Skip to main content

Høyfettpioneren Jan Kwaśniewski

[wcm_restrict]

Den polske legen Jan Kwaśniewski (1937–2019), en av etterkrigstidens pionerer innen høyfett-/lavkarbokosthold, er gått bort. Vi ble oppmerksom på hans forskning og kliniske erfaringer for omkring 16 år siden og besøkte hans klinikk og privatbolig i Ciechocinek i Polen, der han behandlet flere tusen pasienter med ernæring og elektroterapi. I 2007 deltok undertegnede på en storstilet feiring av hans 70-årsdag i Lviv, Ukraina.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Tekst Dag Viljen Poleszynski

Høyfettpioneren Jan Kwaśniewski / 2019 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft
Jan Kwaśniewski

Jan Kwaśniewski ble født i Kielce sør i Polen 20. juni 1937 og studerte medisin ved Det medisinske militærakademiet i Łodź på slutten av 1950-tallet, hvor han fungerte som militærlege før han i 1965 ble utplassert på Militærets sanatoriesenter i det kjente helse- og rekreasjonssentret Ciechocinek. Etter medisinstudiene spesialiserte han seg i fysikalsk medisin før han fikk ansvar for ernæringsterapien ved Det militære sanatoriet i Ciechocinek. Her startet han utforsking av det han kalte ”optimalernæring”. Han brukte vitenskapelige metoder for å finne et kosthold som ga folk best mulig helse. 

Systematisk forskning

Kwaśniewski utførte en rekke rotteforsøk og eksperimenterte systematisk med familien og pasienter for å finne det optimale forholdet mellom proteiner, fett og karbohydrater i kosten. Etter mange års prøving og feiling mente han at man for hvert gram protein burde innta 2,5–3,5 g fett og 0,6–0,8 g karbohydrat. Det betyr at 75–80 prosent av matens energi bør komme fra fett. Han anbefalte å starte med mindre fett og gradvis øke den relative andelen fett opp til forholdstallet 3,5–4. 


Hans prinsipper for et optimalt kosthold virket sjokkerende på mange fordi han anbefalte mest fett og svært lite karbohydrat. Utprøving av et slikt kosthold viste imidlertid at overvektige gikk ned i vekt selv om de spiste så mye de ville, samtidig som de følte seg vel fysisk og mentalt. I løpet av nærmere 50 år fikk han kliniske erfaringer med mange tusen kronisk syke som fikk god hjelp. Samtidig leste han vitenskapelige studier, men konsentrerte seg om å skrive bøker for et alminnelig publikum på polsk samt månedstidsskriftet Optimalny (optimal) som han startet i 2000 i et opplag på 15 000. 

LES OGSÅ  Håndplukket sunnhet i butikk og på nett

Kwaśniewski utga sin første bok i 1990 for pasientene som besøkte helseklinikken Arkadia. Seinere skrev han ytterligere åtte bøker om sine ernæringsteorier og erfaringer på polsk, etter hvert med et samlet salg på flere hundre tusen. Totalt publiserte han 14 forskjellige utgaver,2 hvorav to ble oversatt fra polsk til engelsk,3,4 mens flere er utgitt på tsjekkisk, tysk, russisk, ungarsk og ukrainsk.5 Bøkene var ment for et allment publikum, og dessverre la han mindre vekt på å samle inn vitenskapelig dokumentasjon som kunne overbevise fagfolk.

De mange vitnesbyrdene om positive behandlingsresultater har imidlertid spredt hans ernæringsprinsipper til alle verdens hjørner, og trolig har minst to millioner mennesker fulgt hans metode, de fleste i Polen. Han fikk etter hvert også en rekke tilhengere i USA, Canada, Sør-Afrika, i flere EU-land (særlig i Tyskland og Østerrike), i Oman og på Kanariøyene.

Høyfettpioneren Jan Kwaśniewski / 2019 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Anbefalte matvarer (JA-mat)

 • Alle sorter ost 
 • Egg – minst 4 per dag.
 • Innmat, animalsk gelatin med brusk og skinn; kraft kokt på bein. 
 • Alle former for kjøtt, fortrinnsvis med mye fett, slik som ribbe osv.
 • Alle slags kjøttvarer som pølser, pateer, kjøttpudding, blodpudding osv.
 • Fisk, inkludert røkt og på boks.
 • Fjørfe – særlig and og gås (mest fett).
 • Fett (rikelig) – smør, flesk, svinefett, gåsefett, oljer (oliven, makadamia, solsikke), kokosnøttolje, margarin (uten transfettsyrer). Animalsk fett er bedre enn vegetabilsk fett.
 • Melk og kremfløte – inntil en halv liter per dag (inneholder cirka 20 g melkesukker).
 • Alle slags grønnsaker inkludert sopp, inntil 300 g pr. dag (ca. 10 g karbohydrat).
 • Potet – én per måltid – som chips eller stekt i dyrefett (ca. 10 g stivelse).
 • Drikkevarer uten sukker etter behov: Kaffe, te eller usukret fruktsaft (2–3 spiseskjeer i vann)
 • Nøtter, solsikkefrø.
 • Majones og krydder.
LES OGSÅ  Bør vi velge margarin eller meierismør?

Kwaśniewskis pasienterfaringer

Ved Ciechonicek-senteret  i Polen behandlet Kwaśniewski mange tusen pasienter med ernæring og elektroterapi med et apparat utviklet av ham. Sistnevnte behandling er mindre kjent, men virker å ha hatt svært god effekt.6 Terapien går ut på å sende svak likestrøm gjennom organer som trenger behandling. Blant annet hadde dette svært god virkning mot inkontinens, særlig hos kvinner.

Hans ukonvensjonelle metoder irriterte en del av hans kolleger, og motstanden gjorde at han startet et eget behandlingssenter. Våren 1987 kjøpte han et motell i Cedzyna og ansatte to sykepleiere og en regnskapsfører på deltid. Klinikken Arkadia var dermed en realitet. Etter hvert som ryktene spredte seg om hans 2-ukers ”mirakelkur”, strømmet pasienter til. Senere flyttet han behandlingssenteret til Jastrzebia Góra helt nord ved Østersjøen og etter det til sin hjemby, Chiechocinek.

Etter å ha behandlet 1650 pasienter med forskjellige kroniske lidelser med «optimalernæring» og elektroterapi fra 1987 skrev han en rapport om resultatene og inkluderte seinere disse i sine bøker. Han hevdet å hatt svært gode resultater med alt fra hjerte- og karsykdom, høyt blodtrykk, blødninger i tarmen og magesmerter til fedme, astma, grå stær, psoriasis, migrene og diverse infeksjonssykdommer. Dessverre publiserte han helst sine resultater i bøker. Det foreligger en beskrivelse av optimalernæring og elektromedisin av Chris Gupta fra 2005,7 der positive behandlingsresultater med 212 MS-pasienter ble beskrevet.


Noen kritikere har hevdet at Kwaśniewski anbefalte null karbohydrat i kosten, hvilket ikke var tilfellet – 5–8 prosent er mer korrekt. Han anbefalte tre små måltider daglig og melkesyregjærete grønnsaker som surkål og syrnede agurker til hver middag. Kwaśniewski tok hensyn til mulige matvareallergier/-intoleranser og anbefalte økologiske produkter og et variert utvalg av forskjellige matvarer (se egen ramme). Hans erfaring var at flertallet av pasientene etter hvert tålte stadig flere matvarer og forklarte det med at optimalernæring reparerte ”lekk tarm” og andre tarmproblemer som kunne være årsak til problemer med visse matvarer.

LES OGSÅ  Ernæring og urter mot angst

Optimalernæring lever videre

Etter å ha deltatt på en storstilet feiring av Kwaśniewski i det fantastiske operahuset i Lviv vest i Ukraina i forbindelse med hans 70-årsdag i 2007, avtok kontakten gradvis inntil vi fikk nyheten om at han sovnet stille inn 21. mai i år.8 Den ”optimale” legen var en ildsjel som ikke bare behandlet tusenvis av pasienter, men som også publiserte en rekke bøker. Den 8. september 2018 feiret Nasjonal forening for optimal ernæring 20-årsjubileum i Chiechocinek, der Kwaśniewski bodde da han døde. Foreningen er fortsatt aktiv og dekker aktiviteter som fortsatt foregår over hele Polen.9 Vi har neppe hørt siste ord om ”optimalernæring”, som ble utformet av en av etterkrigstidens mest markante pionerer innen høyfettkosthold. 

Kilder:

1 http://www.optymalni.org.pl/

2 https://wgp.com.pl/ksiazka/Optimal-Nutrition/42

3 Kwaśniewski J. Optimal nutrition. Warszawa, PL: Wydawnictwo WGP, 1999. http://www.wgp.com.pl og https://www.amazon.co.uk/Books-JAN-KWASNIEWSKI/s?rh=n%3A266239%2Cp_27%3AJAN+KWASNIEWSKI.

4 Kwaśniewski J, Chyliński M. Homo optimus. Warszawa, PL: Wydawnictwo WGP, 2000. http://www.wgp.com.pl og https://www.amazon.co.uk/Books-JAN-KWASNIEWSKI/s?rh=n%3A266239%2Cp_27%3AJAN+KWASNIEWSKI.

5 www.members.optushome.com.au/bartim/jan_kwasniewski_BIO.htm

6 Selectronik – 2. Selective current generator. https://sklep.delta.poznan.pl/pdf/selectronik_ang.pdf

7 Gupta C. ”Optimal nutrition” and ”electromedicine”. 14.7.2005. http://www.newmediaexplorer.org/chris/2005/07/14/optimal_nutrition_and_electromedicine.htm

8 https://translate.google.com/translate?hl=en&sl=pl&u=http://www.optymalni.org.pl/&prev=search

9 http://www.optymalni.org.pl/aktualnosci/2

/wcm_restrict]

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner