
Hvitløk mot hjertesykdom
Bli abonnent av Helsemagasinet og få Hormonskolen som PDF i velkomstgave!
Som abonnent får du:
Rabatterte priser på utvalgte produkter i Helsemagasinets nettbutikk
Tilgang til over 3000 artikler om helse
Tilgang til alle tidligere utgitte magasiner i PDF
Prøv Helsemagasinet for så lite som 10 kroner i 10 dager!
Det er publisert tusenvis av studier på dyr og mennesker for å vurdere hvitløkens effekter og trygghet. Forskere fra USA har foretatt et litteratursøk for å finne dobbeltblinde, randomiserte studier utført på mennesker med formål å undersøke eventuell nytte av hvitløk for hjertesykdom.
Tilskudd av hvitløk viste seg å redusere blodtrykket med 7–16 mm Hg (systolisk) og 5–9 mm Hg (diastolisk). Også nivået av totalkolesterol ble redusert, uten at dette er en parameter Helsemagasinet mener er viktig for hjertesykdom. Størst fordelaktige effekter ble sett i studier med aldret hvitløksekstrakt. Det ble også funnet fordelaktige effekter på betennelsesmarkøren C-reaktivt protein (CRP), pulsbølgehastighet og kalsiumavleiringer i arteriene. Hvitløksekstrakt er generelt trygt å bruke, selv om bivirkninger opptrer i sjeldne tilfeller. Alt i alt reduserer tilskudd av hvitløk risikomarkører for hjertesykdom, og forskerne mener det bør utføres større studier av denne problemstillingen. IM
Kilde: Varshney R, Budoff MJ. Garlic and heart disease. Journal of Nutrition 2016; 146: 416S–21S. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26764327