Kategorier
Hvit ris og diabetes
Forskere fra USA har foretatt en studie av publisert faglitteratur (metaanalyse) for å undersøke effekten av å spise hvit ris for risikoen for å utvikle diabetes type 2. De tok for seg studier som hadde undersøkt en gruppe forsøkspersoner i utgangspunktet og fulgt dem over tid for å se hvordan det gikk med dem (såkalte prospektive kohortstudier). Jo oftere det ble spist hvit ris, desto større var risikoen for å utvikle diabetes. Dette gjaldt særlig i kinesiske og japanske befolkninger. Resultatet passer inn i det som er påvist i annen forskning, nemlig at regelmessig/høyt inntak av karbohydrater som gir rask blodsukkerstigning (høy glykemisk indeks/belastning), øker risikoen for å utvikle diabetes type 2. Det er også grunnen til at ulike varianter av lavkarbokosthold er effektive for å motvirke slik sykdomsutvikling. IM
Kilde:
Hu EA, Pan A, Malik V mfl. White rice consumption and risk of type 2 diabetes: meta-analysis and systematic review. BMJ 2012; 344: e1454. www.bmj.com/content/344/bmj.e1454