Skip to main content

Hold hender – demp smerte

Å holde hånda til en person som står deg nær, kan redusere egne smerter. I en ny studie er det påvist at hjernene synkroniseres når man holder hverandre i hendene og en selv har smerter. Det er dette som har en smertedempende effekt. Jo mer hjernene er synkronisert, desto større smertelindring. Fenomenet omtales som ”mellommenneskelig synkronisering” og oppstår når folk gjenspeiler tilstanden til en person de er sammen med. Synkroniseringa gjelder pusting, hjerterate og hjernebølger.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

I studien rekrutterte forskerne 22 par som hadde vært sammen i minst ett år. Parene satt sammen i ulike situasjoner mens de hadde på seg utstyr for å måle blant annet hjerneaktivitet (EEG). De satt ved siden av hverandre uten å berøre hverandre, holdt deretter hverandres hender eller oppholdt seg i forskjellige rom. Parenes hjernebølger begynte å synkroniseres bare ved å være i hverandres selskap, og de ble enda mer synkrone da de holdt hverandre i hendene. Hvis en av partene opplevde smerte og ikke holdt partneren i hendene, ble hjernens synkronisering, hjerterate og pustemønstre mindre uttalt. Det virket som om smerte forstyrret den mellommenneskelige synkroniseringa mellom parene, mens berøring bragte den tilbake. Dersom partneren hadde det vondt, økte hjernenes synkronisering, og jo mer medfølende den andre var, desto mindre smerte følte vedkommende. IM


Kilde:

Goldstein P, Weissman-Fogel I, Dumas G mfl. Brain-to-brain coupling during handholding is associated with pain reduction. PNAS 2018.


http://www.pnas.org/content/early/2018/02/16/1703643115.short?rss=1


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner