Kategorier
Helsedirektoratet til kamp mot gulost og fet yoghurt!
Norske barn bør ikke spise mer ost, mener Helsedirektoratet. De vil derfor forskriftsfeste et forbud mot markedsføring av ost – og helmelk – til barn.
Dette er tema for journalist Lars Magne Sunnanås nyhetsbrev 6. oktober. I kriteriene som foreslås av Helsedirektoratet, listes opp ja- og nei-mat ved først å dele inn mat i såkalte matvarekategorier. Listene toppes av kategorier de fleste vil kjenne igjen som ”usunn mat og drikke”: Sjokolade, kaker, snacks, såkalt spise-is, energidrikker, brus og saft.
Disse matvarekategoriene regnes gjerne som usunne uavhengig av selve næringsinnholdet.
Så kommer spørsmålet: Hvilke andre matvarer bør settes på myndighetenes svartelister, basert på hvilke kriterier?

Det bærer galt av sted når Helsedirektoratet fraråder mat fra dyreriket og dets naturlige innhold av mettet fett.
Vekk med juice, melk, yoghurt…
Helsedepartementets forslag til hva som nå bør reguleres, inkluderer også kategoriene juice, melk og plantebaserte drikker, frokostblandinger, yoghurt, brød og den store samleposten “Hurtigmat/ferdigretter og sammensatte retter”.
For disse kategoriene er det innholdet av energi, sukker, fett og salt som avgjør om en matbit er sunn eller ikke. For yoghurt foreslås for eksempel en øvre fettgrense på 3 prosent. Naturlig fet, gresk yoghurt vil dermed bli “usunn mat” og forbudt å markedsføre til ungdom i Helsedepartementets forslag.
… men prosessering og tilsetningsstoffer er utelatt
Verken tilsetningsstoffer eller grad av prosessering ser ifølge Sunnanå ut til å spille noen rolle når sunnheten av ferdigmat skal vurderes. Snarere er det innholdet av naturlige ingredienser fra dyreriket som gir matrettene rødt kort.
Forkjempere for et plantebasert kosthold ser ut til å holde fast ved den uberettigete frykten for mettet fett, mens de samtidig finner utallige problemer med å advare mot ultraprosessert mat basert på planter.
Vår kommentar:
Det er viktig at våkne folk som Lars Magne Sunnanå fokuserer på hva vårt helsebyråkrati driver med. Selv om byråkratiets tiltak er velmente og det er fint når de ønsker å redusere forbruket av blant annet sukkerholdige ferdigvarer, bærer det galt av sted når de oppfordrer til å redusere forbruket av mat fra dyreriket og dets naturlige innhold av mettet fett. IM
