Skip to main content

Gravid med naturmedisinsk behandling

Frøyaklinikken – klinikken for naturmedisinsk behandling mot barnløshet – ble etablert i Oslo i 2001 og drives av homøopatene Anette Heggemsnes og Helen Kranstad Aasrud. De har spesialisert seg i å bistå kvinner med å bli gravide ved å gi dem naturmedisinsk behandling. Ved hjelp av sin behandling har de bidratt til mange etterlengtede svangerskap.

Tekst Birthe Storaker     Foto Shutterstock og Sara Lossius

– De aller fleste som kommer til klinikken, har vært gjennom en lang prosess før de oppsøker oss, sier Anette. – De har ofte gjennomført et eller flere prøverørsforsøk, fått hormoner eller andre type behandlinger for å bli gravide. – Majoriteten av pasientene som kommer til oss, er godt voksne kvinner, fortsetter hun. Men også yngre kvinner og noen menn oppsøker klinikken. Menn kvier seg for å be om hjelp, og det handler ofte om stolthet. En sædanalyse kan fortelle veldig mye og være til stor hjelp. Menn får råd, men ikke så ofte individuell behandling. Både par, single, lesbiske, og kvinner som vil gjøre gode forberedelser til eggdonasjon i utlandet, kommer hit for å få hjelp. – Det er en takknemlig og motivert gruppe pasienter, sier Anette.

– Vi er opptatt av å ”løfte” kroppen, øke vitaliteten og optimalisere kroppens muligheter for å bli gravid, forteller Helen. – Mange har ikke tilstrekkelig energi, så vi er opptatt av å få opp energinivået, forteller hun videre. Ved å forberede pasientene i forkant og følge dem gjennom svangerskapet gjør terapeutene dem trygge gjennom hele prosessen. De samarbeider også med jordmor. Frøyaklinikken har god kontakt med andre fertilitetsklinikker, terapeuter og leger. – Vi har lært masse av fertilitetsklinikkene og fått god støtte derfra, forteller Helen.

Utredning

Første konsultasjon varer 1½ time og gir et bilde av problemstillingen. Status for kosthold og ernæring, søvn, stress, genetiske faktorer og hormonelle ubalanser blir kartlagt. Basert på dette setter de opp en individuell behandling. Det blir tatt prøver hos fastlegen eller gynekologen for å sjekke vitaminstatus, stoffskiftet, blodprosent, fertilitetshormoner, sædkvalitet og testosteron. I løpet av denne utredningen kan det for eksempel oppdages lavt stoffskifte, lavt jernlager, for høyt fastende blodsukker eller vitamin- og mineralmangler.

LES OGSÅ  Dårlig sædkvalitet – årsaker og botemidler

Behandling

Kvinnene kan deretter få behandling i form av øreakupunktur, fotsoneterapi, homøopati, vitaminer og mineraler og kostholdsråd. De kan for eksempel få tilskudd som støtter opp om kroppens progesterondannelse, bidronningsgelé og urter. – Vi er opptatt av å optimalisere kroppen slik at kvaliteten på eggene og sæden kan bli bedre, forteller Helen. Både egg og sædkvalitet må være bra nok. Noen menn får veiledning om kosthold, ernæring og mineraler. De kan for eksempel ligge lavt på antall sædceller eller lavt på volum av sædvæske. Da kan tilskudd av granateple være bra for å øke sædvæsken som sæden svømmer i. Aminosyra arginin kan også være med på å øke antall sædceller. – Omega-3-fettsyrer har også positiv innvirkning og kan, i likhet med økologisk mat, bedre sædkvaliteten, fortsetter hun. Sink anbefaler vi til alle menn, det er viktig for å opprettholde en normal testosteron- og sædproduksjon. – Vi er forsiktige med dosene, understreker Anette, og hun følger nøye med for å se at de har ønskelig effekt. Menn er flinke til å følge rådene, men det er ofte kvinnene som forklarer dem.

Hvorfor blir jeg ikke gravid?

De vanligste grunnene til at kvinner ikke er blitt gravide, er polycystisk ovariesyndrom (PCOS) – cyster i eggstokkene, endometriose (knuter på livmoren), for høyt nivå av follikkelstimulerende hormon FSH (indikerer dårlig eggkvalitet) eller for lav AMH (indikerer få gjenværende egg). Det kan også være at kvinnen har for lavt progesteronnivå. Andre grunner kan være livsstilsfaktorer som stress, for mye trening og for lite næringsrikt kosthold. For mye stress gjør at kroppen danner mer av stresshormonet kortisol på bekostning av østrogen, siden begge disse hormonene dannes av samme molekyl (kolesterol). Et kosthold med næringsfattig mat fører også til stress i kroppen. Alt som stresser kroppen påvirker hormonflyten. – Vi opplever ofte at kvinner trenger å roe ned, sier Anette.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Frøyaklinikken»]Pilestredet Park 7, 0176 Oslo
Telefon: 22 11 66 00 
E-post: froyaklinikken@online.no
http://www.froyaklinikken.no/
Drives av Anette Heggemsnes (f. 1968) og Helen Kranstad Aasrud (f. 1969). Begge er utdannet ved Norsk Akademi for Naturmedisin og er medlemmer av Norske Homeopaters Landsforbund.[/gdlr_box_icon]

LES OGSÅ  Kan barnløshet ”helbredes”?

