Skip to main content

Hvordan unngå brystkreft

Brystkreft er en av de viktigste dødsårsakene blant kvinner. Det er derfor viktig å finne ut hvordan brystkreft kan forebygges og årsaksfaktorer unngås.

To forskere fra USA har saumfart faglitteraturen for å studere dette. Deres hovedkonklusjon er at et ”middelhavskosthold” og å redusere bruken av statiner (mot høyt kolesterolnivå) kan være viktige, forbyggende tiltak.

Et høyere inntak av omega-3-fettsyrer i forhold til omega-6-fettsyrer enn det som er vanlig i vestlige samfunn, er vist å kunne redusere risikoen for brystkreft. Et moderne middelhavskosthold med mye omega-3-fettsyrer i forhold til omega-6-fettsyrer, rikelig med plantefiber og polyfenoler reduserer risikoen. Det samme gjelder inntak av mat med lav glykemisk indeks.

Sistnevnte reduserer risikoen for alle typer kreft, spesielt brystkreft. Forskerne trekker videre fram at det kan være fordelaktig å drikke mer enn én alkoholenhet per dag, fortrinnsvis vin. Videre bør man om mulig unngå miljøforurensninger, inkludert hormonforstyrrende kjemikalier og spise økologisk dyrket mat for å øke inntaket av polyfenoler og forholdet mellom omega-3- og omega-6-fettsyrer.

Kolesterolsenkende statiner kan redusere kroppens forsvar mot svulstutvikling, er giftig for mitokondriene, reduserer forholdet mellom omega-3- og omega-6-fettsyrer, øker kroppsvekta, bidrar til insulinresistens og øker risikoen for å utvikle diabetes og brystkreft.

LES OGSÅ  Røntgen og skjoldkjertelkreft

Her er det altså mulig å velge en livsstil som reduserer risikoen for brystkreft. I tillegg bør legene bli mer tilbakeholdne med å skrive ut statiner til sine pasienter. IM

Kilde: de Lorgeril M, Salen P. Do statins increase and Mediterranean diet decrease the risk of breast cancer? BMC Medicine 2014; 12: 94. http://www.biomedcentral.com/1741-7015/12/94


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner