Skip to main content

Hvordan slanke mannfolk?

Politiker Bård Hoksrud (f. 1973) var et ”matvrak”. Som så mange av oss andre brukte han mat som trøst og følgesvenn gjennom livets opp- og nedturer. En dag gikk det ikke lenger. Han var blitt altfor rund, blodtrykket var blitt altfor høyt, og livsstilssykdommene lå og lokket rundt neste kakestykke. Noe måtte gjøres.

Tekst Anne Lene Johnsen

Hvordan slanke mannfolk? / Uncategorized / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Bokfakta

Forfattere: Bård Hoksrud og Hege Hasler Barhaughøgda
Tittel: Slankereisen
Utgiver: Kagge forlag
Utgivelsesår: 2021
ISBN: 9788248928270 
Pris: kr 399 innbundet, 157 sider (www.kagge.no)

Hjelpen kom via sykepleier og ernæringsekspert Hege Hasler Barhaughøgda, som driver Vektklinikken.no. Mange kjenner henne sikkert også fra Fedon Lindbergs klinikk, hvor hun jobbet tidligere. I tillegg har hun gitt ut flere bøker om kosthold og slanking.

Hege hjalp Bård med å legge om livsstilen. Etter å ha gått ned over 40 kilo, planla de å utgi en bok om hans erfaringer. I Slankereisen (Kagge, 2021) tar de oss med på ferden som Bård har hatt mot et sunnere liv. Vi får høre om hvordan han har kommet seg gjennom til en slankere kropp, og forfatterne deler kunnskaper, oppskrifter, ukeplaner og skråblikket som gjør det mulig også mange i hans situasjon å få en friskere kropp.

LES OGSÅ  Morsomt og lærerikt om hvorfor vi er som vi er

Forfatternes mål er å inspirere menn til å ta fatt i sin overvekt og å gjøre noe med den. – Kan jeg, kan du! sier Bård selv. I boka deler han raust fra sin reise mot et lettere og bedre liv.  – Siden vi skulle lage bok, fikk Bård selvsagt et ekstra press på seg til å kunne gjennomføre sin egen slankereise, sier Hege, – men jeg tror at mange tror at dette er mye vanskeligere enn det faktisk er!

Boka er rettet spesielt mot menn, og ikke uten grunn: Hege forteller at hele tre av fire menn er overvektige. Likevel ber flest kvinner om hjelp til vektnedgang, selv om menn er i absolutt flertall når det gjelder å ha for mange kilo på kroppen.

– Mitt ønske med boka var derfor å få direkte kontakt med menn om vekt, helse og livsstil, sier Hege. – Jeg vil gjerne nå ut til overvektige menn med budskapet om at livet blir både kortere og svært forringet om de fortsetter å spise feil og vekta bare øker.

 Hun påpeker at en slik livsstilsendring kan by på både opp- og nedturer:

 – Da vi skulle lage bok, var Bård og jeg enige om at vi skulle være bunn ærlige om alt på reisen, på godt og vondt, sier Hege som er veldig imponert over sin ”elev”: – Bård var en mønsterelev og viste at det nytter å endre kostholdet, noe av det viktigste man kan gjøre for å bedre sin helse og øke livskvaliteten på alle områder.

Sykepleieren er også opptatt av andre elementer ved vektnedgangen enn selve kilotapet:

LES OGSÅ  Lege Berit Nordstrand: – Slankesprøyten er et overgrep mot mange overvektige!

 – De fleste vet ikke hvor  stor betydning stress og dårlig søvn har for helse og vekt. Jeg tror også at folk lukker øynene for hvor stor helsefare overvekt innebærer, men kanskje mest hvor mye overvekt forringer livskvaliteten.

Som om dette ikke skulle være motiverende nok å bli slankere og friskere, kan muligens dette argumentet få mannfolka på banen: – Sexlivet påvirkes også! Når vekten går ned, går penis opp, pleier jeg å si.

Slankereisen ser vi hvordan også små grep kan bidra med store, positive endringer i hverdagslivet, og at sunn mat kan være enkel, men også smake fantastisk godt. Forfatterne legger ikke skjul på at prosessen også påvirker følelsesmessig og praktisk. Å legge om livsstilen er et utfordrende prosjekt og en jobb som bare kan gjøres om man virkelig har bestemt seg for at dette er viktig. Helse og livskvalitet må forbedres eller forebygges.

– Mange har prøvd å legge om livsstilen flere ganger, og de fleste lykkes med å gå ned i vekt gang på gang. Imidlertid er vedlikehold vanskelig. I tillegg forteller ”eksperter”, medier, tv-programmer stadig at det ikke nytter. ”Vær glad i den kroppen du har og lev godt med det”, er budskapet. Dette gjør meg trist! Kroppen og vekten definerer deg ikke som person, og du skal absolutt være glad i deg selv. Dersom vekten er helseskadelig høy, er det imidlertid opplagt at det har stor betydning for selvfølelsen og helsa. De som opplever dette som vanskelig og at debattprogrammer og andre medieoppslag forteller at det ikke nytter å gå ned i vekt, mister troen på at de kan klare dette. Jeg vet at det nytter! Bård vet at det nytter, i likhet med hundrevis av andre mennesker jeg har hjulpet. Vi må derfor heller fokusere på hvordan man kan hjelpe mennesker med overvekt til varig å endre sin livsstil.

LES OGSÅ  En reise i en mesters liv

Med Slankereisen ønsker Hege og Bård å vise hvordan du gjør nettopp dette: De har funnet en metode som er mulig for de fleste å gjennomføre, de som ber om hjelp og reiser deg opp igjen om de faller, og som kan gjennomføres gang på gang. De heier på deg og minner om at gevinstene er enorme: Økt livskvalitet og glede. Denne gangen er budskapet pakket inn slik at selv mannfolk bør få lyst til å ta reisen. 


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner