Skip to main content

Ibuprofen gir lavere testosteron

Unge menn som tar smertestillende medikamenter som inneholder virkestoffet ibuprofen, får lavere nivåer testosteron. Det kommer fram av dansk-fransk forskning. Bare et par uker med regelmessig bruk av slike medikamenter hos yngre menn kan resultere i at de får et testosteronnivå på linje med 70-åringer.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Forskerne studerte 31 mannlige pasienter i alderen 18 til 35 år. Det ble trukket lodd om hvem som skulle få 600 mg ibuprofen to ganger daglig og hvem som skulle få placebo i to uker før en belastningstest og i 30 dager etter testen. Etter to uker hadde de som fikk ibuprofen, forhøyet nivå av luteiniserende hormon (LH). LH-nivået stiger når hjernen forsøker å kompensere for et redusert testosteronnivå, såkalt kompenserende hypogonadisme. Dette er en prosess man ofte ser hos eldre menn. Ved å ta vevsprøver fra testiklene til mennene i forsøket ble det påvist at ibuprofen ikke bare påvirker testosteronnivået, men også en rekke andre hormoner.


I en tid der mange er bekymret for at menns reproduktive helse er blitt dårligere, er det viktig å merke seg at regelmessig bruk av ibuprofen kan påvirke testosteronnivået negativt. Ibuprofen finnes i Ibux, Ibumetin, Brufen, Ibuprofen og Ibuprox. IM

LES OGSÅ  Tai chi effektivt mot smerter

Kilde:


Kristensen DM, Desdoits-Lethimonier C, Mackey AL mfl. Ibuprofen alters human testicular physiology to produce a state of compensated hypogonadism.

PNAS 2018; 115: E715–24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29311296


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner