sykdommer og forklarer blant annet hvorfor hypotesen om at kreft skyldes genetiske endringer i cellekjernens DNA, har vist seg å være feil (kreft er en mitokondriell sykdom). Betennelse og infeksjon kan bidra til kreftutvikling.

Kapittel 3 ser nærmere på hvordan immunforsvaret fungerer og hva betennelse er. Inflammatoriske prosesser er hormonstyrt, og kapittel 4 handler om sammenhengen mellom betennelse og hormoner. En viktig årsak til betennelse er et forhøyet inntak av ”raske” karbohydrater, som fører til kronisk forhøyet insulinnivå i blodet. I kapittel 5 tar forfatterne opp hvordan ubalanse i kjønnshormonene, særlig østrogendominans, progesteronmangel og testosteronmangel påvirker vår helse, mens de i kapittel 6 forklarer hvordan psykisk stress kan føre til betennelse. Kapittel 7 diskuterer betennelse i tarmen og mageproblemer, inkludert irritert tarmsyndrom, Crohns sykdom, ulcerøs kolitt, halsbrann og sure oppstøt, og deres årsaker. 

I kapittel 8 beskriver forfatterne hvorfor og hvordan sukker (glukose) reagerer med fett og proteiner både i og utenfor kroppen. Et kronisk forhøyet blodsukkernivå påskynder mange aldringsprosesser ved hjelp av Maillard-reaksjonen, der glukose binder seg til protein. Det er det samme som skjer når man pensler et brød med eggehvite (protein), som sammen med glukose i brødet (stivelse) danner brun skorpe. Kapitlet tar også for seg hjerte- og karsykdommer og spesifikt åreforkalkning, og hvilken rolle kolesterol spiller i denne prosessen.

Kapittel 9 handler om kunstig mat og hormonforstyrende stoffer. Dette er både snakk om biologisk aktive stoffer i matvarer (som korn- og melkeproteiner), giftstoffer, tilsetningsstoffer og skadelige og sunne fettsyrer. De oppfordrer til å være forsiktig med eller holde seg unna en rekke matvarer, men anbefaler som de tre beste matvarene 1) villfanget fisk og kjøtt fra grasbeitende dyr, 2) naturlig fett fra smør eller kokosolje og 3) næringstette grønnsaker som gror over jorda, som bladspinat, brokkoli og blomkål.

I kapittel 10 tar Johansson og Sundberg opp hvordan kroppen blir kvitt giftstoffer og hvordan vi kan bidra til at vi raskere kan bli kvitt slike stoffer. Et godt utgangspunkt er å ta bevisste valg når man handler og oppbevarer mat og drikke og velger rengjøringsmidler og kosmetikk som inneholder minst mulig skadestoffer.

LES OGSÅ  Velsmakende og sunn steinaldermat

Kapittel 11 diskuterer faktorer som er knyttet til god helse og et langt liv. Nøkkelen til et langt og friskt liv angis å være 

  • 1) å spise næringstett og naturlig mat, 
  • 2) ha en aktiv livsstil med fysisk utfoldelse og 
  • 3) et positivt livssyn.

I bokas siste kapittel (12) tar forfatterne opp hvordan kroppen kan helbrede seg selv og hva man selv kan gjøre i denne sammenheng. De gir dessuten råd om forebygging av kreft.

Vedlegg I inneholder et kart over ulike matvarer og sammenliknende tabeller som beskriver forskjellige kosthold (antihistaminkosthold, GAPS-kosthold (såkalt gut and psychology syndrome1), lavFODMAP-kosthold (lavt inntak av fermenterbare oligo-, di-, og monosakkarider og (and) polyoler), et ketogent kosthold, steinalderkosthold og antikreftkosthold). Vedlegg II gir oversikt over mat man bør unngå og som man kan spise om man følger et lavFODMAP-kosthold. Vedlegg III inneholder en egentest for å få en pekepinn om hvor plaget av inflammasjon (betennelse) man er, basert på tilstedeværelse av kroniske plager i ulike organsystemer og andre indikatorer for helse og sykdom.

Vurdering


Boka gir god oversikt på et viktig tema.
At svak inflammasjon er et felles, underliggende kjennetegn ved et vidt spekter av kroniske sykdommer og tilstander, er et budskap som ikke kan gjentas ofte nok. Forfatterne viser leseren på overbevisende måte hva som kan gjøres for å motvirke inflammasjon, det vil si de underliggende årsakene, og derfor hvordan mange kan bli kvitt de fleste av de kroniske problemene som dagens mennesker sliter med.

De store linjene i boka var kjent for meg, men det ga likevel mye å lese gjennom en samlet framstilling. Dette ga både oppfriskning av stoff og tilføring av detaljer jeg ikke kjente eller husket.

Enkelte småfeil forekommer, slik som at linfrøolje er en god kilde til omega-6-fettsyrer (s. 146); det rette er omega-3-fettsyrer. Oversettelsen til norsk er stort sett god, men det er litt rot med bokas undertittel. Den korrekte undertittelen står på omslagets forside (En ny forståelse av årsaken til sykdom), men to andre varianter står på bokas tittelside (En ny forståelse av årsaken bak mange helseproblemer) og kolofonside (En ny forståelse av årsaken bak sykdom). Jeg reagerer også på at betennelser trekkes fram som årsak til sykdom; det er helt klart en virkning av underliggende problemer, hvorav den viktigste i vår tid trolig er det høye inntaket særlig av raffinerte karbohydrater.

LES OGSÅ  Bestselger om betydningen av å puste riktig

Alt i alt er Betennelsesfri en bok våre lesere vil ha utbytte av – enten man er ny for eller kjenner temaet fra før. Den treffer blink i tidsånden og hva alle helsebevisste mennesker både er og bør være opptatt av.

Om bokforfatterne
Martina Johansson (f. 1984) er utdannet sivilingeniør fra Chalmers Tekniske Høgskole i Gøteborg (2012) og har mastergrader både i biokjemi og biofysikk. Hun driver med en doktorgrad i medisin. Johansson driver bloggen ”Martina Johansson” (Martinajohansson.se) der hun daglig skriver om ”biohacking”, biokjemi/kjemi, lavkarbo-/høyfettkost/ketogen kost, helse, trening/fitness, målplanlegging og produktivitet og livsstilsprogrammer. Hun har i flere år vært fast bidragsyter i LCHF-magasinet, skrevet flere faglitterære bøker på svensk, hvorav to er oversatt til norsk (inkludert Betennelsesfri), og publisert to artikler i Helsemagasinet.2,3 
Ralf Sundberg (f. 1953) er kirurg, forsker, dosent og faglitterær forfatter. Han interesserer seg særlig for spørsmål rundt kosthold og helse og er aktiv i svensk helsedebatt. Sundberg har i flere år vært fast bidragsyter i LCHF-magasinet, skrevet flere faglitterære bøker på svensk, blant annet Forskningsfusket! fra 2011,4 og publisert tre artikler i Helsemagasinet.5,6,7 

 class=

Forfatter: Martina Johansson og Ralf Sundberg

Tittel: Betennelsesfri: En ny forståelse av årsaken
til sykdom

Utgiver: Forlaget Lille Måne

Utgivelsesår: 2019 (221 sider)

ISBN: 978-82-93154-88-4

Pris: kr 399 (innbundet) (www.lillemane.no)

Kilder:

1. Campbell-McBride N. Gut and psychology syndrome. Cambridge, UK: Medinform, 2004.

2. Johansson M. Karbohydrater bygger ikke muskler – trening gjør. VOF 2016; 7 (7): 88–9.

3. Johansson M. Hormese og ensidige kjøttdietter. VOF 2020; 11 (1): 84–7.

4. Sundberg R. Forskningsfusket! Så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin. Stockholm: Optimal, 2011.

5. Sundberg R. En studie i rødt (eller kunsten å forvri sannheten om det kjøttet som kalles rødt). VOF 2012; 3 (7): 20–5.

6. Sundberg R. Ny oversiktsartikkel utfordrer praksis innen diabetesomsorgen. VOF 2014; 5 (7): 22–4.

7. Sundberg R. Dør man av rødt kjøtt nå? VOF 2016; 7 (3): 50–2.

/wcm_restrict]

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…?