Skip to main content

Høyfettrevolusjonen

På lavkarbo-/høyfettkonferansen i Cape Town i februar1 fikk vi et eksemplar av boka til professor Tim Noakes (f. 1949) og tre andre forfattere. Den er fra 2013 og heter The real meal revolution – changing the world one meal at a time.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Tekst Dag Viljen Poleszynski

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om boka»]Forfatter: Tim Noakes, Sally-Ann Creed, Jonno Proudfoot, David Grier.
Originaltittel: The real meal revolution. Changing the world. One meal at a time.
Forlag: Cape Town, SA: Quivertree Publications
Utgivelsesår: 2013 (heftet, 299 sider).
ISBN: 978-0-9922062-7-7.
Pris: Ca. NOK 140 + frakt fra amazon.co.uk fra 15. juli (Tittel: The real meal revolution: The radical, sustainable approach to healthy eating).[/gdlr_box_icon]

Boka er solgt i over 100 000 eksempler i Sør-Afrika på engelsk og afrikaans, en variant av nederlandsk som brukes der og i Namibia. Boka er et par cm lavere enn A-4, og på totalt 299 sider presenteres 200 sider med lekre oppskrifter som inneholder fra null til 5 g karbohydrat/100 gram. Resten av boka gir fyldig dokumentasjon og forklaring på de helsebringende virkningene av høyfettkosthold med utgangspunkt i William Bantings (1796–1878) berømte hefte om hvordan han ble kvitt sin fedme.2


Forfatterne er en forsker (Noakes), to kokker og en ernæringsfysiolog, og oppskriftene som presenteres, er resultat av ”deres erfaringer kombinert med overveldende vitenskapelig dokumentasjon”. Boka starter med sitater fra en rekke ”vitner” som har erfart på kroppen  gunstige virkninger av lavkarbokosthold. Tidligere golfproff Gary Player3 (f. 1935) lovpriser i forordet Noakes´ initiativ til en ”global ernæringsrevolusjon”.

LES OGSÅ  Hyllest til norske lam

Bokas første del forklarer på en enkel måte grunnlaget for de helsebringende virkningene av høyfettkosthold, som ikke bare kan bedre idrettsprestasjoner, bekjempe diabetes, fedme og andre symptomer på metabolsk syndrom (insulinresistens), men motvirke overgangsplager, fordøyelsesproblemer, allergier og kreft. Ifølge forfatterne er et høyfettkosthold gunstig for alle, også friske som ønsker god helse resten av livet.

Blant mange gunstige virkninger nevnes mindre sultfølelse, vekttap, bedre generell helse, ytelse i ulike idretter, bedre mentalt fokus og søvn. Prinsippet for det skisserte kostholdet er blant annet følgende:

● Unngå alle bearbeidete matvarer

● Kutt ut all bruk av sukker og andre raffinerte karbohydrater

● Eliminer alle kornprodukter enten de er raffinert eller ikke

● Erstatt alle omega-6-holdige planteoljer med helsebringende mettet fett

● Hvis du tåler kumelk, bruk kun produkter med alt fett intakt


● Unngå alle soyaprodukter

● Bruk hjemmelagd margsuppe kokt på bein

Noakes går gjennom historikken bak dagens fettfobi og dokumenterer punkt for punkt at forestillingen om idrettsutøvere trenger et kosthold med inntil 75 prosent av energien fra karbohydrater for å yte på topp, er galt. Et vektig argument er at karbohydrater (sukker) er det eneste makronæringsstoffet som kroppen godt kan leve uten – fett og protein er derimot livsnødvendig.

Studier tyder på at uansett hvor mye man trener, finnes det ingen gode grunner til å innta mer enn 200 g karbohydrat per dag. Nøkkelen for hver idrettsutøver er å finne et optimalt inntak, som generelt ligger på 25–200 g/dag. Jo mindre fysisk aktiv man er, desto mindre karbohydrat tåler man.

Noakes gjennomgår en del sykdommer i detalj og forklarer det absurde i at type 2-diabetikere etter 1950 ble anbefalt å innta minst 130 g karbohydrat per dag. I 1922, før utbredelsen av insulin, anbefalte kjente leger høyfettkosthold også ved type 1-diabetes og kunne vise til gode resultater. Noakes ble kontaktet av 14 pasienter som fortalte at de var ”helbredet” for diabetes ved å følge hans kostholdsråd, som generelt er å innta ikke mer enn 25 g karbohydrat per dag.

LES OGSÅ  Ketokokeboken

Han gjennomgår samtlige av de ovennevnte sykdommene og dokumenterer nytten av høyfettkosthold. Dette gjelder også mot kreft, hvor han viser til at kreftceller er helt avhengige av glukose for å vokse, men ikke kan bruke ketoner, slik friske celler kan (se egen sak).

På vel 30 sider gjennomgår Noakes argumenter for at mennesket er best tilpasset et kosthold med mye animalsk fett, lite karbohydrat og moderate mengder protein. Han forklarer årsakene til at et kosthold dominert av karbohydrater gir så mange sykdomssymptomer, hvor toppen av isfjellet er høyt blodtrykk, fedme, diabetes og forhøyet kolesterolnivå. Under det hele ligger insulinresistens med et kronisk forhøyet glukose- og insulinnivå forårsaket av stadig inntak av karbohydrater.

Bokas oppskrifter består av åtte deler med fristende retter som gjenspeiler det rikholdige matvareutvalget som ikke bare finnes i Sør-Afrika, men stort sett også i Norge. Svært få vil finne noe å kritisere her, og introduksjonen av matvarer klassifisert som grønne (spis så mye du ønsker), oransje (vis moderasjon) og røde (hold deg unna) er et nyttig utgangspunkt.

Boka avsluttes med en utfyllende stikkordliste og detaljerte kildehenvisninger, inkludert en rekke nettsider og kilder til alle gjengitte figurer. Vi gir den våre varmeste anbefalinger!

Kilder:

1.  Noakes T. Globalt gjennombrudd for høyfettkosthold? VOF 2015; 6 (4): 66-70.

2.  Banting W. Letters on corpulence, addressed to the public. London: Harrison, 1869. http://www.lowcarb.ca/corpulence/corpulence_full.html

3.  http://en.wikipedia.org/wiki/Gary_Player


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner