Kategorier
Siste innlegg
Her danser legen med pasientene sine
Da helsesenteret Regnbuen fylte 10 år, vanket det dans og sukkerfrie vafler. Men det er ikke bare til fest at fastlege Stig Bruset svinger seg med pasientene.
Tekst og foto Julia Schreiner Benito
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Da Stig Bruset (f. 1955) og kona Kari Lise Bruset (f.1956) åpnet senteret i 2011, hadde han vært lege i 25 år. – Jeg ville ha sovnet på vakt om jeg ikke hadde gjort dette. Det har vært mer jobb enn hva jeg så for meg, men det har gitt glede, sier han. Kari Lise Bruset er akupunktør. Etter ti års drift på Liertoppen utenfor Oslo er fastlege Bruset sikker på minst én ting: Framtidens pasient må ta mer ansvar for egen helse.
31. oktober er alle tre etasjer fylt av folk og feiring. Senteret Regnbuen skal være ”et fint sted å være den du er”. Visjonen var å skape et tverrfaglig miljø, og nå huser bygget lege, fysioterapeut, psykolog, naprapat og akupunktør. Snart også ernæringsfysiolog. Bruset mener at vi er på ville veier om vi godtar ”slitenhet” som en diagnose. Han undrer seg over at så mange heller vil være hjemme enn på jobb når smerter, slitenhet eller vonde tanker melder seg. – Vi er blitt mer pysete og tåler mindre. Få gravide går svangerskapet ut uten å være sykemeldt, men jeg tror ikke at dagens gravide er sykere enn våre mødre var. ”Jeg må sykemelde meg”, sier pasienten. Det er legen som skal si at han vil sykemelde pasienten, ikke omvendt. Jeg må ofte forhandle, la oss si i en situasjon der pasienten har negative tanker og smerter.
Blir smertene og tankene bedre av å være alene hjemme? Det store spørsmålet er: Hva er samfunnets, legens og pasientens ansvar? Som lege kan jeg være en øyeåpner, jeg kan gå sammen med pasienten, men ikke gå veien for dem. I stedet for å spørre ”Hva skal du gjøre med meg?”, bør pasienten spørre ”Hva skal jeg selv gjøre for å få det bedre?” Vi er bare rådgivere og tilretteleggere, sier Bruset.
Bruke kroppen
–Trening er selve kjernen her. Ikke bare fordi trening i seg selv er helsefremmende, men også fordi det skaper god dialog. Jeg ønsker å være mer enn en lege, og nesten alle kan trene. Om du hadde sett dem i salen her, ville du aldri gjettet hvilke utfordringer enkelte har: kols, kreft, hjertesykdom, skiftet et kne … De eldste som trener tung styrke her, er 88 år gamle. Når jeg kommer meg ut av legekontoret og trener med pasientene, oppstår en stemning av å være ”likemenn”. Da kommer spørsmålene: Hva bør jeg spise før og etter trening? Slik bygger vi helse i stedet for å bekjempe sykdom.
Det var Samhandlingsreformen og ny Lov om folkehelse fra 2012 under helseminister Bjarne Håkon Hanssen (f. 1962) som inspirerte Stig og hans kone Kari Lise. Reformens mål var ”fra reparasjon til forebygging”. Bruset er ikke imponert over resultatet. – Det har ikke skjedd en tøddel. Systemet er lagt opp slik at det som lønner seg, er kontor og konsultasjon. Da Jonas Gahr Støre (f. 1960) var statsministerkandidat, besøkte han oss og sa at ”dette er slik vi ønsker å ha det”. Hyggelig, men ordene følges ikke opp av økonomiske insentiver. Legene straffes økonomisk på å bruke mer tid med pasienten enn de tilmålte 20 minuttene. Systemet tillater at pasienten bruker 20 pluss 20 minutter hos lege og fysioterapeut dersom disse holder til i ulike bygg. Å bruke 40 minutter under samme tak, derimot, med lege og fysioterapeut i fagfellesskap under konsultasjonen, kan vi ikke gjøre uten å straffes økonomisk. Likevel forbauser det meg at ikke flere leger samarbeider mer. Vi gjør det på sykehus og på institusjoner, men i allmennpraksis gjør vi det ikke. Jeg tror at faglig samarbeid kunne vært en av redningsplankene for fastlegeordningen, men da må en slutte å straffe fastlegene.
Motstand
– Hva har den største motstanden bestått i?
–Økonomi. Vi har betalt omtrent 25 000 kroner hver måned fra egen lomme for å få det til å gå rundt. Målet var aldri å tjene penger, men å få driften i balanse, sier Bruset, og ler litt av alt det de to ”gamle” må gjøre. – Når treningsinstruktørene er syke, må vi trå til. En annen dag sitter Kari Lise og jeg i resepsjonen, eller vi vasker doer. Det er en trening i ydmykhet.
– Hvordan har interessen fra andre leger vært?
– Moderat til liten, bortsett fra hos de legene som har jobbet her. Kanskje dette blir for abstrakt.
Mange pasienter med kroniske lidelser sier til Bruset at de ønsker å kutte ut eller redusere bruken av medikamenter. Det er flott, synes han, men det forutsetter jo endringer i livsstil.
– Ellers er det ikke verdt å bruke tid her, prøver jeg å forklare.
– Hva gjør du selv for helsen?
– Jeg faster! Minst 14 timer hver dag. Det er enkelt, og den biologiske effekten er logisk. Jeg lar frokost bli til lunsj, og på den måten forlenger jeg nattens renselse til å bli best mulig.
– Mange leger som arbeider helhetlig, har fått advarsler eller ”straff” fra Helsetilsynet. Hvordan balanserer du?
– Ved å opplyse pasienten om hva myndighetene anbefaler, og så legge til at det finnes alternativer. Slik har jeg overlevd, smiler han.
– Hvilken plass har medikamenter hos dere?
– Jeg er ikke motstander, men jeg holder meg til Hippokrates, som skal ha sagt: ”Først ordet, så planten, så kniven” – kniven i betydningen inngrep og medisiner. Årlig dør 1 000 mennesker av bivirkninger i Norge. Med gode grep innen livsstil kan du kanskje greie deg med halvparten av dosen.
– Du har vel en fanklubb?
Latter. – Nei, men stemningen er god blant brukere og pasienter. Målet nå er å slutte som fastlege og å gå i gang med ny karriere som jeg ikke vet hva er. Jeg ønsker å jobbe på en annen måte. Jeg liker pasientene, men byråkratiet gir unødvendig arbeid som tvinger fastlegeordningen i kne. Om et år eller to gjør jeg noe annet og håper at min sønn og yngre kollegaer vil overta her.
Noen fakta om Regnbuen
– Ligger på Liertoppen mellom Drammen og Oslo
– Tverrfaglig tilbud med leger, psykolog, naprapat, fysioterapeut og akupunktør
– Senteret er estetisk utformet og drives energiøkonomisk med moderne styringssystemer.
– Bygget er på over 660 kvm i tre etasjer, og det er tilrettelagt for bevegelseshemmede med heis og handicaptoaletter.
– Senteret holder kurs som dekker en rekke temaer, fra faste til qigong.
– Eget treningssenter med to saler: gruppetrening, frivekter, sirkeltrening, frivektkuler (kettlebells), utstyr for balansetrening og annet utstyr for egentrening m.m.
https://www.regnbuenhelsesenter.no/