Skip to main content

Hvorfor fikk vi ikke bedre covid-19-vaksiner?

Ukeslutt 24. februar 2023 Denne uka kan du lese at koronavaksinene kunne vært mye bedre, men da hadde ikke vaksineprodusentene tjent like mye. Videre kan du lese om dette:

Fagredaktør Iver Mysterud
Iver Mysterud er fagredaktør i Helsemagasinet
  • Kritikk av artikkel som ”frikjenner” 5G-stråling
  • Jentespeidere fremmer 5G-stråling
  • Påvirker magnetfelter honningbier negativt?
  • Ultraprosessert mat utgjør en høy andel av kostholdet
  • Kebab-måkene har mer DNA-skader enn måkene i Nord-Norge
  • Vitamin D-mangel kan gi tap av muskelstyrke når man blir gammel
  • Norske kostholdsråd må baseres på kortreist mat produsert på norske ressurser
  • Neandertalere slaktet kjempe­elefanter i Tyskland for 125.000 år siden
  • Krav om oppdaterte brukerveiledninger for koronavaksiner
  • Mer diabetes type 1 etter koronavaksinering
  • Ni ting man bør vite om Paxlovid
  • Iris Frohe tapte koronarettssaken på Hamar
  • Britisk lege suspendert i ni måneder etter å ha anbefalt vitaminer og jod mot covid-19

Tekst Iver Mysterud

Et åpent brev til FHI og Helsedirektoratet ble trykket som kronikk på Nordnorsk debatt 14. februar. Forfatter er Terje Ingemar Traavik, pensjonert professor i virologi og genøkologi. Han skriver at vaksiner som dryppes i nese eller inhaleres, kan gi full, såkalt «steriliserende», immunitet i øvre og nedre luftveier.

Hvorfor ble dette velkjente prinsippet satt til side da koronavaksinene ble utviklet? Sannsynligvis fordi vaksineprodusentene ville tjene mer penger ved ensidig satsing på stikkvaksiner.

Kritikk av artikkel som ”frikjenner” 5G-stråling

I 2021 publiserte australske forskere en artikkel i Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology, som hevdet at 5G-stråling ikke utgjorde noen helserisiko. Ikke uventet ble den ofte sitert av telekommunikasjonsindustrien. Forskere fra Australia og Slovakia tok til motmæle i en kritikk fra 24. november 2022, der de viser at artikkelen inneholder en rekke feil og at konklusjonene er partiske. Saken er omtalt i nyhetsbrevet til den australske legen Lyn McLean 2. desember 2022.

LES OGSÅ  Vagusnerven, hva er nå det? Hvorfor er den så viktig?

Jentespeidere fremmer 5G-stråling

Jentespeidere over hele USA er i år tilbudt å få en spesiell uniformslapp hvis de lærer om underverkene av 5G mobiltelefonteknologi og i noen tilfeller promotere den. Speidere i alle aldre er invitert til å diskutere med troppen eller en voksen at 5G-stråling ikke kan forårsake helseskader.


Dette ble tatt opp i en artikkel på gravejournalistenes nettsted Propublica.org 9. desember 2022. Den svenske telekomgiganten Ericsson som står bak initiativet. En rekke fagfolk og organisasjoner er skeptiske.

Påvirker magnetfelter honningbier negativt?

Dette er tema for en fagartikkel i Animals 29. mars 2022. Polske forskerne har studert bier under laboratorieforhold, og svaret er ja: Magnetfelter av den typen som omgir kraftledninger, endret bienes atferd. Blant annet fikk biene balanseproblemer og falt ned fra veggene i kuben.

Ueksponerte bier oppviste ikke atferdsendringer som vil kunne forstyrre biers søken etter mat og pollinering. Magnetfeltene som ble brukt i studien, er sterkere enn det man finner på bakken under kraftledninger, så det er et åpent spørsmål om resultatene kan overføres til den virkelige verden. Temaet er omtalt i nyhetsbrevet til den australske legen Lyn McLean 21. mai 2022.

Ultraprosessert mat utgjør en høy andel av kostholdet

Dette er tema for et blogginnlegg av journalist Lynne McTaggart 10. februar, med utgangspunkt i en studie av forskere ved Imperial College London. McTaggart forklarer hva ultraprosessert mat er, altså sterkt industrielt bearbeidet mat, ved å presentere et system for matklassifisering basert på fire grupper, fra ubearbeidet eller minimalt bearbeidet mat (gruppe 1) til ultraprosessert mat (gruppe 4).

Halvparten eller mer av britenes kosthold utgjøres av ultraprosessert mat.

LES OGSÅ  Vaksinepass er en usedvanlig dårlig idé

Kebab-måkene har mer DNA-skader enn måkene i Nord-Norge

Hva spiser måkene når vi ikke ser dem? Forskere har sett på måkenes kosthold og nivået av miljøgifter. Dette er tema for en artikkel på Titan.uio.no 3. februar.


Vitamin D-mangel kan gi tap av muskelstyrke når man blir gammel

Å tape muskelstyrke når man blir eldre er ikke bare upraktisk, men kan også være farlig. Ikke bare blir daglige aktiviteter vanskeligere å gjennomføre, men øker også risikoen for skader. En ny studie i fagtidsskriftet Calcified Tissue International and Musculoskeletal Research har funnet av vitamin D-mangel kan føre til tap av muskelstyrke når man blir gammel.

Saken er omtalt på Eatthis.com 16. januar.

Norske kostholdsråd må baseres på kostreist mat produsert på norske ressurser

Dette er tema for en artikkel på Steigan.no 13. februar. En revisjon av de nordiske ernæringsanbefalinger (NNR) kommer til sommeren 2023, og både Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Bondelaget har uttrykt kritikk av de pågående utredningene.

Neandertalere slaktet kjempe­elefanter i Tyskland for 125.000 år siden

Skogelefanten kunne bli opp mot fire meter høy og veie opp mot 13 tonn. En elefant ga enorme mengder mat. Dette er tema for en fagartikkel i Science Advances 1. februar, som er omtalt på Forskning.no 4. februar.

Krav om oppdaterte brukerveiledninger for koronavaksiner

Dette er tema for en artikkel i The Epoch Times 6. februar. En koalisjon av eksperter ber amerikanske tjenestemenn om å oppdatere brukerveiledningene for Pfizer og Modernas koronavaksiner, slik at brukerne får kunnskap om begrensninger forbundet med gjennomførte kliniske studier.

Dette omfatter å si klart at fase III-studiene som førte til godkjenning, ikke ga dokumentasjon på effekt mot død.

LES OGSÅ  Tap i ankesaken om "smartmålere"

Mer diabetes type 1 etter koronavaksinering

Dette er tema for en artikkel av legen og forskeren Peter A. McCullough fra USA i The Epoch Times 7. februar. Massevaksinasjon med koronavaksiner kan øke forekomsten av diabetes. Flere artikler har omtalt en økning i diabetes og diabetisk ketoacidose etter massevaksinering med koronavaksiner.

Koreanske forskere rapporterte i januar et godt karakterisert tilfelle der en voksen mann fikk type 1-diabetes, noe som var tidsmessig relatert til koronavaksinasjon.

Ni ting man bør vite om Paxlovid

Den antivirale pillen Paxlovid er tema for en artikkel i The Epoch Times 9. februar. Dette medikamentet er omtalt som ”banebrytende” mot covid-19, men forskningen understøtter ikke de store ordene. I denne artikkelen gis en mer balansert oversikt over temaet, basert på ni punkter.

Iris Frohe tapte koronarettssaken på Hamar

Hamar kommune ble frifunnet i arbeidsrettssaken mot sykepleier Iris Frohe. Saken er omtalt på Hemali.no 7. februar. – Rettsfølelsen man sitter igjen med, er svekket etter denne dommen, sier advokat Barbro Paulsen.

Britisk lege suspendert i ni måneder etter å ha anbefalt vitaminer og jod mot covid-19

Den erfarne legen Sarah Myhill får nok en gang motbør av andre britiske leger og helsemyndighetene gjennom det britiske tilsynsorganet GMC. Denne gangen gjelder det hennes anbefaling om å innta vitamin C og D, jod og medikamentet ivermektin mot covid-19. Temaet omtales i en nyhetsartikkel i British Medical Journal 3. februar.

God helg, og god lesning!


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…?