Skip to main content

Hvordan kan du styrke immunforsvaret ditt?

Les våre tips for hvordan du kan styrke ditt immunforsvar! 

Immunforsvaret trenger omkring 20 næringsstoffer for å fungere optimalt. Vitamin C, sink og vitamin D er de tre viktigste hjelperne i å styrke immunforsvaret. Et velfungerende immunforsvar trenger også jod, selen, vitamin E og vitamin A. Trening, kosthold og stressmestring spiller også inn i å styrke immunforsvaret ditt. 

Vitamin C

Vitamin C er sentralt for å forebygge influensa og andre infeksjoner. Vi får dette vitaminet gjennom kosten, bl.a. grønnsaker og frukt, men i influensa- og forkjølelsessesongen er dette altfor lite til å ha en god virkning på immunforsvaret. Skulle man merke at en infeksjon er på gang, kan det være fordelaktig å øke inntaket til så mye som magen tåler minst 5-6 ganger per dag. Mange blir ikke løse i magen av liposomal vitamin C. 

Vitamin D

Mangel på vitamin D er blitt satt i sammenheng med økt forekomst av infeksjoner. Effekten til vitamin D skyldes at den «skrur på» gener for peptider (korte kjeder av aminosyrer) som tar knekken på bakterier og virus og styrker immunsystemet. Det er derfor ikke overraskende at de som har lite vitamin D i blodet, har større risiko for å bli syke. Man blir dermed lett forkjøla når vitamin D-nivåene er lave og folks immunsystem er dårligst.

Sink

Sink er viktig for at immunsystemet skal fungere optimalt, og mangler kan defor gi en dårligere immunrespons mot infeksjoner. Aktuelle doser for å styrke immunsystemet er 30-50 mg per dag. 

Vitamin A

Dette fettløselige vitaminet kan redusere både forekomst og alvorlighetsgrad av infeksjonssykdommer ved at det har en rekke sentrale virkninger i kroppens kamp mot virus og bakterier. Inntak av vitamin A er derfor særlig viktig i influensasesongen. 

Trening og fysisk aktivitet

Generelt bidrar fysisk aktivitet til å stimulere immunsystemet og dermed til å styrke infeksjonsforsvaret. Man kan gjerne mosjonere og/eller trene intensivt som del av en forebyggende strategi mot infeksjoner. Imidlertid bør man ikke hardtrene eller trene for lenge hvis man merker antydninger til at en infeksjon er i gang, i perioder med mye øvrig stress m.v.

Kosthold

Det viktigste tiltaket for at immunsystemet skal fungere optimalt, er å unngå høyglykemisk mat (brød, sukker, søtsaker). Ved å holde et jevnt blodsukkernivå, sikrer man optimal funksjon av en viktig del av forsvaret mot infeksjoner ved at de hvite blodcellene fungerer best når blodsukkeret er stabilt. 

Hvile, søvn og stressreduksjon

I influensasesongen er det ekstra viktig med nok søvn og hvile. Man bør også gjøre det man kan for innen rimelighetens grenser å redusere stressnivået i dagliglivet. Både korte stressituasjoner, slik som f.eks. en eksamen, og kronisk stress undertrykker deler av immunsystemet. Forsøk har vist at vi blir lettere syke i perioder med mye stress.