Skip to main content

Helse i en trådløs verden

Sliter du med søvnproblemer eller depresjon, eller er du kanskje overfølsom for mobilstråling? Da ville du hatt utbytte av en konferanse om svak stråling og helse i Oslo i september.

Tekst Iver Mysterud    

Hvordan påvirkes vi av stråling fra trådløs kommunikasjon? Kan man bli bedre av eloverfølsomhet? Hvilke teknologiske løsninger og muligheter finnes for å beskytte oss mot slik stråling? Kan vi bygge og innrede boliger og arbeidsplasser slik at de gir langt mindre strålebelastning? Slike temaer ble belyst og diskutert av en rekke eksperter på elektromagnetisk stråling og helse i september på en konferanse arrangert av den ideelle foreningen Baldron.

Baldron

Konferansen ble arrangert av Baldron, en ideell forening for helse, miljø og samhandling mellom mennesker og natur. Den driver 1) Baldron Akademi (baldron.com), som arrangerer seminarer, symposier og utdanningstilbud, 2) Baldron Terapi, et terapisted for alternative behandlinger og strålingsbeskyttelse og 3) Baldron Helseforhandleren (helseforhandleren.no), som driver til inntekt for Baldrons prosjekter med økologisk jordbruk og energimedisin. Baldron drives av Ralph-Raphael Kleimann og Marianne Kleimann Sevåg.

Til tross for en del fagfolks påstander om det motsatte er det utført en god del forskning som finner negative helsevirkninger av svak stråling. Et økende antall personer tåler ikke å bli utsatt for felter fra strømnettet eller stråling fra trådløs kommunikasjon. Problemer som kan være forbundet med påvirkning fra svak stråling, er også blitt vanligere i befolkningen. Det gjelder ikke bare søvnproblemer og depresjon, men en rekke andre problemer som spenner fra kreft til konsentrasjons- og lærevansker.

LES OGSÅ  Stråling fra internettruter frigjør kvikksølv

Det ble presentert mange interessante foredrag på konferansen. Sissel Halmøy tok opp forholdene i Norge og sentrale utviklingstrekk i den internasjonale diskusjonen. Østerrikeren Gerd Oberfeld ga en oversikt over land og områder som har innført lavere grenseverdier enn bl.a. Norge. I tillegg tok han opp hvordan svake felter og svak stråling påvirker oss. Finnen Mikko Ahonen oppsummerte forskningen på helseeffekter av basestasjoner (mobilsendere) og ga en oversikt over et nytt fenomen som seiler opp til å kunne bli en viktig helsebelastning, nemlig høyfrekvent støy i strømledningene (dårlig strømkvalitet). Ann-Marie Lidmark presenterte et stort, svensk prosjekt på eloverfølsomhet, og Günter Haffelder fra Tyskland presenterte en ny teknikk for å måle hjernens aktivitet og som bl.a. er brukt til å studere hvordan hjernen reagerer på svak stråling. Øvrige foredragsholdere presenteres i en egen ramme for å vise bredden i temaene som ble tatt opp på konferansen.

Øvrige bidragsytere på konferansen

Lege Audun Myskja pratet om hjerneforskning, musikk og medisin i framtiden. Hvordan er det mulig å overleve den digitale hverdagen gjennom enkle øvelser for kropp og sjel?
Homøopat og akupunktør Andreas Bjørndal presenterte en omfattende modell for å forklare ”det trådløse mennesket” ut fra en homøopatisk forståelsesramme.

Den nederlandske oppfinneren og chipdesigneren Paul Gradenwitz fortalte om hvordan trådløse telefoner ble utviklet og diskuterte hvorvidt teknologiske nyvinninger kan løse helseproblemene som skapes av dagens trådløse kommunikasjonssystemer.
Den tyske byggbiologen Heiko Wenner forklarte hva byggbiologi er og hvordan man kan utforme sunne sove- og arbeidsplasser. Wenner tok også opp negative interaksjoner mellom elektrosmog (elektromagnetisk forurensning), metallforgiftninger og geopatisk stress (sykdomsframkallende stråling fra jorda).

Den norske miljørådgiveren og eksperten på nevrolingvistisk programmering (NLP) Erling Vebenstad foreslo at elektromagnetisk stråling burde være en del av miljøsertifiseringen.
Den norske terapeuten, forskeren og entreprenøren Ralph-Raphael Kleimann snakket om elektromagnetiske felt i terapi og i naturlige omgivelser.

Den tyske tannspesialisten Alexander Popp har et nært faglig samarbeid med sin far, professor i fysikk Fritz-Albert Popp. Førstnevnte fortalte om betydningen av biofotoner i kroppen og deres arbeid med å bruke biofotoner som verktøy for å diagnostisere eloverfølsomhet. Biofotoner er svakt lys som avgis fra kroppscellene, et tema Popp sr. har forsket på i mange tiår.

LES OGSÅ  Tvilsom forskningsformidling fra statlig stråleutvalg

 

Flere saker fra Baldronkonferransen:

Forholdene i Norge

Frontfigur for lavere grenseverdier

Stråling fra basestasjoner

Eloverfølsomhet i Sverige

Avanserte målinger av hjernen

 


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner