
Høykarbokosthold og demens
Bli abonnent av Helsemagasinet og få Hormonskolen som PDF i velkomstgave!
Som abonnent får du:
Rabatterte priser på utvalgte produkter i Helsemagasinets nettbutikk
Tilgang til over 3000 artikler om helse
Tilgang til alle tidligere utgitte magasiner i PDF
Prøv Helsemagasinet for så lite som 10 kroner i 10 dager!
Et høyt inntak av karbohydrater og et forhøyet blodsukkernivå kan bidra til utvikling av demens. I en ny studie fra USA ble det funnet økt risiko for mild kognitiv svekkelse og demens hos personer som spiste mye karbohydrater sammenliknet med dem som spiste lite karbohydrater. Deltakerne var rundt 80 år og ble fulgt i nesten fire år. De ble undersøkt og vurdert på en rekke måter av relevans for å studere demensutvikling før studien og hver 15. måned deretter. Av de vel 900 deltakerne som var normale i utgangspunktet, utviklet 200 mild kognitiv svekkelse eller demens. Da forskerne så dette i forhold til deres kosthold, var det tydelig at et høykarbo-/lavfettkosthold var en risikofaktor. IM
Kilde:
Roberts RO, Roberts LA, Geda YE mfl. Relative intake of macronutrients impacts risk of mild cognitive impairment or dementia. Journal of Alzheimer’s Disease 2012; 32: 329-39. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22810099