Skip to main content

Helt rå karamellkake til juleselskapet

Jeg elsker både karamell og deilige krydderblandinger. Hva kan vel være bedre enn å få begge deler i en lekker kake som også passer til julens dessertbord? Kaka skal dessuten ikke inneholde egg, være melk- og glutenfri og behøver attpåtil ikke stekes. Den er en ”rå kake” som skal fryses. Du kan også bytte ut nøttene med andre ingredienser dersom du vil ha en nøttefri kake. 

Tekst Anne Lene Johnsen     Foto Line Dammen

Oppskriften er fra Tiril Refsums akk, så lekre Kakeboka (Gyldendal, 2019). Den inneholder for øvrig oppskrifter på mye mer enn bare kaker, men som alle er plantebaserte og fri for gluten og hvitt sukker. Riktig karamellgod jul!

Du trenger:

Bunn:

  • 4 dl mandler (bruk havregryn hvis du vil ha nøttefri kake)
  • 1 ts kanel
  • 1 ts kardemomme
  • 1 ts salt
  • 15 friske, steinfrie dadler 
  • 3 ss kokosolje

Karamellkrem med chai:

  • 4 dl kokoskrem
  • 3 dl cashewnøtter (tahini hvis du vil ha nøttefri kake)
  • 1 dl smeltet kokosolje
  • 1 1/2 dl lønnesirup 
  • 1 1/2 ts kanel
  • 1 ts kardemomme
  • 1 ts ingefær
  • 1 ts vaniljepulver
  • 1 ts salt

Slik gjør du:

Legg alle ingrediensene til bunnen i en kjøkkenmaskin og kjør til du har en klissete deig. Tilsett flere dadler hvis deigen blir for tørr. 

Sett til side 1 dl av deigen. Dekk en kakeform med 20 cm diameter og bakepapir i bunnen, og klem resten av deigen ut i formen.

Ha alle ingrediensene til karamellkremen i en kjøkkenmaskin/blender og kjør til du har en jevn, smidig krem. Fordel kremen over bunnen, og fordel deretter deigen du satte til side over fyllet. La deigklumpene synke ned i kremen.

Sett kaka i fryseren til den har stivnet.

Server gjerne kaka med karamellsaus, se oppskrift her: 

Karamellsaus:

  • 4 ss lønnesirup
  • 1 dl mandelsmør
  • 1/3 ts salt

Ha alle ingrediensene i en bolle og rør dem sammen til en jevn saus.

Tips! Kaka blir sukkerfri hvis du bytter ut dadlene i bunnen med mandel- eller sesamsmør (tahini), og bruker fibersirup eller steviadråper med vaniljesmak istedenfor lønnesirup.


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 

Helt rå karamellkake til juleselskapet / Oppskrifter / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Scones med appelsin og sjokolade

Helt rå karamellkake til juleselskapet / Oppskrifter / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Marsipan

Helt rå karamellkake til juleselskapet / Oppskrifter / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Delfiakake


Del gjerne med dine venner