Skip to main content

Er Green Sleep verdens beste senger?

– Ja, mener Halvor Torp (f. 1956) og Simen Torp (f. 1978), som i flere tiår har vært på utkikk etter det optimale sengesystemet. De brenner for all slags økologisk og naturvennlig produksjon – det være seg av mat, klær, bygninger og sovemøblement. I Torp-familien har slikt stått sentralt i tre generasjoner.

Tekst Iver Mysterud     Foto Jens Haugen og Iver Mysterud

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Gründere»]I denne spalta presenterer vi våre langsiktige annonsører og støttespillere. Når og hvorfor ble firmaene dannet, hvilke produkter selger de, og hvilken filosofi baserer de seg på? Denne gangen ser vi på de norske importørene av sengesystemet Green Sleep.[/gdlr_box_icon]

Simen er gründer og eier, og hans onkel Halvor daglig leder i firmaet som importerer Green Sleep til Norge. Det unike med Green Sleep er at hver seng og madrass bygges opp og blir tilpasset den/de som skal sove der. Dette gir meget god komfort og trykkavlastning, slik at man sover bedre. Alt er lagd av hundre prosent naturlige, økologiske materialer. Madrassene består av naturgummi, som er et ”pustende” materiale med naturlig antibakterielle egenskaper. Naturgummi har lang levetid og beholder spensten bedre enn andre madrassmaterialer. Alle produktene blir håndlagd og holder høyeste kvalitet. Når man sover på Green Sleep-madrasser, får man gjerne mer av den dype søvnen som fører til at kroppen og hodet blir uthvilt og restituert. På denne bakgrunnen er det ikke rart at Simen og Halvor er stolte av produktet de importerer. De brenner på ulike måter for at folk skal få bedre helse, og gode senger og madrasser som Green Sleep kan bidra til dette.

Økopioner

Halvors far, Ivar Torp (1921–2013), var meget interessert i helse og miljø og fikk i 2010 kongens fortjenstmedalje i sølv for sitt bidrag til å utbrede kunnskaper om økologisk landbruk og hagebruk i Norge.1 Ivar var også opptatt av kosthold og vektla betydningen av faste og råkost for god helse. – Slikt ble vi barna ”mobbet med” under oppveksten, forteller Halvor.

Naturmedisiner

Gjennom oppveksten fikk Halvor et bevisst forhold til helse og miljø og valgte å studere på den tyske naturmedisinskolen Naturheilschule. Etter at han i 1984 hadde avlagt eksamen som naturmedisiner (heilpraktiker), startet han egen praksis. Da opplevde han av og til uforklarlig raske forbedringer eller helbredelse, men var mer fascinert av de såkalte terapiresistente pasientene og deres historier. Halvor lærte seg å måle oral galvanisme, altså strøm som kan gå mellom ulike metallplomber i tennene. Han oppdaget da at én løsning for å få pasientene bedre, for eksempel kunne være å fjerne amalgamfyllinger fra tennene. I andre tilfeller oppdaget han pasienter som bodde under en høyspentledning, og som hadde fortalt at de følte seg bedre hver gang de oppholdt seg på hytta noen dager. En pasient med utmattelsessyndrom viste seg å være nærmeste nabo til en stor trafostasjon. – Felles for disse pasientene var at de ikke ble bedre av seg selv, og uansett hvilken behandling de forsøkte, ble ikke symptomene redusert eller sykdommen bedre. Det måtte årsaksrettede tiltak i miljøet til for at de skulle bli friskere, forteller Halvor.

LES OGSÅ  En uke til bedre søvn

Slike opplevelser satt fart i hans videre utforskning innen miljømedisin. På en naturmedisinsk kongress i 1984 traff Halvor en ingeniør som hadde utviklet utstyr for å måle kunstige forstyrrelser av det naturlige jordmagnetfeltet, elektromagnetiske felt, elektriske spenningsfelt og elektronisk frekvensstøy. Halvor ble så interessert i slike temaer at han noen år seinere tok en pause fra sin naturmedisinske praksis for å lære mer om miljøfenomener som kan skape plagsomme og ofte terapiresistente tilstander.

Halvor jobbet ett år profesjonelt med miljømålinger og traff da mange mennesker med store helseutfordringer som han klarte å hjelpe ved å måle og deretter gi råd om hvordan de kunne redusere miljøbelastningen de var utsatt for. Han oppdaget at mange problemer viste seg å være knyttet til senga, det være seg vannseng eller spiralmadrass. – Siden vannet i slike vannsenger varmes opp av en elektrisk matte, skaper den et magnetfelt og et elektrisk spenningsfelt rundt madrassen. Dette er en fysisk stressfaktor som kan være helsemessig problematisk, forklarer Halvor. – Spiralmadrasser kan skape forstyrrelser av det naturlige jordmagnetfeltet, og også dette kan være en underliggende årsak til ulike plager, fortsetter han. – Selv om det er en stor tilfredsstillelse å hjelpe mennesker som responderer bra på behandling, var det enda større tilfredsstillelse å finne og fjerne årsaken til plagene hos terapiresistente personer, sier Halvor.

Madrassen kan avgjøre

Kunnskapen og erfaringen fra dette arbeidet fikk Halvor til å forstå at madrassen vi sover på, kan påvirke vår helsetilstand på flere måter. Valget av madrass handler ikke bare om komfort, men er vel så mye et spørsmål om helsemessige effekter av de ulike materialene. – Erfaringene jeg hadde høstet, utløste et behov for å finne gode alternativer til vannsenger, spiral- og skumplastmadrasser, som var de mest vanlige på den tiden, forteller Halvor. Han reiste en sommer på kryss og tvers i Tyskland, Østerrike og Nederland på leting etter et madrassalternativ som var minst like komfortabelt som vannsenger og de beste spiralmadrassene, men uten de negative helseeffektene slike madrasser kan forårsake.

Halvor fant madrasser av halm, hestehår, kokosfiber, ull- og bomull, kapok (silkebomull) og en rekke blandinger av naturfiber. Dette var alle madrasser av fornybare, naturvennlige og resirkulerbare materialer uten skadelig avgassing, uten elektromagnetiske felt og uten forstyrrelser av det naturlige jordmagnetfeltet. Etter å ha prøveligget dem ble Halvor overbevist om at de ikke var for folk som var vant med komforten til de beste og dyreste av de moderne madrassene. – Det eneste madrassmaterialet jeg fant som hadde naturmaterialenes fordeler og vannsengenes og spiralmadrassenes komfortnivå, var naturgummi lagd av melken fra gummitreet, forteller Halvor.

Han oppdaget seinere at man måtte tilsette minst 20 prosent syntetisk gummi og andre kjemiske stoffer for å kunne lage stabile og egnete madrasser av naturgummi. Like fullt syntes han det var et godt kompromiss. Dette ble et madrassmateriale med nesten alle de andre naturmaterialenes fordeler, uten de moderne madrassenes ulemper og med en overlegen komfort og holdbarhet.

LES OGSÅ  Kamille mot søvnproblemer

Madrass for det norske markedet

En fabrikk i Nederland var villig til å utvikle en naturgummimadrass for det norske markedet etter Halvors spesifikasjoner. Etter 16 måneders prøving og feiling kom Biogen-madrassen på det norske markedet i 1987. – En rekke av kundene som kjøpte denne madrassen, var kjempefornøyde, forteller han. – Dessverre opphørte produksjonen av disse madrassene etter noen år, da bedriften valgte å legge ned madrassproduksjon for i stedet å rendyrke bilgummidivisjonen av virksomheten.

Green Sleep

Halvor forteller at det i mange år var vanskelig å få tak i gode naturgummimadrasser i Norge. Men i 2008 åpnet Simen et utstillingsrom i Oslo og startet med import av Green Sleep, som i dag regnes som naturgummimadrassenes Rolls Royce, sier Halvor. – Madrasskjernen er laget av fersk gummimelk fra den beste sorten gummitrær, fra plantasjer som har sertifisert økologisk drift og er vulkanisert uten skadelige tilsetningsstoffer eller syntetisk gummi. I tillegg er madrasstrekket i økologisk bomull vevd i stretch-kvalitet uten tilsetning av syntetiske fiber, og sengerammene kan leveres helt metallfrie. Videre kan hver eneste sengebunn og madrass skreddersys til brukerens behov og ønsker, forteller han engasjert. En kvinne på 60 kg må ha annen oppbygning av sin madrasskjerne enn partneren som kanskje veier 100 kg. Andre faktorer som spiller inn, er kroppsform, primær sovestilling og personlige preferanser når det gjelder fasthetsgrad.

En belgisk ildsjel

Både Halvor og Simen fullroser belgieren som har utviklet Green Sleep: Georges Lambrecht (f. 1952) har viet 35 år av sitt profesjonelle liv på forskning og utvikling av Green Sleep – en madrass som skal bidra til optimal søvn. Han har selv bygget opp en hel verdikjede fra hele verden av produsenter og underleverandører som bidrar til den høye kvaliteten. Lambrecht har for eksempel etablert samarbeid med egne plantasjer for naturgummitrær i Malaysia og på Sri Lanka. De bruker helt fersk gummimelk, og produksjonen av madrasskjernene foregår rett ved plantasjene.

Lambrecht arvet i sin tid mye penger som han har investert i å utvikle et stadig bedre sengesystem. – Han kommer sannsynligvis ikke til å tjene inn alt han har investert i utvikling av madrassene, forteller Simen. – Her er ingen ting overlatt til tilfeldighetene. Lambrecht har lagt sjela si i å lage Green Sleep, fortsetter han. – Ta for eksempel madrasstrekket, som består av økologisk bomull i strekk-kvalitet uten syntetiske fibre, skyter Halvor inn. – For å produsere dette har Lambrecht utviklet en egen strikkemaskin. Han lar heller ikke hvem som helst få selge Green Sleep. Før man kan bli forhandler, må man kurses for å lære alle sider ved utviklingen og produksjonen av Green Sleep, fortsetter han.

Tredje generasjon på banen

Simen er tredje generasjons ”økopioner” og vokste opp på en økologisk besøksgård (Sørbråten Gård) i Maridalen i Oslo. I tillegg til påvirkning fra sin farfar Ivar og onkel Halvor arvet Simen sin far og mors engasjement for matkvalitet og økologisk landbruksdrift. Med en slik bakgrunn er det ikke vanskelig å forstå at Simen utviklet en livsvisjon om å vise i ord og handling at bærekraft og livskvalitet kan være to sider av samme sak. Siden han var ganske ung, har han reist verden rundt på leting etter det ”nyeste av det nye” innen miljøvennlige  produkter som kan gi mennesker et bedre liv. Hans ønske om å gjøre slike løsninger tilgjengelig for flest mulig mennesker, førte til et brennende ønske om å etablere og bygge opp virksomheter og selskaper innen livskvalitet, økologi og bærekraft.

LES OGSÅ  Hvorfor sover vi?

Simen har derfor også engasjert seg i å bygge ”sunne hus”, såkalte ”aktivhus”, som er bygget av naturmaterialer og som ”puster”. De må være ”diffusjonsåpne” så gasser slipper ut. Dette arbeidet er sterkt inspirert av farfaren Ivar, som var veldig opptatt av hvordan man kunne lage ”pustende” bygg og konstruksjoner. Ivar var kritisk til det han kalte ”plastposehus” allerede på 1950- og -60-tallet. Han sa ofte at klærne er vår andre hud og huset den tredje. I likhet med farfaren mener Simen at det er viktig at hus kan ”puste” for å kunne opprettholde et sunt og behagelig inneklima.

Simen er også opptatt av økologisk mat og er en av grunnleggerne og drivkreftene i Hurdal Økolandsby,2 der han bor. Utvikling av denne landsbyen er på mange måter hans livsverk. Simen besøkte allerede som 16-åring økolandsbyen Findhorn i Skottland3 og har besøkt den flere ganger siden. – Møtet med Findhorn ble et gjennombrudd for meg. Her var de opptatt av alt jeg var vokst opp med, og brikkene falt på en måte på plass. Jeg tok en beslutning om mitt livs veivalg der, forteller Simen.

Sovesystemet Green Sleep passer godt inn i Simens visjon om å skape produkter for bærekraft og livskvalitet, det han kaller ”bærekraftig luksus”. – Jeg leter konstant etter produkter som både er sunne og gode, der man får i både pose og sekk, forteller han. – Hvis man skal leve sunt, må man starte med det grunnleggende, som søvn, mat, klær og hus, fortsetter Simen. Onkel Halvor er hjertens enig. – Det hjelper ikke med ulike former for terapi hvis ikke det grunnleggende er på plass, sier naturmedisineren.

Samarbeidet mellom de to har vært upåklagelig godt i mange år, og de er stolte av å kunne selge et så godt produkt som Green Sleep i Norge. Når potensielle kunder møter opp på utstillingsrommet deres på Kjelsås i Oslo, er det i Halvor ikke bare en vanlig selger de møter, men en erfaren naturmedisiner med omfattende miljømedisinske kunnskaper om hvordan omgivelsene påvirker oss. Det er et godt utgangspunkt for å gi råd om fornuftige helsevalg.

Kilder:

1.  Serikstad GL. Pioneren Ivar Torp. Agropub 28.5.2014. http://www.agropub.no/id/11572

2.  https://www.hurdalecovillage.no/

3.  https://www.findhorn.org/


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner