Kategorier
Hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 3 2011
Oppskrifter skal være enkle og raske å følge. Totalt energiinntak i løpet av en dag er satt til ca. 2200 kcal, hvorav ca. 100-200 kcal fra karbohydrater (25-50 g). De som trenger mindre eller mer mat, kan beregne porsjonsstørrelsene ved å endre like mye på alle ingredienser.
Tekst Kenn Hallstensen Foto Agurtxane Concellon
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Forholdet mellom fett, protein og karbohydrater bør være omtrent konstant uansett hvor mye man spiser. Derfor viser vi hvor mye mat i vekt 2200 kcal tilsier ved å oppgi hver enkel matvare i gram. Vi har valgt å fordele dagens totale energiinntak slik at 25 prosent inntas til henholdsvis frokost og lunsj og 50 prosent til middag. Noen spiser mer om morgenen, andre mest til lunsj eller middag, mens atter andre kan foretrekke flere eller færre måltider. Her finnes ingen fasit, og det er opp til hver enkelt å justere i henhold til eget behov. Det anbefales imidlertid at dagens siste måltid inntas mellom kl. 18 og 20.
Våre anbefalinger gir et energiinntak på 550 kcal både til frokost og lunsj og 1100 kcal til middag. De som for eksempel har behov for totalt 1800 eller 2600 kcal om dagen, kan enkelt redusere eller øke mengdene i oppskriftene med ca. 20 prosent. Trener du mye eller er fysisk svært aktiv, kan du om ønskelig øke mengden protein noe.
Vi presenterer bevisst oppskrifter uten korn- eller melkeprodukter. Mange som har problemer med disse produktene, tåler likevel meierismør. Alternativt kan man bruke smult, klarnet smør eller ghee, gåsefett, kokosfett og -melk, palmekjerne- og olivenolje, majones, pesto, etc. Beregnet energiinnhold er avrundet til hele tall (helt nøyaktig behøver det ikke å være).
2 x frokost:
Fylte skinkeruller
100 g kokt skinke
50 g majones, gjerne hjemmelaget
50 g crème fraîche eller rømme
50 g rød paprika
50 g sjampinjong
1 ring syltet agurk
½ ss ferskpresset sitronsaft
½ ts estragon
Småhakk sopp og agurk, og bland med majones, crème fraîche, sitronsaft og estragon. Fyllet fordeles på skinkeskivene sammen med paprikastrimler. Rull eller brett sammen skinkeskivene – spis. Totalt 560 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
24 |
1 |
17 |
Fett |
49 |
2 |
78 |
Karbohydrater |
7 |
0,3 |
5 |
Morrfrokost
75 g morrpølse
100 g paprika
2 ss olivenolje eller smeltet meierismør
Kutt morrpølsa i tynne ringer og grovhakk paprikaen, som legges på morringene. Spises med fettet som dressing. Totalt 550 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
19 |
1 |
14 |
Fett |
50 |
2,6 |
81 |
Karbohydrater |
7 |
0,4 |
5 |
2 x lunsj:
Loises fiskesuppe
75 g hvit fisk, beinfri
100 g purreløk
100 g gulrøtter
25 g løk
¾ dl kremfløte1
½-2 dl vann
½ dl fiskekraft
40 g crème fraîche
25 g pillede reker
Kok/damp fisken i så mye vann at fisken akkurat dekkes – ca. 20 minutter. Ta deretter fisken ut, og kok fiskekrafta videre på forholdsvis sterk varme til minst halvparten av vannet er fordampet. Kutt gulrøttene i terninger eller tynne ringer, finhakk løk og purreløk, rens fisken og ha alt i en kjele. Tilsett ½ dl av fiskekrafta, kremfløte, crème fraîche og litt vann, og la det koke i ca. 5-10 minutter. Server i djup tallerken sammen med pillede reker når grønnsakene er møre. Totalt 550 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
25 |
1 |
18 |
Fett |
43 |
1,8 |
71 |
Karbohydrater |
15 |
0,6 |
11 |
Pølselunsj
100 g fleskepølse
100 g løk
20 g meierismør eller kokosfett
Skjær fleskepølsa i ringer eller del den i to, og steik den sammen med løkringer. Bruk steikefettet som saus. Totalt 540 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
15 |
1 |
11 |
Fett |
51 |
3,5 |
85 |
Karbohydrater |
6 |
0,4 |
5 |
2 x middag:
Kokt torsk m/lever og rogn
150 g torsk – ikke medregnet bein
100 g kokt potet
130 g torskelever
50 g torskerogn
10 g flatbrød
10 g meierismør
Kok opp vann med litt salt i, skru deretter ned varmen på én og la ferske torskeskiver trekke i ca. 20 minutter. Serveres med kokt potet, lever og rogn – se egne oppskrifter. Totalt 1100 kal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
52 |
1 |
19 |
Fett |
88 |
1,7 |
72 |
Karbohydrater |
25 |
0,5 |
9 |
Chili con carne
200 g kjøttdeig
65 g meierismør eller smult
50 g løk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
¼ rød chili, finhakket
100 g rød paprika, grovhakket
50 g chilibønner, hermetiske
50 g tomatsaus
¼ ts spisskummen
Chilipulver eller cayennepepper etter smak
Steik kjøttdeigen på steikepanne i meierismør eller smult. Ha i finhakket løk, hvitløk og chili på slutten av steiketida. Bland deretter i paprika, chilibønner og tomatsaus. Krydre og la det stå og småsurre i 4-5 minutter.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
42 |
1 |
15 |
Fett |
93 |
2,2 |
75 |
Karbohydrater |
27 |
0,6 |
10 |
2 x tilbehør:
Torskelever m/løk – tilberedning – mange porsjoner
500 g torskelever
½ løk, grovhakket
1 ss eddik, 7 %
Litt hel pepper
Noen laurbærblad, oppsmuldret
Litt salt
Rens leveren for sener og hinner uten å rive leveren for mye i stykker. Skyll den rensede leveren et par ganger i vann. Ha den så i kjelen sammen med pepper, løk, eddik og laurbærblad. Kok kokevann fra torskekjelen. Kok opp og skum. La det stå et par minutter og kok opp igjen. Operasjonen gjentas en tredje gang og kraften er nå klar og skumfri.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
8 |
1 |
4 |
Fett |
75 |
9,4 |
94 |
Karbohydrater |
4 |
0,4 |
2 |
Torskerogn – tilberedning – mange porsjoner
I fiskedisker med godt utvalg kan du kjøpe torskerogn, som du selv koker/trekker. Ha litt salt i vannet, og ha rognen opp i oppkokt vann. Kok på svak varme i ca. 20-30 minutter – avhengig av størrelsen på rognen. Torskerogn kan også kjøpes hermetisert, men det er til dels et blandingsprodukt – selv om det kan være et greit kompromiss. Tallene under gjelder for ren, kokt torskerogn.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
27 |
1 |
86 |
Fett |
2 |
0,1 |
14 |
Karbohydrater |
0 |
0 |
0 |