Skip to main content

Hormonbehandling av overvekt – mirakelkur, kvakksalveri eller enkel biokjemi?

Da Siri Aabel (f. 1955) var åtte år gammel, fikk hun høre at hun aldri kom til å se sin egen navle. Som tiåring var hun i gang med sin første slankekur. Til tross for et halvt livs kamp mot kiloene fikk hun ikke kontroll over vekta før hun hadde fått behandling og opplæring av den argentinske legen Daniel Belluscio. Nå vil Aabel hjelpe norske overvektige med hans metode, men norske myndigheter sier nei.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Tekst Hege Harreschou     Foto Shutterstock og privat

Det blåser en sur vind i Oslo en dag i januar. Lege Daniel Belluscio (f. 1947) kommer rett fra sommervarme Argentina. Han har på seg tynne sko med glatt lærsåle, og i kofferten ligger fem pene sommerdresser, pakket av hans kone. Belluscio er invitert til Norge i forbindelse med lansering av lege Siri Aabels nye bok Det er ikke din skyld at du er tjukk.1

Aabel er handlekraftig og tar med seg den tynnkledde argentineren på en handletur. De kjøper vintersko med kraftige spor i gummisålen. Han får ullsokker, skjorter og en pen lammeullsgenser. Nå er han klar for det kalde, norske klimaet.


hCG-metoden, som både Belluscio og Aabel har så mye godt å si om, møter også et kaldt klima i Norge.

For fem år siden satte Aabel seg forventningsfull på flyet til Buenos Aires for å lære om og forsøke metoden. Den fungerte så godt at hun etter noen måneder var 18 kilo lettere, og vekta har holdt seg siden.

– I femti år har jeg trodd at det var min skyld at jeg var tjukk, sier Aabel. Det er ingen skyldfølelse å spore i stemmen hennes nå, hun er saklig og klar. – Men jeg har gjort alt riktig. Jeg har trent og spist sunt, brukt lite sukker, lite alkohol. Likevel kom kiloene sigende på. Jeg var nær å gi opp håpet om en normalvektig kropp da jeg endelig fant noe som virket. Etter å ha tatt metoden i bruk på mine pasienter, har jeg med egne øyne sett at metoden har hjulpet 82 pasienter som tidligere har slitt med overvekt. Derfor synes jeg det er veldig synd hvis vi ikke får lov til å tilby behandling med hCG i Norge. Til tross for at tjue ganger så store doser hCG er godkjent og stadig benyttes til behandling av infertilitet, nekter Helsetilsynet meg å bruke det til behandling av overvekt.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Hormon i kvinners urin»]hCG-hormonet ble oppdaget i 1912 av Bernhard Aschner, og i 1930 fant Zondek at kvinnelig urin inneholdt hCG. I 1931 kom hormonet på markedet under navnet Pregon, for stimulering av eggstokkene (produktet finnes fortsatt på markedet under navnet Pregnyl).4 På 1950-tallet utviklet ATW Simeons en slankemetode basert på kostrestriksjoner og injeksjoner av hCG. Etter å ha fulgt 13 000 pasienter ved Bellevue-klinikken i Sveits i 1987, utviklet Daniel Belluscio en ny måte å administrere hCG på, der hCG i en bufferløsning dryppes under tunga. Metoden kalles Oral hCG og er den Siri Aabel har benyttet på sine pasienter. Journal of the American Medical Association og American Journal of Clinical Nutrition, samt det norske Helsetilsynet, hevder at hCG verken er trygt eller effektivt som slankemiddel.[/gdlr_box_icon]

LES OGSÅ  Sju naturmidler som kan gi vekttap og bedre blodsukkerbalanse

Et fettforbrenningshormon?

Humant koriongonadotropin (forkortet hCG på engelsk) er et hormon som produseres i små mengder i hypofysen hos både menn og kvinner. Gravide produserer i tillegg store mengder hCG i morkaken, opp mot 1 million internasjonale enheter (IE) per dag. Økningen av dette hormonet i urinen slår ut på graviditetstester.

På 1950-tallet observerte den engelske legen Albert Theodore William Simeons (1900–1970) at underernærte, indiske kvinner likevel fødte normalvektige barn. Han begynte derfor å utforske sammenhengen mellom hCG og forbrenning. Han satt pasientene på en streng diett helt uten fett med bare 500 kilokalorier daglig i fire uker, samtidig som de fikk injeksjoner av små doser hCG. Ikke bare gikk pasientene hans ned i vekt, men de mistet også det han kalte abnorme fettdepoter.

– Jeg ble 18 centimeter mindre rundt lårene, sier Siri Aabel og viser fram en stor, svart bukse i størrelse 52. Det var den hun dro til Argentina med – da vekta viste 88 kg – rett før hun begynte på sin første hCG-kur. Buksa har aldri passet siden, men hun tar vare på den som en stor huskelapp.

– Det er forsket for lite på hCG, men vi tror at overvekt hos mange kommer av en biokjemisk svikt i hypotalamus [en kjertel i hjernen, red anm.] og som gjør forbrenninga har ”slått seg av”, forklarer Belluscio. En kort kur med mikrodosering av hCG oppjusterer forbrenninga slik at du kan opprettholde din nye vekt etter en slankekur.

– Det som skal til for å behandle norske fedmepasienter med hCG, er en bufferløsning som Belluscio har utviklet og gitt meg oppskriften på. Den er en blanding som gjør at du kan tynne ut fertilitetsmedisinene Pregnyl eller Brevactide fra en dosering på 5000 IE til 250 IE. Som du skjønner, gir vi svært små doser, sier Aabel.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Siri Aabel»] Utdannet lege ved Universitet i Oslo i 1984
Tilleggsutdanning som homø-opat ved Norsk Akademi for Naturmedisin (1987–1992)
Driver privatpraksisen “Green Doctors” i Oslo6
Med i ekspertpanelet til NRKs helseprogram ”Puls” fra 2003–2007
Fikk Brobyggerprisen Fritt Helsevalg i 20147
Har fått advarsel fra Helsetilsynet for sin bruk av hCG som slankemiddel
Aktuell med boka Det er ikke din skyld at du er tjukk på Pantagruel forlag1[/gdlr_box_icon]

Bivirkninger

– Jeg startet min legekarriere som barnekirurg, og vi brukte hCG i behandling av gutter med testikkelretensjon, så jeg kjente til hormonet. Da jeg begynte med hCG i behandling av fedme, var jeg svært skeptisk til hvordan pasientene skulle klare seg i fire uker på bare 500 kcal om dagen, så jeg fulgte dem opp sju dager i uka, forteller Belluscio. – Etter noen hundre tilbakemeldinger kunne jeg imidlertid slappe litt av. Alle rapporterte om at de verken følte seg sultne, slitne eller i dårlig humør. De følte seg heller bedre og bedre i løpet av kuren.

Slanking ved hjelp av hCG har vært kritisert fra mange hold, men fordi mange metoder er i bruk, er de ikke lette å sammenlikne. Noen tilbyr injeksjoner, andre benytter hCG homøopatisk, og i USA kan man kjøpe dråper over disk uten resept fra legen. Den amerikanske legen Melinda Ring, leder av Osher-senteret for integrert medisin ved Northwestern universitet i Illinois i USA,2 uttaler at hCG-injeksjoner blant annet innebærer en viss fare for forhøyet blodtrykk, blodpropp og overstimulering av eggstokker.
Statens Helsetilsyn er svært skeptiske til å benytte hCG til slanking, og direktør Jan Fredrik Andresen mener at vi per i dag vet altfor lite om bivirkninger av daglige doser.
– Bivirkningsfrekvensen er ofte doseavhengig, så konklusjonen fra RELIS om at små doser gir få bivirkninger, høres rimelig ut, medgir Andresen. Han presiserer imidlertid at det er store individuelle forskjeller; noen tolererer mye, andre reagerer selv ved små doser.
– I tillegg er vi bekymret for at pasienter som bruker flere medisiner på engang, kan oppleve den såkalte cocktaileffekten.

