Skip to main content

Hjelpeforening for Tibet

Venner av Tibet er en hjelpeforening hvor all inntekt går til tibetanske prosjekter – hovedsakelig til et område innen Tibet via Tibet-stiftelsen i London1 og Sentral-Tibetansk nødhjelpskomité,2 som er en del av den tibetanske eksilregjeringen i Dharamsala i India.

Tekst Tove Langemyr Larsen     Foto Shutterstock

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Mine hjertesaker»]Venner av Tibet er en hjelpeforening hvor all inntekt går til tibetanske prosjekter. Den ble stiftet i 1987 og har 110 medlemmer. Her forteller leder Tove Langemyr Larsen om foreningen og tibetansk medisin.[/gdlr_box_icon]

Dalai Lamas livlege Lob-sang Wangyal (1922–2002) besøkte Norge første gang i 1986. En rekke norske pasienter fikk hjelp av ham. Det var takknemlige pasienter som deretter gjerne ville gjøre noe til gjengjeld, og dermed ble Venner av Tibet dannet. I alt kom Lobsang Wangyal til Norge 10 år på rad. Siden har det kommet andre leger, og for tida kommer en tibetansk lege som bor i Danmark, to ganger i året til Laserklinikken i Sandvika.3

Dette har også resultert i to bøker: Gylne ord av Dalai Lama,4 og Tibetansk medisin – din helse,5 som begge er redigert av foreningens leder, Tove Langemyr Larsen. Gylne ord kommer ut på dansk i slutten av juni, og i 2011 kom Tibetansk medisin ut på engelsk.6

LES OGSÅ  –Arrogante vestlige ledere, inkludert Stoltenberg, har avvist Putins ønsker.

Her er et godt sitat fra Gylne Ord: ”Hvis det er en løsning på et problem, er det ingen grunn til å bekymre seg. Og er det ingen løsning, er det heller ingen grunn til å bekymre seg.”

Tibetansk medisin

Tibetansk medisin er 2 500 år gammel, og en tibetansk medisinsk forsker er nå kommet fram til at røttene kan være mye eldre, cirka
4 000 år.

I tibetansk medisin er det sju personlighetstyper, og behandling/medisinering tar utgangspunkt i disse: vind, flegma, galle, vind + flegma, vind + galle, flegma + galle, vind + flegma + galle. Balansen mellom de tre ”energiene” vind, flegma og galle opprettholder samspillet mellom legeme og sinn og deres forhold til omgivelsene. La meg utdype dette med noen eksempler.

Er en person svak, blek og tynn (og liten), har han en vind-konstitusjon. Er han middels høy, med lys hud og svetter mye, har han en galle-konstitusjon. Har han et oppblåst ansikt og opprett gange, har han en flegma-konstitusjon.

Vind-symptomene er mest konsentrert ved daggry og solnedgang, galle ved middagstider, og flegma morgen og kveld.

Vind-symptomer melder seg gjerne i nedre del av kroppen: hofte, bekkenområdet og beina. Typiske vind-symptomer er gjesping, skjelving, sukking, behov for å strekke seg, kuldegysninger, smerter i hofte, midje, ben og ledd. Smerter som flytter seg, er typisk for vind. Også sløvede sanser, rastløshet, sultsmerter og tørre utslett. Ved vind-symptomer bør man unngå tungt fordøyelig mat, svinekjøtt, te og kald vind. Nærende mat, særlig fugl som kylling og and, og støtte fra varme, nære venner er viktig.

Galle-symptomer omfatter bitter smak i munnen, hyppig hodepine, overflatefeber, skarpe smerter i øvre del av kroppen og fordøyelsessmerter. Da bør en unngå het og sterkt krydret mat, stor energiutfoldelse og å sitte i solen. I stedet bør man søke kjølig mat som yoghurt og et kjølig oppholdssted.

LES OGSÅ  Er Israel-Palestina-konflikten løsbar?

Flegma-symptomer omfatter mangel på appetitt, følelse av full mage selv uten å ha spist, hyppig oppkast, hyppig raping, fordøyelsesproblemer, ubehag etter å ha spist, dårlig smaksfølelse, kald eller tung i kropp og sinn. Slike personer bør unngå tung og fet mat og å sitte eller ligge på bakken. I stedet bør man spise varm mat, kle seg varmt, nyte sola og peisvarmen.

Galle-symptomer inntreffer spesielt i midtre del, lever og galleblære, og flegma-symptomer i øvre del av kroppen, som hjernen og armene.

Enkelte hjelpeprosjekter

Blant de siste store prosjektene var gjenoppbyggingen av et stort sykehus i Tibet etter et kraftig jordskjelv. I samme område støtter vi også et gamlehjem for tibetanere, der prisen for en person per år er kr 750. Foreningen støtter også to skoleprosjekter. En elev koster kr 3 600 ved TCV-skolen i Nord-India og kr 2 800 ved Gyalten-skolen i Tibet. Vi støtter også lønn til lærere, som ved Gyalten-skolen er kr 750 per år. Foreningen har også kjøpt inn flere yaker (langhårede klovdyr) – en nomade trenger minimum fem slike for å overleve. En yak koster kr 1 500.

Det er vanskelig for tibetanere innen Tibet å få jobb: De stiller sist i køen og får bare de jobbene som kinesere ikke vil ha – blant annet i farlige usikrete gruver, hvor det ofte skjer ulykker. Derfor er det viktig å støtte bøndene med yak.

Blant andre prosjekter er støtte til utdanning ved Tibetansk barnelandsby og til å bli lege. Til disse formålene bruker foreningen kr 3 600 per år.

Medlemskap i Venner av Tibet koster kr 200 og familiemedlemskap kr 250. Dette inkluderer vår lille medlemsavis to ganger i året. Det meste av inntektene går til hjelpeprosjektene.

LES OGSÅ  Verdens eliter møtes i Davos

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Kontaktinformasjon»]Venner av Tibet, Sætrangsgt. 109, 3514 Hønefoss. Kontonr. 6142 05 33577
E-post: tove_larsen@yahoo.com, tlf. 412 77 242[/gdlr_box_icon]

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om forfatteren»]Tove Langemyr Larsen (f. 1930) er leder i Venner av Tibet. Hun har studert økonomi og litteratur i England og jobbet i sin fars fotoforretning i 10 år. Deretter arbeidet hun som freelance journalist og kryssordforfatter i ukepressen.[/gdlr_box_icon]

Kilder:

1.  http://www.tibet-foundation.org

2.  http://tibet.net/2010/12/30/central-tibetan-relief-committee-convenes-general-body-meeting/

3.  http://www.laserklinikken.no/

4.  Larsen TL, red. Gylne ord av Dalai Lama. Oslo: Andresen & Butenschøn, 2010.

5.  Larsen TL, red. Tibetansk medisin – din helse. Tjøme: Indre ledelse forlag, 2003.

6.  Larsen TL, red. The Tibetan medicine and your health. Delhi: Motilal Banarsidass Publishers, 2011.


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner