Skip to main content

Idrettskosthold

Store mengder karbohydrater er verken gunstig for idrettsutøvere eller av helsemessige grunner. Opplysningskontoret for meieriprodukter gir derfor på sin nettside dårlige råd om kosthold. Væskeinntak før trening er også problematisk.

Tekst Kenn Hallstensen

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

På nettsidene til Opplysningskontoret for meieriprodukter kan vi lese at mosjonister ikke trenger å spise som en topp–idrettsutøver.1 Likevel anbefaler de store mengder karbohydrater fra blant annet brødmat og pasta. Det anbefales videre å spise tett opp mot trening for å sikre store lagre av glykogen (animalsk stivelse) i musklene.

Opplysningskontorets anbefalinger er dårlige av flere grunner. For det første er mosjonister opptatt av å holde fettprosenten nede, og mange ønsker å kvitte seg med overflødig fettvekt. For det andre vil et kosthold med mye karbohydrater ikke bare redusere kroppens totale evne til å bruke fett som energikilde, men et karbohydratrikt måltid inntatt rett før trening vil gjøre at man under treninga stort sett forbrenner karbohydrater og ikke fett.


Et tredje argument er at glykogen sjelden er en begrensende faktor for mosjonister. Såkalt karbohydratlading har ikke vist gunstige effekter verken for mosjonister eller toppidrettsutøvere. Et viktig mål for mosjonister, men også for toppidrettsutøvere, bør være å venne kroppen til å bruke mer fett som energisubstrat. Oppbygging av store lagre glykogen krever et stort inntak av karbohydrat, noe som vil gjøre at kroppen blir alt annet enn god til å bruke fettsyrer som energikilde. Av samme årsak er det skivebom å innta sportsdrikker med sukker i forbindelse med trening.


Væskeinntak

På den nevnte siden kan man også lese at man må drikke nok væske (hva nå enn ”nok” betyr), og den anbefaler å drikke en halv liter vann før trening. Bakgrunnen er at væskemangel skal kunne redusere prestasjonen kraftig. Dette rådet er imidlertid upresist og lite nyansert. Mennesket er trolig den pattedyrarten som har best regulering av væske- og saltbalansen. Det betyr at det generelt er nok å drikke så mye som tørstfølelsen tilsier. Inntak av væske uten at man er tørst i forkant av trening kan i verste fall føre til nedsatt treningskvalitet og dårligere prestasjoner under konkurranser. Overskytende væske kan bli liggende å skvulpe i magesekken og føre til kvalme og ubehag. Dessuten kan den ekstra vekta være en ekstra belastning. 

LES OGSÅ  Er miljøgifter eller ernæring den største utfordringen for neste generasjon? Synspunkter fra nord

Man kan gå ned minst to prosent i kroppsvekt under trening uten at det går utover verken prestasjon eller helse. Det ligger nemlig overskudd av vann i tarmene, og glykogen binder omtrent tre ganger sin egen vekt med vann i muskler og lever. Det vil også bli brutt ned fett og noe fettfritt kroppsvev under fysisk aktivitet. Det er for øvrig interessant å legge merke til at det gjerne er de beste maratonløperne som mister mest kroppsvekt under løpene, og mesteparten av dette er tap av vann.

Kilde:

1 https://www.melk.no/Kosthold-og-helse/Kosthold-ved-trening/Dette-boer-du-spise-foer-trening


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner