Kategorier
Siste innlegg
Gunhild Stordalen mindre kritisk til kjøtt
Gunhild Stordalen har tatt selvkritikk og uttaler at hun vil oppklare noen misforståelser. Hun sier at det er forskjell på «bra» og «dårlig» kjøtt.
Tekst Dag Viljen Poleszynski
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Dr.med. Gunhild Stordalen (f. 1979) er grunnlegger av EAT-stiftelsen, en del av Stordalen-stiftelsen, som hun opprettet med sin daværende ektefelle Petter A. Stordalen (f. 1962). Sammen tok de initiativ til opprettelsen av en kommisjon som i 2019 konkluderte at dersom verden skal følge en bærekraftig, helsefremmende kurs mot 2050, må vi blant annet redusere kjøttforbruket til bare 14 gram per uke per person.
Tar selvkritikk
Gunhild har nå tatt selvkritikk og uttaler til Nationen 20. april 2022 at hun vil oppklare noen misforståelser. Hun uttaler at det er forskjell på «bra» og «dårlig» kjøtt og at ulike land har forskjellige forutsetninger for landbruk. Stordalen mener at kyr ikke er problemet og at det er mulig å drive regenerativt landbruk der frittgående beitedyr er en del av løsningen. Problemet er overproduksjon av industrielt, billig kjøtt fôret på soya fra Brasil, men Norge har plass til flere beitedyr i forhold til andre land med en annen natur.
Samarbeid mellom EAT og World Economic Forum
En plan hos Verdens økonomiske forum (WEF) kalt The Great Reset – Den store restarten – er å omstokke verdens kort. Målet skal være å bekjempe klimaendringer og redde planeten, og i dette er matforsyning er et sentralt tema. WEF har inngå et samarbeid med EAT Forum, som skal sette den politiske dagsorden for global matproduksjon. EAT Forum ble grunnlagt av Wellcome Trust, som igjen ble etablert med økonomisk hjelp av vaksineprodusenten GlaxoSmithKline. EAT samarbeider med nesten 40 byregjeringer over hele Afrika, Europa, Asia, Nord- og Sør-Amerika og Australia, og opprettholder nære relasjoner med selskaper som produserer imitert kjøtt, som Impossible Foods. Impossible Foods er støttet av Google, Jeff Bezos (Amazon) og Bill Gates. Gates har blitt en av de største private grunneierne i USA. EAT har utviklet «Planetary Health Diet», utformet for hele klodens befolkning. Dietten innebærer blant annet å kutte kjøtt- og meieriinntaket med opptil 90 prosent og i stor grad erstatte dette med matvarer laget i laboratorier sammen med frokostblandinger og olje.
Den store restarten fra Verdens økonomiske forum
En rekke organisasjoner og allianser danner kjernen i agendaen for «Den store restarten» til Verdens økonomiske forum (WEF): Bærekraftig utvikling, Agenda 21, Agenda 2030, Den nye urbane Agenda, Den fjerde industrielle revolusjon, Gjenoppbygg bedre (Build Back Better), Grønn økonomi, Den nye grønne avtalen (the Green New Deal) og Klimaavtalen fra Paris er alle deler av Den store restartens agenda og dens økonomi. Kjernen er omfordeling av ressurser.