– hCG i så lave doseringer som OralhCG-metoden benytter, gir så og si ingen bivirkninger, svarer Belluscio. – Den eneste bivirkningen jeg har notert hos de nesten 7 000 pasientene jeg har behandlet ved min klinikk i Buenos Aires, er midlertidig håravfall hos noen få. Det er antakelig resultat av selve slankekuren på 500 kcal per dag, men det kan også skyldes stress. Men håret kommer tilbake, sier Belluscio. Han lener seg framover. – Dette virker, og det er trygt. Jeg er 68 år og altfor gammel til å gidde å lyve. Dessuten lyver heller ikke rotter.

LES OGSÅ  Hormoner i kaos: Hunnsnegl med penis og hannfisk med egg 

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Daniel Belluscio5«] Utdannet lege fra Universitetet i Buenos Aires, Argentina (1974)
Spesialist både i indremedisin og i fedmemedisin
Forsker, Bellevue Klinik, Sveits
Forsker, Marbert Laboratoires, Tyskland
Gjesteforsker, Clínica Planas, Barcelona, Spania
Gjesteforeleser, University of Utrecht, Holland
Gjesteforeleser, Institutt for medisin II, Gøteborg, Sverige
Gjesteforeleser, Serono Laboratories, Milano, Italia
Leder, ISAUC (Internat. Society for Alternative Uses of human Choriogonadotropin)
Leder, Indexmedico[/gdlr_box_icon]

Rotteforsøk

– Belluscio har gjort en dobbelblindstudie på rotter med metoden. Den viste at de rottene som fikk hCG, mistet mer fett enn kontrollgruppa, og de andre måleparameterne slo også bedre ut for de rottene som fikk hCG enn de som fikk narremedisin.3 Men vi vet fortsatt ikke nok om hvordan det virker. Vi trenger mer forskning før vi kan forklare dette, sier Aabel. Det som synes sikkert, er at det er alt for tidlig å si at det ikke virker.

Aabel presiserer at en diett på 500 kilokalorier per dag i fire uker vil gi vektnedgang hos de fleste. Vekta i seg selv er ikke mest interessant, det er overgangen til fettforbrenning og nedbygging av fettlagrene som er viktig for helse og velvære. Kartlegging og oppfølging av de 82 pasientene hun rakk å behandle før Helsetilsynet sa stopp, viser at pasientenes fettprosent gikk kraftig ned. De fleste merker at forbrenninga går opp og at de klarer å holde stabil vekt.


– Det er gjort mange studier på hCG, men dessverre sammenlikner man epler og pærer. Jeg håper at noen vil gjennomføre nye, godt utformede dobbelblindstudier på akkurat den metoden og den doseringa jeg benytter. Det vil bli interessant, sier Belluscio.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»RELIS»]Regionale legemiddelinformasjonssentre (RELIS) ble etablert i 1995 som en offentlig finansiert institusjon som skal bidra til produsentuavhengig legemiddelbruk, ved å tilby legemiddelinformasjon til helsepersonell. Har siden 2001 eksistert ved universitetssykehus i alle fire helseregioner, der de er knyttet til de klinisk farmakologiske fagmiljøene.

RELIS driver også legemiddelovervåking og er sammen med Statens legemiddelverk ansvarlige for å registrere bivirkningsrapporter i en nasjonal database.

LES OGSÅ  Verre enn svarte-dauden og pesten

RELIS har uttalt at hCG i den doseringen Belluscio og Siri Aabel gir, sannsynlig ikke vil ha verken effekt eller bivirkninger.[/gdlr_box_icon]

Lov til å snakke om det?

Siri Aabel har fått en advarsel fra Helsetilsynet og risikerer å miste legebevillinga dersom hun fortsetter å skrive ut hCG til overvektige. Jan Fredrik Andresen bekrefter at Aabel har lov til å snakke og skrive om behandlingen, men dermed er det ikke fritt fram.

– Vi har gitt Aabel en advarsel som gjelder hennes egen praksis, og vi ønsker heller ikke at hun promoverer en useriøs og spekulativ behandling overfor andre leger. Vi har stor sans for ytringsfriheten. Bokutgivelsen vil isolert sett per i dag ikke få konsekvenser for Aabels legeautorisasjon, men hun har fått et ”rødt kort”, og det må hun ta til etterretning.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Statens helsetilsyn»]Statens helsetilsyn er en offentlig instans som skal føre tilsyn med barnevern, sosial- og helsetjenestene.

Fylkesmannen fører tilsyn med helsevesen og helsepersonell i fylket. Ved alvorligere hendelser skal Statens helsetilsyn orienteres. Det er Statens helsetilsyn som gir reaksjoner til helsepersonell, for eksempel advarsler eller tilbakekalling av autorisasjon.

Siri Aabel har mottatt advarsel fra Statens helsetilsyn for sin bruk av hCG til slanking. Helsetilsynet mener slik bruk ikke er faglig begrunnet.[/gdlr_box_icon]

Lovlige medisiner

– Det er ikke forbudt å skrive ut disse medisinene til annen bruk enn infertilitetsbehandling. Det er helt vanlig praksis at fastleger skriver ut medisiner på andre indikasjoner enn det som står i pakningsvedlegget, for eksempel p-piller mot kviser, forklarer Aabel.

Andresen bestrider heller ikke legers mulighet til å forskrive medikamenter på annen indikasjon enn pakningsvedlegget beskriver.

– Men en slik forskrivning må være begrunnet i faglig holdbar argumentasjon, og legene påtar seg et stort ansvar. De må informere pasientene godt, både om risiko og forventet effekt. Her har vi ingen faglige holdepunkter som tilsier at hCG-hormonet skal ha noen innvirkning på verken fettforbrenning eller stoffskiftet. Selv produsenten utelukker dette. Som offentlig autorisert skal man handle etisk forsvarlig og forholde seg til anerkjent kunnskap på feltet.

Vil skape debatt om helsevalg

– Jeg håper at boka kan skape en debatt slik at vi kan begynne å tenke nytt om behandling av overvekt, sier Aabel. Dessuten håper jeg at vi i framtiden kan få fastleger med på laget, og tilby en behandling til norske menn og kvinner som i likhet med meg har kjent på skyldfølelse og frustrasjon i kampen mot kiloene.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om forfatteren»]Hege Harreschou (f. 1969) er designer og skribent med hovedfag fra Kunsthøgskolen i Oslo. Hun har mange års erfaring som konsulent og driver eget firma innen design- og tekstarbeid. Harreschou er interessert i helse- og miljøspørsmål.[/gdlr_box_icon]

Kilder:

1.  Aabel S. Det er ikke din skyld at du er tjukk. Oslo: Pantagruel, 2015.

2.  http://cancer.northwestern.edu/public/why_northwestern/specialty_programs/programs/integrative.cfm

3.  Belluscio D, Lago N, Klimovsky E mfl. Metabolic activity of human chorionic gonadotropin (hCG) on glycemia and leptinemia in experimental animals fed a cafeteria diet. Nature Precedings 2011. http://precedings.nature.com/documents/5781/version/1

4.  Lunenfeld B. Historical perspectives in gonadotrophin therapy. Human Reproduction Update 2004; 10: 453-67. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15388674

5.  http://www.oralhcg.com/english/in5.2.htm

6.  http://www.greendoctors.no

7.  Mysterud I. Brobyggerprisen 2014 til kvinnelig lege. VOF 2014; 5 (8): 78-9.


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner