Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2014 > Ikke bra å si bare ”litt unnskyld”…

Ikke bra å si bare ”litt unnskyld”…


Under overflaten

Nytt og fiffig om vår hjerne og psyke.

Tekst Anne Lene Johnsen Foto Shutterstock

Å beklage eller si unnskyld er et verktøy for å renvaske oss og rydde opp etter oss hvis vi har gjort noe galt. Iblant er det fristende å unnskylde bare deler av handlingen for å prøve å oppnå den samme renvaskingen, men samtidig ikke måtte innrømme fullstendig ansvar for situasjonen. Forskere har undersøkt dette fenomenet, og funnet at det er svært populært å gi slike ”halvveis”-beklagelser, spesielt blant dem som virkelig har gått inn for å snyte eller lure noen i utgangspunktet. Men de fant også ut at en delvis unnskyldning ikke gir samme resultat, ikke engang halvparten av resultatet som en fullverdig unnskyldning og innrømmelse for ansvar gjør.

Det kan i utgangspunktet være fristende å si bare ”litt” unnskyld, men de fleste undervurderer den følelsesmessige kostnaden ved å vite at man faktisk ikke har innrømmet så mye skyld som man selv vet man har. Dette kan forsterke skamfølelsen hos den skyldige. Naturen er tydeligvis innrettet slik at har man først gjort noe galt, bør man ta fullt ansvar for dette og levere en hel (og helhjertet) unnskyldning til den fornærmede parten – ikke bare av respekt for vedkommende, men også for sin egen del.

Kilde:

Annonse:

Peer E, Acquisti A, Shalvi S. “I cheated, but only a little”: Partial confessions to unethical behavior. Journal of Personality and Social Psychology. 2014; 106: 202-217. https://www.apa.org/pubs/journals/releases/psp-a0035392.pdf

Legg igjen et svar