Skip to main content

Gode gjerninger smitter også

Vi har gjennom koronaperioden sett at det er satt ekstra fokus på å samarbeide og passe på hverandre. Kritiske hendelser og traumatiske opplevelser kan absolutt få fram det beste i oss. Snillhet og vennlighet er noe vi bør etterstrebe også utenom krisetider, for ikke bare virus smitter: Ny forskning viser at hvis vi ser at andre mennesker er hjelpsomme og vennlige, blir vi selv mer motivert for det samme. Det kan være at vi ser noen gjøre ærender, gir en gave eller hjelper med praktiske ting. Å være hyggelig mot andre fører altså til at de vi er snille mot, blir mer hjelpsomme også mot andre. I tillegg kan snillheten smitte over på dem som ikke er direkte mottakere av denne godheten, men også på dem som bare observerer slik atferd.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.


Hjelpelysten sprer seg med stor fart: Én god handling kan ende opp med å bli tredoblet i verdi – altså føre til hele tre ganger så mye vennlighet – fordi stadig flere gir mer av seg selv. Vi finner også på nye og andre måter å hjelpe andre på enn det vi selv har observert hos andre. Effekten er spesielt synlig i deltakergruppene i studiene hvor flest kvinner deltok, og dessuten størst i asiatiske land, dernest europeiske og så i Nord-Amerika. ALJ

LES OGSÅ  Nei til psykiatriske diagnoser!

Kilde:

Jung H, Seo E, Han E mfl. Prosocial modeling: A meta-analytic review and synthesis. Psychological Bulletin 2020; 146: 635-63. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32406697/Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner