Skip to main content

Håndplukket sunnhet i butikk og på nett

Kjøper du varer fra Sunne Saker, får du nøye utvalgte produkter. Innehaver Anne Solås veileder sine kunder i riktig retning i kostholdsjungelen og dobbeltsjekker ingrediensene med lupe. Nå har hun nettopp åpnet ny butikk på Gressvik.

Tekst og foto Anne Lene Johnsen

– Jeg startet opp Sunne Saker fordi jeg ønsket å gi folk et sted det er enkelt å få tak i sunne matvarer. Mange synes det vanskelig å orientere seg i butikkene. Kompliserte ord og lange varedeklarasjoner kan gjøre det vanskelig å vite hva maten egentlig inneholder. I tillegg viser det seg at mye av maten er merket feil. Dette er spesielt utfordrende for folk med allergier eller intoleranser.

VOF besøkte henne på åpningsdagen i nye lokaler. I tillegg til butikkutsalg og nettbutikklager har hun også kurslokale og veiledningsrom hvor hun tar imot kunder som ønsker hjelp til et bedre kosthold.

– Butikken er viktig for meg, for her møter jeg folk. Mange vet for eksempel at de ikke tåler melk og gluten, men blir forvirret fordi legen sier ”spis melk og brød”. Jeg kan hjelpe folk i riktig retning, sier Solås. Av egen erfaring har hun lært at ren, balansert mat uten melk og gluten, et stabilt blodsukker og en god fettsyrebalanse er helt avgjørende for varig god helse, og at disse grunnprinsippene sammen med at folk lærer å kjenne kroppens signaler er de beste og mest varige tiltakene. Solås vet godt hvordan feil mat og forurensning kan påvirke helsa. Hun har selv vært mye syk på grunn av melk, gluten, sukker, tilsetningsstoffer, medikamenter, vaksiner, amalgam og liknende.

LES OGSÅ  Nyper! Nå er vitaminbombene klare for høsting!

Sunne Saker skiller seg spesielt ut fra andre helsekostforretninger ved at alle matvarer er uten melk, gluten, gjær og potensielt skadelige tilsetningsstoffer. Det meste er økologisk og uten soya og egg. I tillegg er alle produktene sjekket grundig for å sikre at de virkelig inneholder det de lover, slik at det er enkelt og trygt å velge riktig mat. 

Et eksempel på at merking av produkter kan være misvisende, gjelder gluten. Det er vanskelig å gardere seg fullstendig mot gluten i matvarer. En grunn til dette er at et produkt som fra produsentens side er merket ”glutenfritt”, ikke nødvendigvis er helt fritt for gluten: Det er lov å kalle et produkt glutenfritt så lenge det ikke inneholder mer enn 20 mg gluten pr. kilo (20 ppm).

I tillegg til at Sunne Saker selger helsekostprodukter, er Solås rekvirent for en peptidtest fra Neurozym og som gjør det mulig for folk å sjekke om de er intolerante overfor melk- og glutenprotein. ? Vi starter alltid med en samtale før en eventuell test sendes inn, og tar en ny samtale når jeg har mottatt prøvesvaret, forklarer Solås. Denne samtalen inkluderer behovet for endringer i kostholdet og veiledning for å komme i gang. Flere samtaler kan avtales ved behov. Sunne Saker formidler også fettsyretesten fra San Helse AS, en relativt ny test som måler balansen mellom langkjedete omega-6- og omega-3-fettsyrer i røde blodceller. Dette gir en god indikasjon på fettsyrebalansen i kroppen. Solås kan bidra med veiledning når det gjelder tilpasning av kostholdet og tilskudd av omega-3-fettsyrer.

Produktene hos Sunne Saker får du også kjøpt via nettbutikken. I tillegg til handlekurven finner du en hel del informasjon om kosthold, merking av matvarer, matintoleranser og annet nyttig, slik som blant annet informasjon om fettsyrebalansen i produkter som oljer og nøtter. Poenget er at folk kan sitte hjemme i fred og ro og gjøre egne vurderinger basert på god og trygg informasjon.

LES OGSÅ  Dårlige råd om mat og drikke

– Jeg kan hjelpe folk i gang, gi dem verktøy å starte med og hjelpe dem til å undersøke videre selv. Ikke minst kan jeg bidra til at folk opplever trygghet i kostholdsvalgene de tar. Dét er det aller viktigste jeg kan gi dem. 

Her finner du Sunne Saker
Nettbutikk: www.sunnesaker.com.
Utsalg og veiledning:  Storveien 84 b, 1621 Gressvik


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner