Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

Print Friendly, PDF & Email
kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2011 > Ikke kaffe og te, men brus, gir overaktive barn

Ikke kaffe og te, men brus, gir overaktive barn

Folkehelseinstituttet startet ”Den norske mor og barn-undersøkelsen” i 1999, og den omfatter mer enn 100 000 svangerskap. Dette omfattende arbeidet har ført til flere interessante funn. Et eksempel på dette er at Mona Bekkhus som ledd i sin doktorgrad i psykologi, og flere medarbeidere har testet hvorvidt inntak av kaffe, te og andre drikker i svangerskapet påvirker barnets atferd etter fødselen, nærmere bestemt ved 18 måneders alder.

Rottestudier har indikert at koffein gjør avkom mer aktive, mens av to forskningsrapporter på mennesket ikke hadde funnet noen sammenheng mellom koffeininntak og AD/HD. De norske forskerne fant heller ingen effekter av inntak av kaffe og te i svangerskapet. I stedet fant de at det var inntaket av brus som økte risikoen for overaktive barn. Det var imidlertid et stort brusinntak som måtte til for å finne slike effekter. IM

Kilde: Bekkhus M, Skjøthaug T, Nordhagen R mfl. Intrauterine exposure to caffeine and inattention/overactivity in children. Acta Paediatr. 2010; 99: 925-8.

Print Friendly, PDF & Email
You may also like
Gjør det lettere å lære norsk rettskriving
Ikke særlig smart med smartmålere!
Når virkeligheten overgår våre villeste fantasier
Alene i kampen mot kreft

Legg igjen et svar