Skip to main content

Ikke kaffe og te, men brus, gir overaktive barn

Folkehelseinstituttet startet ”Den norske mor og barn-undersøkelsen” i 1999, og den omfatter mer enn 100 000 svangerskap. Dette omfattende arbeidet har ført til flere interessante funn. Et eksempel på dette er at Mona Bekkhus som ledd i sin doktorgrad i psykologi, og flere medarbeidere har testet hvorvidt inntak av kaffe, te og andre drikker i svangerskapet påvirker barnets atferd etter fødselen, nærmere bestemt ved 18 måneders alder.

Rottestudier har indikert at koffein gjør avkom mer aktive, mens av to forskningsrapporter på mennesket ikke hadde funnet noen sammenheng mellom koffeininntak og AD/HD. De norske forskerne fant heller ingen effekter av inntak av kaffe og te i svangerskapet. I stedet fant de at det var inntaket av brus som økte risikoen for overaktive barn. Det var imidlertid et stort brusinntak som måtte til for å finne slike effekter. IM

Kilde: Bekkhus M, Skjøthaug T, Nordhagen R mfl. Intrauterine exposure to caffeine and inattention/overactivity in children. Acta Paediatr. 2010; 99: 925-8.


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner