Skip to main content

Hvitløk mot hjertesykdom

Det er publisert tusenvis av studier på dyr og mennesker for å vurdere hvitløkens effekter og trygghet. Forskere fra USA har foretatt et litteratursøk for å finne dobbeltblinde, randomiserte studier utført på mennesker med formål å undersøke eventuell nytte av hvitløk for hjertesykdom.

Tilskudd av hvitløk viste seg å redusere blodtrykket med 7–16 mm Hg (systolisk) og 5–9 mm Hg (diastolisk). Også nivået av totalkolesterol ble redusert, uten at dette er en parameter Helsemagasinet mener er viktig for hjertesykdom. Størst fordelaktige effekter ble sett i studier med aldret hvitløksekstrakt. Det ble også funnet fordelaktige effekter på betennelsesmarkøren C-reaktivt protein (CRP), pulsbølgehastighet og kalsiumavleiringer i arteriene. Hvitløksekstrakt er generelt trygt å bruke, selv om bivirkninger opptrer i sjeldne tilfeller. Alt i alt reduserer tilskudd av hvitløk risikomarkører for hjertesykdom, og forskerne mener det bør utføres større studier av denne problemstillingen. IM

Kilde: Varshney R, Budoff MJ. Garlic and heart disease. Journal of Nutrition 2016; 146: 416S–21S. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26764327


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner
LES OGSÅ  Fotsoneterapi mot brystsmerter etter hjerteinfarkt