Gode råd

– Alle som kommer til oss får kostholdsråd, sier Helen. Hun understreker at det er viktig med gode fettkilder i kostholdet i form av nøtter, kokosfett, omega-3-fettsyrer, smør, avokado og olivenolje. Produksjonen av østrogen krever blant annet nok fett og kolesterol.

Anette og Helen anbefaler et kosthold bestående av lite karbohydrat, mer grønnsaker til hvert måltid, mer protein og fett. En god blodsukkerbalanse er veldig viktig og gjør jobben med å bli gravid veldig mye lettere.

Tilskudd av hormonet progesteron gir tykkere slimhinner og bidrar til at det befruktede egget kan klare å feste seg. Et optimalt progesteronnivå gjør også at andre hormoner kommer i bedre balanse. Mange kvinner har behov for å redusere stressfaktorer i hverdagen. Det kan gjøres ved å praktisere yoga, meditere og ta seg mer tid til å slappe av. Mer sex utenom eggløsningsperiodene kan også redusere stress, mer flørting og nærhet er bra for å fremme produksjon av oksytocin (”kjærlighetshormonet”). – Det er viktig å huske på å ivareta hverandre, sier Helen. Flørten har kanskje forsvunnet litt, og mange tenker litt for mye på «babyprosjektet». Behandlinga er med på å løsne slike spenninger mellom partnerne. – Det er bra for fruktbarheten å ha sex oftere, siden det også øker blodsirkulasjonen i underlivet, sier hun videre.

80 gravide hvert år

– Omtrent 60 prosent av de som oppsøker oss, blir gravide, forteller Anette. – De fleste blir naturlig gravide, og noen blir gravide med assistert befruktning (IVF). Den eldste kvinnen som er blitt gravid med naturlig behandling på klinikken, er 45 år. Med hormonbehandling er den eldste 46 år og etter eggdonasjon 47–48 år. – De fleste som lykkes i å bli gravide, blir det etter tre til seks måneders behandling hos oss, forteller hun videre.

– Vi liker å se at det skjer endringer underveis i behandlingsforløpet, sier Anette. Endringer som tyder på større muligheter for å bli gravid, slik som mindre menstruasjonssmerter og eggløsningssmerter, økt eggløsningsslim, mindre PMS og å få i gang en syklus for de som ikke har det.

Det er ulike årsaker til at noen ikke lykkes i å bli gravid etter behandling. Det kan blant annet være for høy alder, at pasienten gir opp, eller i noen tilfeller også helt uforklarlige grunner. Både kvinner og menns fertilitet reduseres med årene. Ikke bare får eggene dårligere kvalitet, men mannen får også redusert sædkvalitet. – For mange kan det oppleves som en ekstensiell krise ikke å få barn, noe som kan føre til stor sorg, avslutter Helen Kranstad Aasrud.

LES OGSÅ  Insulinresistens og infertilitet

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Tre pasienthistorier»]Tidlig overgangsalder

En kvinne i begynnelsen av 30-årene kom inn i en tidlig overgangsalder etter behandling for brystkreft. Hun var full av hetetokter, hadde tørre slimhinner og andre typiske overgangsalder symptomer. Av gynekologen hadde hun fått beskjed om at hun kunne glemme å få barn. Hennes verdier var for dårlige, og det stod dårlig til med eggene i eggstokkene som hadde skrumpet inn. Det var ingenting som kunne gjøres for å reversere overgangsalderen.

Kvinnen hadde lest om Frøyaklinikken på nettet og kom over en historie som lignet hennes egen. Hun håpet at Frøyaklinikken kunne hjelpe. Siden hun hadde hatt brystkreft, ønsket ikke Anette å behandle henne før de hadde fått snakket med kreftlegen hennes.  Hormoner kan nemlig trigge kreft. Kreftlegen sa ja til noe, kanskje til noe og nei til noe. Alt kreftlegen sa nei og kanskje til, ble ikke gjort. De holdt seg kun til det kreftlegen sa ja til. Det at alle produkter var godkjent av kreftlegen, ga trygghet. Med bidronninggele, pluss urter med hormonlignende virkning og homøopatimedisin tok det ikke lang tid før eggløsninga var tilbake til normalt. To måneder etter eggløsning var i gang, ble hun gravid. Kvinnen er ikke i tvil om at kombinasjonen av disse tilskuddene hjalp henne med å få sin naturlige syklus tilbake og lykkes med å bli gravid.

Manglet jern

En annen kvinne som kom til klinikken, hadde blitt gravid mange ganger, men hadde mistet barnet hver gang. Etter undersøkelser viste det seg at hun manglet jern. På grunn av en dårlig tarmflora tok hun ikke opp jern fra kosten. Da hun fikk orden på tarmfloraen, økte opptaket av jern, og neste gang kvinnen ble gravid, beholdt hun barnet.

Hormonell ubalanse

Hos en tredje kvinne ble det avdekket hormonell ubalanse. Etter to måneders behandling med endret kosthold, akupunktur og ernæring, lykkes det henne å bli gravid. Da hadde hun prøvd å bli gravid i to år.[/gdlr_box_icon]


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner