Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2020 > Hva gjør jeg når lavkarbo er blitt en spiseforstyrrelse?

Hva gjør jeg når lavkarbo er blitt en spiseforstyrrelse?

Jeg er blitt redd for karbohydrater etter å ha levd på lavkarbo i mange år fordi jeg tror at det er best for helsa og fordi jeg trives best med slik mat. Nå kjenner jeg at dette har gått for langt fordi jeg kaster opp etter å ha spist for eksempel en kokosbolle (riktignok søtet med maltitol, men det er jo også en sukkerart) eller et par gulrøtter. 

Mamma kjøpte blåbær til meg fordi hun vet at jeg liker det, men istedenfor å kjøpe en liten pakke, kjøpte hun et spann med 500 g. Automatisk regner hodet mitt at jeg får i meg 5 x12 g karbohydrat og får helt panikk og vil ikke ha spannet…

Hvert eneste måltid må ha riktig fordeling mellom protein, fett og karbohydrat. Jeg kan ikke unne meg noe ekstra uten å få dårlig samvittighet. Det er ingen påviste medisinske årsaker til at jeg må spise lavkarbo-/høyfettkost bortsett fra at jeg trives og tenker at det er best for kroppen. Vekta er normal og har alltid vært det.

Dette har godt for langt, og jeg vet ikke hva jeg kan gjøre med det. Det er som å be en som er redd for fett om å spise to spiseskjeer olje (jeg spiser fint to spiseskjeer kokosolje per måltid). 

Jeg har ikke lyst å “trene” meg opp ved å spise en skive loff heller fordi det jo ikke er bra (tror jeg). Så hva gjør jeg?... 

Annonse:

Anonym

VOF: Det virker ikke som om du har en spiseforstyrrelse, men at du kanskje er blitt litt for fanatisk når det gjelder hva du kan spise eller ikke. Hvis du blir dårlig av en kokosbolle, er vel det et signal om ikke å gjøre det. Du trenger heller ikke spise gulerøtter hvis det ikke føles godt, og hvorfor ikke spise litt blåbær og ikke et helt spann? 60 g karbohydrat er heller ikke veldig mye, og om du har magemål til det, kan du gjerne spise et spann blåbær i ny og ne. Du blir ikke dårlig om du av og til skeier ut med verken frukt eller bær, særlig ikke så lenge du ikke er overvektig. Ellers ser jeg ingen grunn til at du skal ”trene” deg opp til å spise matvarer som ikke er helsebringende. Tvert imot burde du være stolt av at du lever sunt og slå deg til ro med det.

Dersom du føler at maten er blitt en besettelse for deg, kan vi anbefale å få en time hos Keyhan Ighanian i Sandvika. Han har utviklet en terapi han kaller IndreRo (https://indrero.com/) og har hjulpet en rekke pasienter med langt mer alvorlige problemer enn du sliter med. DVP

Legg igjen et svar