Skip to main content

Høyt under taket?

Mange arbeidsgivere legger mye omtanke i hvordan de innreder kontorlokalene sine, og en god arbeidsplass handler også mye om de fysiske forholdene vi jobber i. Blant annet har det en hel del å si hvor høyt det er opp til taket.

Tekst Anne Lene Johnsen     Foto Shutterstock

Forskere ved Universitetet i Minnesota har funnet ut at vi både føler og tenker ulikt avhengig av takhøyden i rommet der vi befinner oss.1  Er det høyere under taket, føler vi oss friere enn når det er lavere. – Jo lavere under taket, desto mer personlig rom og intimitet trenger vi fra andre, sier Joan Meyers-Levy, som sto bak studien. Derfor kan kjellerrom og andre steder føles trange, selv om de er store i areal.

Takhøyden innvirker også på tankeprosessene våre, forteller forskerne: Da forsøkspersonene befant seg i rom med lav takhøyde, ble de mer detaljfokuserte. De la for eksempel merke til at et bord hadde en røff underside, mens forsøkspersonene i gruppa som var i rommet hvor det var høyere under taket, overså slike detaljer. Er det høyere under taket, ser det ut til at vi blir mer kreative og lettere ser de større trekkene i ting. 

Studien besto av tre tester som omhandlet oppgaver fra anagrammer (omstokking av bokstaver til nye ord) og vurdering av ulike produkter. I hver testsituasjon fant forskerne korrelasjon mellom en takhøyde på drøyt 3 meter (10 fot) og aktiviteter som ble vurdert til å involvere fri og abstrakt tenkning. Samtidig fant de korrelasjon mellom en noe lavere takhøyde på litt under 2,5 meter (8 fot) og at testdeltakerne hadde større fokus på detaljer.

LES OGSÅ  Smarte folk har færre hjernekoblinger

Dette kan vi bruke i praksis på arbeidsplassen: Ønsker man å diskutere visjoner og ideer og føle seg frie, er det lurt med en ekstra meter i høyden. Derimot bør vi holde oss i rom med lavere takhøyde når det vi må gjøre jobber hvor det er viktig å ha orden på detaljene.

Vi liker oss også i vinduskarmer og alkover hvor vi kan sitte og følge med på utsikten mens vi føler oss beskyttet. Geolog Jay Appleton foreslår for Psychology Today2  at dette skyldes at slike deler av rommet minner oss om utkikksposter som våre forfedre brukte da de skuet utover jaktmarkene.

Mennesket liker altså å bevege seg mellom rom med ulike dimensjoner og stimuleres av variasjoner i landskapet og andre steder vi oppholder oss. Men fortvil ikke: Om man ikke har mulighet til å bygge om kontoret for å få økt takhøyde, er det kanskje mye som kan gjøres med maling?

Kilde:

1.  Meyers-Levy J., Zhu R. The influence of ceiling height: The effect of priming on the type of processing that people use. Journal Of Consumer Research. Vol. 34, august 2007.

2.  Friedman L. Things are looking up. Psychology Today 2011; January/February: 38.


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner