Skip to main content

Hodepine, magesmerter og lavkarbokosthold

Egil var 65 år da han oppsøkte meg på grunn av plagsom hodepine og magesmerter. Både hans far og farfar hadde vært plaget med magen så lenge han kunne huske.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Frisk med lavkarbo»]Sofie Hexeberg er en av VOFs faste spaltister og beskriver resultater av sin behandling av pasienter med høyfett-/lavkarbokosthold.[/gdlr_box_icon]

Hodepine

Egil hadde hatt en klassisk migrene fra tidlig pubertet. Denne fortsatte ut i 30-årsalderen, men den endret etterhvert karakter slik at smertene ble borte, og han hadde kun den initiale fasen med synsforstyrrelser. Han hadde imidlertid fått andre former for hodepine og disse var av to typer:

”Djevelbittet” var en skarp smerte i tinningen, vanligvis på høyre side. Når han hadde ”djevelbittet” kunne han ikke lenger lese eller skrive da dette økte smertene .

”Nakkeskuddet” artet seg som en tiltagende smerte i nakken, oftest på høyre side. Denne smerten ble fulgt av en knasende lyd når han dreide hodet. ”Nakkeskuddet” hindret også effektivt all lesing og skriving. Dette skapte store problemer i jobben fordi arbeidet var av teoretisk karakter og krevde mye tankevirksomhet.

LES OGSÅ  ”Kvisebakterie” gir ryggsmerter

Magesmerter

Egil hadde også vært plaget med magesmerter fra tenårene. Han hadde fått syrenøytraliserende tabletter som ikke hadde bedret situasjonen. Røntgenundersøkelse hadde vært utført, og den hadde vist normale forhold. I 30-årsalderen ble han undersøkt med gastroskopi uten at man fant noe galt i spiserør og magesekk. Han hadde oppsøkt diverse leger og professorer på området uten at han hadde fått råd som førte til bedring av magesmertene.

Plagene med fordøyelse og kobling til hodepine fortsatte som vanlig fram til for vel 3 år siden. Da begynte han i tillegg å bli kvalm ca. 20 minutter etter måltidene og smertene på høyre side tiltok. Han begynte en ny runde med undersøkelser for om mulig å finne årsaken til plagene. Gastroskopi ble igjen utført og viste ikke noe galt. Videre ble det gjort tredimensjonal røntgen av hele mageregionen, vanlig røntgen av ryggsøylen og nakken uten at man fant noen årsak til hans problemer. Det ble også gjort ultralyd av mageregionen og denne var også uten funn.

Kosthold

Egil hadde vært glad i søtsaker fra barndommen av og spiste regelmessig kjeks og sjokolade. Han erfarte etterhvert at hans hodepine hadde en direkte kobling til kostholdet. Ved å redusere inntaket av melkeprodukter til et minimum og spise en såkalt sunn norsk kost kunne forekomsten av hodepine minimeres til 1-2 ganger i uken. Men uansett hvordan han levde, ”sunt” eller ”ennå sunnere” med mer grovt brød og poteter – så var det noe galt med mage-tarmsystemet. Siden han spiste så sunt unnet han seg litt søtsaker, og en NERO lakrissjokolade inngikk gjerne som en del av det daglige kostholdet.

LES OGSÅ  «Å se på film letter smerte etter operasjoner»

Råd fra en kollega

En kollega anbefalte Egil steinalderkosthold, men han hadde ikke noe særlig tro på det. Ved en tilfeldighet kom han over mitt navn og tenkte at han måtte oppsøke ekspertisen på dette området hvis han skulle gjøre drastiske endringer i kostholdet.

Råd fra meg

Jeg forklarte Egil mulige mekanismer for hvordan kostholdet kunne være årsak til både hodepinen og magesmertene. Jeg anbefalte ham et tilnærmet steinalderkosthold og et karbohydratinntak på ca. 40-50 gram per dag. Han var villig til å prøve dette selv om han var litt skeptisk.

Resultat

Egil kom tilbake etter fire uker og hadde lagt om kostholdet fullstendig. Han hadde laget lavkarbobrød som han spiste til frokost og lunsj og middagen bestod av kjøtt, fisk og grønnsaker. Søtsaker hadde han kuttet helt ut. I løpet av denne måneden hadde han ikke hatt hodepine en eneste gang, og plagene med magen var betydelig redusert. Han var ikke lenger plaget med sultfølelse og søthunger og som bonus hadde han fått bedre arbeidskapasitet, oppmerksomhetsnivå, humør og hukommelse.

Kostbart helsevesen

Egil er en blant mange av mine pasienter som har blitt undersøkt på kryss og tvers med avansert utstyr uten at man har funnet forklaringen på plagene. Helse-Norge hadde spart svimlene summer dersom man hadde prøvd kostholdsomlegging før man tok i bruk alle mulige ressurskrevende diagnostiske utredninger.


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


LES OGSÅ  Viktige forskjeller mellom ulike dietter
Del gjerne med dine venner