Skip to main content

Gode gjerninger er smittsomme

[wcm_restrict]

”Den største gleden du kan ha, er å gjøre andre glade”, lærte jeg som barn. Forskning bekrefter at vi blir gladere av å hjelpe andre. Ikke bare er det bra for oss selv å være snille mot andre, det fører også til at de andre blir snillere og mer hjelpsomme mot sine kontakter.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Nyere forskning viser at hvis vi opplever at andre mennesker er prososiale, blir vi selv mer motivert for det samme. Når vi ser noen gjøre ærender, gir en gave eller hjelper med praktiske ting, sprer hjelpelysten seg med stor fart: Én god handling kan ende opp med å bli tredoblet i verdi fordi folk gir mer og mer. Vi finner også på nye og andre måter for å hjelpe andre enn det vi selv har observert. Effekten var spesielt synlig blant deltakere i studiene der flest kvinner deltok og var dessuten størst i asiatiske land, dernest i europeiske og i Nord-Amerika. 

LES OGSÅ  Sosiale måltider og matinntak

I koronaperioden har mange opplevd bedre samarbeid og at flere passer på hverandre. Det er altså ikke bare virus som smitter: Å være hyggelig mot andre er rett og slett svært smittsomt, i tillegg til at man selv blir i bedre humør av å hjelpe andre. ALJ


Kilde:


Jung H, Seo E, Han E mfl. Prosocial modeling: A

meta-analytic review and synthesis. Psychological

Bulletin 2020; 14.5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.

gov/32406697/

/wcm_restrict]

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner