Skip to main content

Et godt liv uten gluten

Du har fått diagnosen glutenintoleranse. Hva innebærer egentlig det?

Tekst Nina Sævik     Foto Shutterstock

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Mine hjertesaker»]Norsk cøliakiforening (NCF) ble etablert i 1974 og har cirka 9 500 medlemmer. I tillegg har datterorganisasjonen NCFU 1 800 medlemmer. Her forteller informasjonskonsulent og redaktør Nina Sævik om foreninga og hva de er mest opptatt av.[/gdlr_box_icon]

Hva kan jeg spise? lurer mange på, og ikke minst; hva bør jeg ikke spise? Hvordan baker jeg boller og brød som smaker godt? Har jeg noen rettigheter? Disse spørsmålene har nok dukket opp hos mange som nettopp har fått beskjeden om at de ikke tåler gluten, noe som ofte kan føles litt overveldende. I en slik fase kan Norsk cøliakiforening (NCF) bistå med mye hjelp. NCFs oppgave er nemlig å jobbe for å bedre livskvaliteten til personer med glutenintoleranse; små som store, ”erfarne” – og ikke minst, nylig diagnostiserte. For de som ikke vet det, er glutenintoleranse en fellesbetegnelse for cøliaki, hudsykdommen dermatitis herpetiformis (DH), ikke-cøliakisk glutensensitivitet (glutensensitivitet) og hveteallergi.

Mye kan gjøres i arbeidet med å bedre livskvaliteten til glutenintolerante. NCF har fokus på å informere om glutenintoleranse og hvordan man kan leve godt med det. Her kan blant annet den årlige cøliaki-uka, prisen Årets glutenfrie bedrift, bakekurs og likepersontjenesten vår nevnes. Vi jobber også med å bidra til et større utvalg av glutenfrie produkter, og vi har som mål å bedre kunnskap og tilbud på spise- og overnattingssteder, i institusjoner, matkjeder, skoler og barnehager. Vår oppgave er også å jobbe politisk, samarbeide med medisinske og dietetiske fagmiljøer og fremme forskning og ny kunnskap om fagfeltet. Vi er mange engasjerte sjeler, både ansatte og tillitsvalgte, som ønsker å sette glutenfritt på dagsordenen. Det har vært vår oppgave siden NCF ble etablert i 1974.

LES OGSÅ  Gluten og diabetes type 1

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Norsk cøliakiforening – hvem er vi?»]Norsk cøliakiforening (NCF) er en interessereforening for personer med glutenintoleranse. Glutenintoleranse er en fellesbetegnelse for cøliaki, hudsykdommen dermatitis herpetiformis (DH), ikke-cøliakisk glutensensitivitet og hveteallergi. NCF er også til for alle berørte og de som ønsker å støtte oss.

Har du spørsmål om glutenintoleranse?
Hver onsdag kan alle som har spørsmål om glutenintoleranse, få svar fra medisinsk ekspertise. Spørsmål kan legges ut på www.ncf.no/nettprat. Man kan også søke på spørsmål og svar fra tidligere nettprater.[/gdlr_box_icon]

Mange plages uten å vite hvorfor

Det er viktig å jobbe for dem som har fått diagnosen glutenintoleranse, men det er minst like viktig å jobbe for dem som ikke har fått den ennå. Ifølge forskerne har opptil 100 000 nordmenn cøliaki, og i underkant av 20 000 av disse har fått diagnosen. I tillegg er 250–350 000 nordmenn glutensensitive, og også et fåtall av disse har fått diagnosen. Med andre ord er det mange som ikke vet at de ikke tåler gluten. NCF ønsker å nå fram til de udiagnostiserte. Vi jobber aktivt med opplysningsarbeid for at det medisinske apparatet lettere skal tenke på glutenintoleranse enn de gjør i dag. Samtidig ønsker vi å bevisstgjøre mange på at plagene de har, kan skyldes glutenintoleranse. Målet er færre udiagnostiserte.

Mens det finnes tester som diagnostiserer både cøliaki, DH og hveteallergi, er det vanskeligere å diagnostisere de glutensensitive. Pasientene har ofte samme symptomer som ved cøliaki, noe man lenge har vært klar over, men i dag finnes ingen diagnostiske tester som avslører den. Et fåtall sykehus praktiserer dobbelt blindet matvareprovokasjon, der pasienten settes på et kosthold bestående av glutenfri og glutenholdig mat over en periode. Pasienten vet ikke når han/hun spiser glutenfritt/glutenholdig, og fører mat-dagbok. Legen sammenlikner deretter eventuelle plager og hva man har spist. Glutensensitivitet er et komplisert område, og det forskes i dag mye på tilstanden. Forhåpentligvis vil gode diagnostiske tester etter hvert bidra til at flere udiagnostiserte blir funnet.

LES OGSÅ  Økologisk lavkarbobrød uten korn

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Se etter ”krysset korn”-symbolet»]For å benytte det velkjente ”Crossed Grain”-symbolet på emballasjen må norske produsenter lisensiere produktet via NCF. I prosessen må produsentene teste produktene og få godkjent produksjonslinjen. Symbolet er det mest anerkjente i bruk, og ved å benytte dette vil forbrukerne raskt og enkelt se at det er et trygt produkt. Det er ikke obligatorisk å merke glutenfrie produkter med symbolet, men alle glutenfrie produkter skal merkes med ”glutenfritt” (20 ppm) eller ”svært lavt gluteninnhold” (20–100 ppm).[/gdlr_box_icon]

Hva bringer framtida?

Forskning er viktig for NCF, og i løpet av de siste årene har det vært stor framgang på området. Vi har i dag bred kunnskap om cøliaki og hvordan immunsystemet reagerer på gluten. Likevel gjenstår flere uløste spørsmål, og mange har behov for å vite mer. Vil det for eksempel komme en vaksine på markedet noen gang?

NCF stiftet i 1979 Forskningsfondet for cøliaki for å fremme forskning. Én gang i året foregår utdelingen av stipend til håpefulle søkere. Alle som ønsker, kan gi pengestøtte til fondet. Via NCF har også flere store forskningsprosjekter fått støtte fra ExtraStiftelsen Helse og Rehabilitering. ExtraStiftelsen står bak TV-spillet Extra, og overskuddet fra spillet går til frivillige organisasjoners prosjekter innen forebygging, rehabilitering og forskning.

I Norge har vi et aktivt forskningsmiljø innen glutenintoleranse, og norske forskere er med i internasjonale prosjekter. Hva framtiden bringer – om det kommer en vaksine eller ikke – gjenstår å se. I mellomtida jobber NCF for at glutenintolerante skal få et så godt liv som mulig – også uten gluten.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om forfatteren»]Nina Sævik (f. 1982) er utdannet journalist ved Falmouth Universitet i England. Hun har vært informasjonskonsulent/redaktør i NCF i tre år og har tidligere jobbet med informasjon/kommunikasjon i IT-bransjen samt med markedsføring for et firma i London. nina.saevik@ncf.no, www.ncf.no.[/gdlr_box_icon]

LES OGSÅ  Matvareallergi, glutenintoleranse og cøliaki

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner