Skip to main content

Hyggelig mattetrening i juleforberedelsene

Tekst Anne Lene Johnsen Foto Shutterstock

  OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Mye må gjøres i tida fram til jul. Både voksne og barn kan bli stresset og oppleve at livet blir kaotisk. Hvis man øver seg i å planlegge sammen, blir det lettere å holde orden. Planer og avtaler skaper forutsigbarhet, hvilket skaper trygghet og mindre stress. Det kan virke slitsomt å legge langtidsplaner, men det kan lønne seg i det lange løp. I pedagogikken er det noe som heter ”gå langsomt for å gå raskt”, altså at hvis man bruker god tid til forberedelser, går ting lettere og raskere siden, og man blir mer effektiv. Kanskje kan dere til og med spare tid og krefter på å legge planer sammen. Vi kan også trene på enda mer konkret matematikk i jula, for eksempel ved å lage budsjetter for julegaveinnkjøp. Her er noen tips til hva dere og barna kan trene på.

Planlegg for eksempel:


  • Hva skal handles inn av gaver, mat, drikke,
    tilbehør og annet?
  • Hvem skal ha julekort, og når skal dere lage
    og/eller skrive dem?
  • Hvilke aktiviteter skal dere delta på når?
  • Hvem skal få gaver fra oss?
  • Hvor mange penger har vi til gaver og annet,
    og hvordan skal totalsummen fordeles på de ulike aktivitetene/ønskene vi skal bruke penger på i desember?
  • Hvor mye skal vi i gjennomsnitt bruke på gaver per person?
  • Hvor mye gavepapir trengs?
  • Har vi gavepapir fra før? Hvis vi trenger nytt gavepapir, når skal det kjøpes, hva koster det,
    og skal det tas av budsjettet?
  • Når må gavene kjøpes for å kunne leveres i tide?
  • Skal noen gaver sendes i posten? Sjekk leverings
    frister og hvor mye porto som trengs. Skal gavene sendes i Norge eller til utlandet? Skal portoen tas av gavebudsjettet?
  • Hva med din egen ønskeliste, når må den leveres til familiens julenisse for å øke sannsynligheten for oppnåelse av ønsker?
LES OGSÅ  Kan bridge øke ferdighetene i skolen?

Ved å planlegge aktiviteter får dere trent både på begrepet ”plass”, hvor de skal være i rekken av hendelser, og på begrepet ”tid”. Sistnevnte er viktig for blant annet å lære klokka. Her er tips til hvordan dere kan jobbe med tidsbegrepet:


  • Ta fram en kalender for desember. Skriv den for eksempel ut fra en internettside med kalenderbilder. Vis barna hvor julaften er og snakk om hvor mange dager det er til julaften, hvor mange helger og uker.
  • Ha en brainstorming sammen over alt som skal skje i desember.
  • Bestem når dere skal gjøre hva og skriv det inn på kalenderen. Mens dere gjør dette, snakk om hvor mange ting dere kan gjøre på en dag, en helg eller uke, kanskje også hva dere rekker å gjøre på en time. Slik blir barna mer bevisste på hvor lang tid ting tar.

En ekstrabonus ved å planlegge og budsjettere tid og penger i god tid er også at vi reduserer stresset mens julaften nærmer seg. Hjernen fungerer bedre når den ikke stresses for mye!

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om forfatteren»]

Anne Lene Johnsen (f. 1968) driver Saft Suse! og Hjernefabrikken. Hun og Elin Natås har nylig utgitt Hvordan fatte matte (Panta, 2017) og Hvordan fatte norsk (Panta, 2018) og har alene tidligere utgitt fem bøker på Kagge og Panta. Forfatteren er Handelsøkonom/MBM fra OHH/BI (1993) og har en BA i psykologi (Argosy universitet, 2007), har studert kognitiv psykologi (masternivå) og sosialpsykologi (PhD-nivå).[/gdlr_box_icon]

 


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…?