Kategorier
Høstkonferanse for 15. gang: – Vi trenger fortsatt å møtes!
Temaene er utvidet, men maten er den samme når Jan atter avholder Høstkonferanse: Lavkarbo og paleo!
Tekst Julia Schreiner Benito
Høstkonferansen 1.-2. november 2025:
– De reiser fra hele Norge og noen kommer tilbake hvert eneste år, forteller forlegger Jan Mesicek.
– For 15 år siden så jeg et klart behov hos oss som spiste og levde litt annerledes; å møtes. Derfor skapte jeg et faglig og sosialt samlingspunkt for lekfolk, medisinere og terapeuter, sier han.
Årets konferanse midt i Drammen
I november skjer det midt i Drammen på River Station Hotel, og rammen er den samme: oppdatert, uavhengig kunnskap om livsstil og kosthold for å leve ens beste liv. I år er Jan ekstra stolt av «supermannen» og forfatteren Jonas Colting (52) – en mester i å kombinere trening som triatlon og kosthold.
– Tenk at det går an å prestere slik når du har passert 50 år!
På Høstkonferansen har de møttes for å lære, motiveres og sosialisere – fra ham med diabetes type 2 som ønsker endringer til fastlegen som kan vise hvordan.
– Dessuten har konferansen vært et viktig møtested for forfatterne våre.
Da Jan startet forlaget Lille Måne i 2004, var litteraturen innen lavkarbo og paleo. Nå er temaene mer varierte og inkluderer det mentale, velvære og stresshåndtering – akkurat som Høstkonferansen gjør.
Jeg må fortsatt forsvare å bruke smør. Særlig er det ille i restaurantbransjen og matindustrien, de elsker jo billige søppelprodukter som margarin og solsikkeolje.
Forlegger Jan Mesicek
– Jeg møter de samme dårlige argumentene om mettet fett og kolesterol
Lavkarbo er vel mer anerkjent nå enn da du startet?
– Tja. Jeg møter stadig de samme dårlige argumentene og føler fortsatt at vi må forsvare våre valg. Det forsterker motivasjonen min til å fortsette.
Hvilke argumenter sikter du til?
– At mettet fett gir høyt kolesterol og risiko for hjertesykdom, det er vel den vanligste myten.
Jan har utgitt flere bøker om kolesterolmyten, blant annet Det store kolesterolbedraget av lege Malcolm Kendrick.
– Jeg føler ikke at vi har kommet særlig videre der, og media kjører fortsatt på med de samme artiklene om farlig mettet fett og kolesterol. Jeg må fortsatt forsvare å bruke smør. Særlig er det ille i restaurantbransjen og matindustrien, de elsker jo billige søppelprodukter som margarin og solsikkeolje. Når jeg spiser ute, spør jeg av og til om de bruker margarin, de fleste vet ikke forskjellen og kan ikke svare, det er skremmende. Bakeriene er ikke bedre, tenk at de bruker margarin som Soft Flora!
Desto mer gleder Jan Mesicek seg til å spre matglede og habil kunnskap i Drammen 1.-2. november.
Jeg møter stadig de samme dårlige argumentene og føler fortsatt at vi må forsvare våre valg. Det forsterker motivasjonen min til å fortsette.
Forlegger Jan Mesicek
Foredrag om mangt – fra mat til mental helse
Årets foredragsholdere har temaer som spenner fra livets skjøre sårbarhet til fysisk prestasjon, noen eksempler:
- Kristin Lahnstein Jørstad fikk påvist livmorhalskreft med utbredt spredning, men tok sin kraft tilbake. Du husker henne kanskje fra Bak fasaden på TV2.
- Lege og filosof Johannes Ørbeck-Nilsen om å leve friske, meningsfulle liv i en tid preget av stress, indre uro, sykdom og overmedisinering.
- Marinbiolog dr. philos Kurt Tande om calanusoljens effekt på metabolsk helse, hjerte og trening.
- Gry Fosstvedt om nytten av eteriske oljer.
- Kritiske skråblikk fra Niels Christian Geelmuyden, forfatter av blant annet Sannheten på bordet, Sannheten i glasset og Pillebefinnende.
- Hanna Hånes, forfatter av Det norske oljeeventyret. Historien om transfett, margarin og uhelsen som fulgte – «eventyret» som helst skal glemmes. Se video med Hånes her.

Bli abonnent!
Mest populær

2 utgaver + 2 velkomstgaver


- Tilgang til over 3000 artikler om helse
- Tilgang til alle tidligere utgitte magasiner i PDF
- Abonnementsrabatt på utvalgte produkter i nettbutikken
- 7 utgaver sendt hjem i posten per år
- Velkomstgaver: Hormonskolen og Helsemagasinets oppskrifter del 1 tilsendt på e-post
Mest populær

Digital tilgang + 2 velkomstgaver


- Tilgang til over 3000 artikler om helse
- Tilgang til alle tidligere utgitte magasiner i PDF
- Abonnementsrabatt på utvalgte produkter i nettbutikken
- Velkomstgaver: Hormonskolen og Helsemagasinets oppskrifter del 1 tilsendt på e-post