Skip to main content

Godhet mot andre kan hjelpe ved sosial angst

Sosial angst er ikke bare vanskelig og slitsomt rent følelsesmessig for dem som opplever det, men kan også føre til at tap av muligheter i jobben og privatlivet, der det er viktig å ha gode forhold til andre. Men sosial angst kan gjøre det vanskeligere å nærme seg andre mennesker og derigjennom bygge gode kontakter. Dette blir igjen en ond sirkel som kan føre til at man får færre venner, mindre menneskelig kontakt og dermed mindre sosial støtte og følt glede ved sosialt samvær. Angsten for å være sosial gjør oss dermed mer sårbare og ensomme.

En mulighet som kan hjelpe til å knytte sosiale bånd til tross for angsten, er å gjøre små tjenester for andre i hverdagen. Forslaget er at man gjør tjenester som man kan forvente at mottakeren setter pris på og gir positiv tilbakemeldinger på. Dermed reduseres frykten for avvisning og gjør det lettere å være sosial. Man bør nok passe seg for ikke å strekke denne strategien alt for langt i den andre retningen, slik at det går på bekostning av både ens egne og andres grenser å gjøre noe for andre. Men som en begynnelse for å minske frykten for sosial avvisning, kan det være en lur strategi å tilby en hjelpende hånd.

Kilde:

Trew JL, Alden LE. Kindness reduces avoidance goals in socially anxious individuals.  Motivation and Emotion. Publisert på nett 5. juni 2015. http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11031-015-9499-5

LES OGSÅ  Hva kvinner synes er sexy hos menn…

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner