Skip to main content

Høyt blodtrykk og lavkarbokosthold

Mer enn 100.000 personer behandles med blodtrykkssenkende medikamenter i Norge, og et ukjent antall har høyt blodtrykk uten at de vet om det.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Frisk med lavkarbo»]Sofie Hexeberg er en av VOFs faste spaltister og beskriver resultater av sin behandling av pasienter med høyfett-/lavkarbokosthold.[/gdlr_box_icon]

Høyt blodtrykk er som regel et resultat av flere faktorer, men kosthold, mosjon, overvekt og stress har størst betydning. I vårt moderne samfunn øker ofte blodtrykket med alderen, noe man ikke ser hos naturfolk med en naturlig livsstil. Høyt blodtrykk regnes ikke som en sykdom, men som en risikofaktor for blant annet hjerneslag og hjertesykdom.

Høyt blodtrykk

Ingvild var 43 år da hun oppsøkte meg på grunn av sitt høye blodtrykk, som hun hadde hatt i 10 år og ble behandlet for med 200 mg Selozok (betablokkere). Hun virket oppkavet og stresset under konsultasjonen og fortalte at hun alltid hadde en indre uro. Blodtrykket ble målt til 214/136 mmHg og ble kontrollmålt etter 10 minutter til 182/131 mmHg. Normalt bør blodtrykket i hvile være 120/80 mmHg eller gjerne lavere, men det var altså betydelig fohøyet selv om hun brukte medikamenter. Hun hadde ingen symptomer relatert til det høye trykket.

LES OGSÅ  Kostholdskurs for leger

Vekt og allmenntilstand

Ingvilds mor var overvektig og hadde diabetes type 2. Selv hadde hun vært slank, men vekten hadde gradvis økt gjennom tre svangerskap. Hun veide nå 96 kilo, og KMI (kroppsmasseindeks = kroppsvekt delt på kvadratet av høyden i meter) ble beregnet til 36 (fedme grad 2). Ingvild sov urolig og følte seg aldri utvilt. Energinivået var lavt, og hun var plaget med store menstruasjonsblødninger og muskelsmerter.

Blodprøver

Ingvild hadde et høyt insulinnivå på 211 pmol/L (normalområde 18-173) og en høy verdi for betennelsesmarkøren CRP på 14 mg/L (<5). Seksualhormonbindende globulin (SHBG) var lavt slik det pleier å være når insulinnivået er høyt.

Vanlig norsk kost

Ingvild spiste vanligvis to grove skiver med ost til frokost og drakk to glass skummet melk. I løpet av dagen spiste hun et par frukter. Til lunsj spiste hun også to skiver, og middagen besto av kjøtt/fisk med poteter, ris eller pasta. Til kvelds hadde hun gjerne to knekkebrød med brunost. I helgene spiste hun små mengder med sjokolade eller litt chips.

Behandling

Jeg anbefalte henne å kjøpe et blodtrykksapparat og måle regelmessig hjemme. Vi avtalte at hun gradvis skulle trappe ned på inntaket av karbohydrater slik at hun havnet på ca. 20 gram per dag i løpet av en uke. Som kosttilskudd anbefalte jeg henne magnesium og B-komplex. Magnesium har en blodtrykkssenkende effekt, og vitamin B6 bedrer opptaket av magnesium. Jeg ba henne sende meg e-poster om hva blodtrykksmålingene viste.

E-postkontakt

Dagen etter konsultasjonen skrev hun at hun hadde hatt en herlig frokost med egg og bacon. Blodtrykket hadde ligget mellom 160/115 og 195/130 mmHg i løpet av dagen. Etter et par glass vin falt det til 120/90 mmHg. Dagen etter lå blodtrykket mellom 130/85 og 150/90 mmHg. Hun hadde litt hodepine og var slapp, noe som skyltes at hun hadde gått rett på ketogen kost uten nedtrapping. I ukene som fulgte, var blodtrykket noe varierende. Jeg oppfordet henne til å slappe av, gå turer og nyte livet. Hun følte seg etterhvert litt roligere.

LES OGSÅ  Fra overvektig flyger til topptrent triatlet

Fastlegen

Ingvild ble også fulgt opp av fastlegen, som satte henne på et blodtrykksenkende medikament (Renitec).

Vektreduksjon og almentilstand

Ingvild reduserte vekten med 300 gram per uke og ønsket litt fortgang i det hele. Derfor var hun villig til å prøve en kaloriredusert, ketogen pulverdiett i en periode, noe som resulterte i et vekttap på 500 gram per uke. Hun følte seg meget vel på denne dietten. Søvnen var bedre, energien kom tilbake, menstruasjonsblødningene var mindre og muskelsmertene borte. Blodtrykket hadde nå falt til 120/80 mmHg, og fastlegen begynte å trappe ned på blodtrykksmedikamentene. Etter hvert gikk hun over til vanlig ketogen kost igjen.

Videre forløp

Etter seks måneder hadde Ingvild redusert vekten med 15 kilo, og blodtrykket var 120/80 mmHg. Hun hadde sluttet med Selozok, men beholdt en liten dose Renitec inntil videre. Hun fortalte at kroppen hennes hadde falt fullstendig til ro. Hun slappet av i helger og ferier, noe hun aldri gjorde før. Jeg anbefalte henne å fortsette med lavkarbokost resten av livet, og hun blir nå fulgt opp av fastlegen.


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner