Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2015 > Gunstige effekter av mandler

Gunstige effekter av mandler

Problemer i blodårene er en viktig årsak til dødelighet av hjerte- og karsykdom og øker med alderen. Studier har funnet at et ”middelhavskosthold” og høyt inntak av nøtter kan redusere risikoen og dødeligheten, samtidig som sistnevnte øker nivået av vitamin E i blodet. Britiske forskere har derfor undersøkt om tilskudd av mandler kan bedre markører for oksidativt stress og risikofaktorer for hjerte- og karsykdom over fire uker i unge og middelaldrende menn. Friske, middelaldrende menn (snittalder 56 år), friske unge menn (snittalder 22 år) og unge menn med to eller flere risikofaktorer for hjerte- og karsykdom (snittalder 27 år) fikk 50 g mandler per dag over fire uker. Dette tilsvarer omtrent en neve nøtter. En kontrollgruppe fortsatte med sitt vanlige kosthold i samme periode. Blodnivået av vitamin E var i utgangspunktet likt for de to gruppene, men økte klart hos dem som spiste mandler i fireukersperioden. Alt i alt økte mandlene nivået av vitamin E og bedret funksjonen til karsystemet hos friske menn i alderen 20 til 70 år uten å påvirke markører for oksidativt stress eller nivået av fettstoffer (triglyserider, kolesterol). IM

Kilde:

Choudhury K, Clark J, Griffiths HR. An almond-enriched diet increases plasma å-tocopherol and improves vascular function but does not affect oxidative stress markers or lipid levels. Free Radical Research 2014; 48: 599-606. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24555818

You may also like
Myseprotein
5G: Er Ericssons redning folkehelsas dødsstøt?
Feit hverdagsmat med lite karbohydrat. Nr. 3/2018
UR kraft + kolonial – Norges første ”kraftbar”

Legg igjen et svar

Bitnami