Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2014 > Hvordan unngå brystkreft

Hvordan unngå brystkreft

Brystkreft er en av de viktigste dødsårsakene blant kvinner. Det er derfor viktig å finne ut hvordan brystkreft kan forebygges og årsaksfaktorer unngås. To forskere fra USA har saumfart faglitteraturen for å studere dette. Deres hovedkonklusjon er at et ”middelhavskosthold” og å redusere bruken av statiner (mot høyt kolesterolnivå) kan være viktige, forbyggende tiltak.

Et høyere inntak av omega-3-fettsyrer i forhold til omega-6-fettsyrer enn det som er vanlig i vestlige samfunn, er vist å kunne redusere risikoen for brystkreft. Et moderne middelhavskosthold med mye omega-3-fettsyrer i forhold til omega-6-fettsyrer, rikelig med plantefiber og polyfenoler reduserer risikoen. Det samme gjelder inntak av mat med lav glykemisk indeks. Sistnevnte reduserer risikoen for alle typer kreft, spesielt brystkreft. Forskerne trekker videre fram at det kan være fordelaktig å drikke mer enn én alkoholenhet per dag, fortrinnsvis vin. Videre bør man om mulig unngå miljøforurensninger, inkludert hormonforstyrrende kjemikalier og spise økologisk dyrket mat for å øke inntaket av polyfenoler og forholdet mellom omega-3- og omega-6-fettsyrer. Kolesterolsenkende statiner kan redusere kroppens forsvar mot svulstutvikling, er giftig for mitokondriene, reduserer forholdet mellom omega-3- og omega-6-fettsyrer, øker kroppsvekta, bidrar til insulinresistens og øker risikoen for å utvikle diabetes og brystkreft.

Her er det altså mulig å velge en livsstil som reduserer risikoen for brystkreft. I tillegg bør legene bli mer tilbakeholdne med å skrive ut statiner til sine pasienter. IM

Kilde:

de Lorgeril M, Salen P. Do statins increase and Mediterranean diet decrease the risk of breast cancer? BMC Medicine 2014; 12: 94. http://www.biomedcentral.com/1741-7015/12/94

Annonse:
You may also like
Myseprotein
Oppdatering om stråling fra andre land
5G: Er Ericssons redning folkehelsas dødsstøt?
Feit hverdagsmat med lite karbohydrat. Nr. 3/2018

Legg igjen et svar