Skip to main content

Gunstige effekter av mandler

Problemer i blodårene er en viktig årsak til dødelighet av hjerte- og karsykdom og øker med alderen. Studier har funnet at et ”middelhavskosthold” og høyt inntak av nøtter kan redusere risikoen og dødeligheten, samtidig som sistnevnte øker nivået av vitamin E i blodet. Britiske forskere har derfor undersøkt om tilskudd av mandler kan bedre markører for oksidativt stress og risikofaktorer for hjerte- og karsykdom over fire uker i unge og middelaldrende menn. Friske, middelaldrende menn (snittalder 56 år), friske unge menn (snittalder 22 år) og unge menn med to eller flere risikofaktorer for hjerte- og karsykdom (snittalder 27 år) fikk 50 g mandler per dag over fire uker. Dette tilsvarer omtrent en neve nøtter. En kontrollgruppe fortsatte med sitt vanlige kosthold i samme periode. Blodnivået av vitamin E var i utgangspunktet likt for de to gruppene, men økte klart hos dem som spiste mandler i fireukersperioden. Alt i alt økte mandlene nivået av vitamin E og bedret funksjonen til karsystemet hos friske menn i alderen 20 til 70 år uten å påvirke markører for oksidativt stress eller nivået av fettstoffer (triglyserider, kolesterol). IM

LES OGSÅ  Egg som supermat?

Kilde:

Choudhury K, Clark J, Griffiths HR. An almond-enriched diet increases plasma å-tocopherol and improves vascular function but does not affect oxidative stress markers or lipid levels. Free Radical Research 2014; 48: 599-606. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24555818


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner