Skip to main content

Det holder ikke å sette den på lydløs

Det er lett å være enig i at forstyrrelser fra smarttelefoner kan påvirke vår oppmerksomhet negativt. Hvis du ønsker å konsentrere deg og bruke hjernekraften optimalt på det du ellers skal fokusere på, hjelper det ikke bare å sette mobiltelefonen på lydløs og legge den med skjermen ned: Hvis vi skal unngå å få svekket vår kognitive kapasitet på bekostning av mulig aktivitet på smarttelefonen, må vi legge den fysisk fra oss et sted langt unna.
Forskere har i to eksperimenter funnet at bare å ha telefonen i nærheten, reduserer våre kognitive prestasjoner. En gruppe forsøkspersoner presterte mye bedre enn andre når de hadde telefonen i et annet rom. De gjorde det også bedre enn dem som hadde pakket ned sin avslåtte telefon i en veske eller lomme. Dette gjaldt selv om gruppa med telefoner i nærheten klarte å holde oppmerksomheten på det de drev med og unngå fristelsen til å sjekke telefonene for siste nytt. Selv om telefonen er skrudd av eller er lydløs, vil bare det faktum at den er tilgjengelig og i nærheten, stjele hjernekraft: Det krever nemlig hjernekraft å skulle passe på ikke å tenke på det som kunne skje på telefonen. Jo mer tilgjengelig telefonen er, desto mer påvirker det altså vår kognitive kapasitet. Og jo mer avhengig du er av telefonen i utgangspunktet, desto mer blir du påvirket av å ha den i nærheten når du skal gjøre noe annet.
Kilde:
Ward AF, Duke K, Gneezy A mfl. Brain drain: The mere presence of one’s own smartphone reduces available cognitive capacity. Journal of the Association for Consumer Research 2 2017;2: 140–54. http://www.journals.uchicago.edu/doi/abs/10.1086/691462

LES OGSÅ  Personlighetstrekket som skaper ”stavepoliti”

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner