Kategorier
Høstsupper fra boka Lettere lavkarbo
Den matglade fotografen Marte Garmann nøyer seg ikke med å ta bilder til andres kokebøker. Hun har nylig selv gitt ut kokeboka Lettere lavkarbo – naturlig glutenfri kokebok uten sukker og mel1 hvor hun står bak både oppskrifter og illustrasjoner.
Tekst Anne Lene Johnsen/Marte Garmann Foto og oppskrifter Marte Garmann
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
– Jeg ble kjent med lavkarbokosthold etter å ha illustrert flere lavkarbo-kokebøker, og merket fort at jeg hadde det veldig godt av å kutte ut korn (spesielt gluten) og øke fettmengden, sier Marte. – Jeg spiste i utgangspunktet sunt, men hadde et stort sukkerbehov og merket at jeg måtte kutte ut sukker helt, inkludert raffinert stivelse.
Marte har alltid vært interessert i mat og helse og sluker alt hun kan komme over av litteratur om emnet. I tillegg jobber hun som fotograf og elsker å lage mat. Da hun først var i gang med å eksperimentere med oppskrifter og nye råvarer, kunne hun like godt lage sin egen bok. – Et kosthold basert på mindre (men sunne) karbohydrater er for meg ikke en kortsiktig diett, men en livsstil, sier hun. – Jeg ville derfor lage en kokebok som ikke snakket om slanking, men heller var inspirerende og frodig, full av deilig mat jeg selv ville spise og lage.
I boka har Marte fokusert på masse grønnsaker, bærekraftig fisk- og kjøttproduksjon, økologisk smør og kaldpressede oljer – kort og godt god, naturlig mat lagd fra grunnen av. Vi falt for to av hennes supper som passer godt til årstida. Vel bekomme!
Grønnkålsuppe
4 porsjoner
Grønnkål er norsk ”supermat”. Den vokser hele høsten, er svært robust og kjempesunn. Spis mer grønnkål! Dyrk den i hagen eller kjøp inn i sesongen på høsten. Frys den ned og bruk den i supper og gryteretter hele vinteren igjennom.
- 400 g frisk grønnkål
- 50 g smør
- 1 purreløk
- 3 fedd hvitløk
- 8 dl buljong
- 3 dl fløte
- 1 ss fersk timian
- Maldonsalt
- egg
- crème fraîche
Skjær grønnkålen i små biter, og forvell (legg i kokende vann i 2 min, så i iskaldt vann i 2 min). La renne av. Surr finsnittet purre i smøret et par minutter i en annen gryte. Tilsett buljong og la koke et par minutter, ha så i grønnkålen og kok et par minutter til. Tilsett fløten og timian og kjør med stavmixer til en jevn suppe. Varm opp, og server med hardkokte egg og crème fraîche.
Gresskarsuppe med kanel og chili
6 porsjoner
- 1 kg gresskarkjøtt i terninger
- 2 løk
- 100 g smør
- 7 dl kyllingkraft
- 4 fedd hvitløk
- 1 ss hakket, fersk ingefær
- skallet fra ½ økologisk appelsin
- 1 ts kanel
- ½ ts chilipulver (smak deg fram slik at den blir så sterk som du liker)
- ½ ts malt cumin
- parmesan
Hakk løk og hvitløk og surr det blankt i 3-4 minutter i smøret. Tilsett ingefær og stek et par minutter mens du rører godt. Tilsett gresskarkjøttet og hell over kyllingkraft. Du kan bruke ferdig kjøpt kyllingkraft, hjemmelagd eller økologiske buljongpulver. Tilsett kanel, revet appelsinskall, chilipulver og cumin, og kok til gresskarbitene er myke. Kjør alt sammen med en stavmikser og smak til med salt. Riv over parmesan.
Kilde: 1. Oslo: Garmann forlag, 2012.