Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Artikler > Helse > Grå stær grunnet statiner

Grå stær grunnet statiner

En ny bivirkning av kolesterolsenkende statiner ser ut til å være øyesykdommen grå stær. Dette kommer fram i en kanadisk studie av personer med diabetes type 2. Dette føyer seg til en liste over bivirkninger som blir stadig lengre. Statiner kan hos noen føre til såre og svake muskler (myopati). De blokkerer produksjonen av koenzym Q10, en viktig antioksidant som også er viktig for cellenes ATP-produksjon. Statiner kan også føre til autoimmunsykdommer, særlig lupus, men også andre sykdommer i hud og lever.

Statinbruk ser også ut til å øke risikoen for å utvikle diabetes type 2. Når mange mennesker har brukt et medikament over lengre tid, vil etter hvert hele spekteret av bivirkninger dukke opp. Et eksempel er ekstrem irritasjon hos enkelte brukere, en antatt sjelden bivirkning. Et annet eksempel er paranoia (forstyrret virkelighetsoppfatning), angst, atferdsendringer og hukommelsessvikt. Flere studier finner en korrelasjon mellom statiner og søvnproblemer eller unormale drømmer, og i ett tilfelle vet man at statinbruk ga ekstreme mareritt. En rekke studier finner økt risiko for å utvikle kreft, inkludert ondartet lymfekreft.

Skulle du være i tvil: For det første er det ikke helsebringende å senke kolesterolnivået; kolesterol er et livsnødvendig molekyl som trengs for å danne steroidhormoner (testosteron, østrogener, kortisol, DHEA, mfl.), vitamin D, Q10 og gallesalter. Kolesterol er en viktig del av hjernen og alle cellemembraner og fungerer dessuten som antioksidant. Ved siden av å hemme produksjonen av kolesterol hemmer statiner betennelsesreaksjoner, men her finnes en rekke bivirkningsfrie alternativer som for eksempel omega-3-fettsyrer. En bedre strategi enn statiner mot hjerte- og karsykdom inkluderer l-karnitin, Q10, ribose (en sukkerart som kreves for å danne ATP), vitamin C, selen, magnesium, omega-3-fettsyrer (DHA, EPA) og lavkarbokosthold. IM

Kilde:

 

Machan CM, Hrynchak PK, Irving EL. Age-related cataract is associated with type 2 diabetes and statin use. Optometry and Vision Science 2012; 89: 1165-71. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22797512

Annonse:
You may also like
Myseprotein
Bikarbonat
Jevninger
Kumelk- og glutenfri sjokoladekake

Legg igjen et svar